Αρχίζουν τα sms για τον εμβολιασμό και τον κορονοϊό – Συστήνεται μητρώο εμβολιασμένων του εξωτερικού

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την αποστολή των sms για τον κορονοϊό στους ανεμβολίαστους πολίτες.

Πρόκειται για την τροπολογία που φέρει τον τίτλο «Υπηρεσία ενημέρωσης για την πρόληψη από τον covid 19» καθώς υφίσταται άμεσος κίνδυνος δημόσιας υγείας από την διασπορά κορονοϊού και για τους σκοπούς πρόληψης και της αντιμετώπισης της διασποράς του, δίνεται το ”πράσινο” φως για την αποστολή γραπτών μηνυμάτων μέσω ειδικής υπηρεσίας που παρέχεται από την ΗΔΙΚΑ με ενημερωτικό ή υπομνηστικό χαρακτήρα σε κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει εγγραφεί στην υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης.

Τα μηνύματα θα αποστέλλονται στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει το φυσικό πρόσωπο κατά την εγγραφή του στην υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης.

Η ΗΔΙΚΑ αναλαμβάνει για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την συντήρηση της υπηρεσίας, έχει την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλών και αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφαλείας των δεδομένων που υπόκεινται σε επεξεργασία και κατ’ ελάχιστον, την καταγραφή και παρακολούθηση των προσβάσεων στην συγκεκριμένη υπηρεσία και την προστασία των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενεργοποιείται η υπηρεσία.

Σε ό,τι αφορά στη σύσταση Μητρώου Εμβολιασμένων Εξωτερικού, αυτό θα αφορά σε πολίτες και με ψηφιακά διαθέσιμο πιστοποιητικό και με έγχαρτο που έχει εκδοθεί είτε από άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε. είτε από τρίτη χώρα, με σκοπό την ακριβή καταγραφή των εμβολιασμών που έγιναν εκτός Ελλάδας, αλλά και τη διευκόλυνση στην άσκηση των δικαιωμάτων ελεύθερης κυκλοφορίας και μακροπρόθεσμης παραμονής και εργασίας στην ελληνική επικράτεια.

Σημειώνεται ότι για την καταχώριση στο Μητρώο, το φυσικό πρόσωπο πρέπει να υποβάλει αίτηση σε ειδική πλατφόρμα που θα είναι προσβάσιμη μέσω του gov.gr, αλλά και τα σχετικά πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις εμβολιασμού.

Μετά την καταχώρισή του στο Μητρώο το φυσικό πρόσωπο που διαθέτει ψηφιακά επαληθεύσιμο πιστοποιητικό, μπορεί να αιτείται την έκδοση Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της Ε.Ε.

Αντίστοιχα αυτοί που δεν διαθέτουν ψηφιακά επαληθεύσιμο πιστοποιητικό μπορούν να ζητούν την έκδοση βεβαίωσης εμβολιασμού ή ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εφόσον στην τελευταία περίπτωση έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον μία δόση εμβολιασμού στην Ελλάδα.

Μετά την ολοκλήρωση της καταχώρισής τους στο Μητρώο, το φυσικό πρόσωπο μπορεί να αιτηθεί τη διενέργεια εμβολιασμού στη χώρα μας είτε πρόκειται για αναμνηστική δόση που έγινε εκτός συνόρων είτε για εμβολιασμό έπειτα από νόσηση από COVID.

Αντίστοιχη διαδικασία με την παραπάνω ακολουθείται και για το Μητρώο Νοσήσαντων Εξωτερικού από τον κορονοϊό.

enikos.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΛαζάνια με σπανάκι
Επόμενο άρθρο“Στο τραπέζι” τα rapid test για είσοδο στα σούπερ μάρκετ – Πότε αποφασίζονται τα νέα μέτρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ