Άρειος Πάγος: Επτά δικαστές είδαν την πόρτα της εξόδου

άρειος-πάγος-επτά-δικαστές-είδαν-την-π-1391724

Την πόρτα της εξόδου έδειξε ο Άρειος Πάγος σε επτά δικαστές, που απολύθηκαν εξαιτίας υπηρεσιακής ανεπάρκειας, μετά από απόφαση της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είχαν παραπεμφθεί, με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης εννέα δικαστές, εκ των οποίων απολύθηκαν οι επτά, καθώς για μία δικαστή κρίθηκε ότι, το θέμα των καθυστερήσεων της ήταν παροδικό, ενώ μια υπόθεση αναβλήθηκε για λόγους υγείας της ελεγχόμενης δικαστικής λειτουργού.

Τρεις από τους επτά δικαστές, που απολύθηκαν δήλωσαν ότι, δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς που επιτάσσει η Δικαιοσύνη και για το λόγο αυτό ζήτησαν οι ίδιοι την απόλυσή τους από τη Δικαιοσύνη και τον διορισμό τους σε υπηρεσία του Δημοσίου τομέα, καθώς ο νόμος τους παρέχει αυτή την ευχέρεια.

Τελικά η Πειθαρχική Ολομέλεια αποφάσισε ομόφωνα την οριστική απόλυση των τριών δικαστών και τον διορισμό τους στο Δημόσιο, αφού υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση υποθέσεων.

Η μία από τις τρεις περιπτώσεις, αφορά πρωτοδίκη, που είχε 5 πειθαρχικές ποινές και της είχαν αφαιρεθεί 400 υποθέσεις λόγω των καθυστερήσεων από το έτος 2012, ενώ σε άλλη περίπτωση αφαιρέθηκαν 86 δικογραφίες που εκκρεμούσαν από το 2018.

Για την περίπτωση του πρωτοδίκη, στην τοποθέτηση του στην Ολομέλεια, ο Εισαγγελέας ΑΠ Βασίλης Πλιώτας ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες ότι, «οι αποφάσεις του δεν βλέπονται. Eίναι πρόχειρες, επιγραμματικές, χωρίς αιτιολογία, υπάρχουν αποφάσεις του μόλις των τριών σειρών», ενώ συμπλήρωσε ότι, βρίσκεται «στα ακραία όρια της αμέλειας και δεν επαρκεί ούτε για το Δημόσιο τομέα».

Σημειώνεται, ότι ο συγκεκριμένος Πρωτοδίκης είχε σε βάρος του 7 πειθαρχικές αποφάσεις, ενώ του είχε επιβληθεί χρηματικό πρόστιμό και προσωρινή παύση.

Ανάμεσα στις περιπτώσεις, που εξέτασαν οι Ανώτατοι Δικαστές, ήταν Πρωτοδίκης με δύο μεταπτυχιακά, η οποία μέσα σε ένα χρόνο δημοσίευσε μόλις 10 αποφάσεις, με αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Η ίδια δικαστής φέρεται ότι, έκανε 4 χρόνια να δημοσιεύσει μια απόφαση και είχε 154 εκκρεμείς υποθέσεις, ενώ επικαλέστηκε προβλήματα υγείας της μητέρας της.

Με αυστηρότητα αντιμετώπισε τις δικαιολογίες της δικαστού η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, απαντώντας ότι, όλοι οι συνάδελφοι της έχουν προβλήματα πάσης φύσεως.

«Έχετε φανταστεί εκτός του ατόμου σας και της μητέρας σας, πόσες χιλιάδες άτομα, όπως είναι δικηγόροι, διάδικοι, μέλη πειθαρχικών συμβουλίων και άλλοι, ταλαιπωρήθηκαν επί σειρά ετών, όταν κάνετε 4 χρόνια να εκδώσετε μια απόφαση?», ρώτησε η κ. Γεωργίου την πρωτοδίκη.

Μεταξύ των υποθέσεων, που εξετάστηκαν ήταν γυναίκας δικαστικού λειτουργού σε Πρωτοδικείο της Πελοποννήσου, εναντίον της οποίας η προϊσταμένη της αναγκάστηκε να καταθέσει μήνυση για υπεξαγωγή δημοσίων εγγράφων, καθώς δεν παρέδιδε τις δικογραφίες που είχε στα χέρια και της είχαν αφαιρεθεί λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που είχε.

Η Πρωτοδίκης είχε περίπου 200 εκκρεμείς υποθέσεις και της είχαν επιβληθεί με πειθαρχικές αποφάσεις, χρηματικά πρόστιμα και επίπληξη.

Ο Εισαγγελέας ΑΠ τόνισε ότι, η συγκεκριμένη δικαστής σημειώνει καθυστερήσεις σε όλη τη δικαστική διαδρομή της και ζήτησε την ποινή της οριστικής απόλυσης, που έγινε δεκτή. .

Την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου απασχόλησε και πρωτοδίκης, που υπηρετεί στην Βόρειο Ελλάδα και είχε εκκρεμείς περίπου 200 δικογραφίες, σε μερικές εκ των οποίων είχε επέλθει παραγραφή των αδικημάτων. Μάλιστα, είχε σε βάρος του 7 πειθαρχικές αποφάσεις για σημαντικές καθυστερήσεις, ενώ κρίθηκε μη προακτέος για το λόγο αυτό. Και στη δική του περίπτωση προτάθηκε η οριστική απόλυση λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας του, με την Ολομέλεια να επικυρώνει την πρόταση.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook