Απροστάτευτα θύματα του κορονοϊού στην περίμετρο της εστίασης

απροστάτευτα-θύματα-του-κορονοϊού-στ-1128872

Αρκετές επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν κρατική στήριξη την περίοδο του lockdown

Μπορεί οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης να είναι τα μεγάλα θύματα του νέου lockdown, ωστόσο πολλές άλλες επιχειρήσεις βιώνουν ένα ιδιότυπο «λουκέτο»: Δεν έχουν πελατεία-δεν λαμβάνουν κρατική στήριξη.

-Έτσι, ως αποτέλεσμα των κλειστών κέντρων διασκέδασης ή των μπαρ και κλαμπ, είναι αυτονόητο ότι οι τζίροι στο εμπόριο θα καταρρεύσει. Κανείς δεν αγοράσει κουστούμι ή φόρεμα για να εργαστεί από απόσταση, να πάει σουπερ μάρκετ ή προκειμένου να ανοίξει την πόρτα στον ντελίβερι μπόι…

-Από την στιγμή που τα εστιατόρια είναι κλειστά, μειώνεται η κατανάλωση χοιρινού ή κοτόπουλου (σ.σ. στατιστικά παραμένει σταθερή η κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος, καθώς η απώλεια υπεραναπληρώνεται από τις οικογένειες στο σπίτι).

-Καθώς έχει γενικευτεί το lockdown σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη (και πάντως στις μεγάλες αγορές της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Γαλλίας κ.λπ.), αναμένεται να περιοριστούν οι εξαγωγές σε κρασί, τυρί φέτα, ελιές κ.α.

Τα τρία αυτά παραδείγματα αναδεικνύουν μια γκρίζα ζώνη πολλών απροστάτευτων επαγγελμάτων και εργαζομένων που σχετίζονται τόσο με το εμπόριο ειδών ένδυσης (ρούχα και υποδήματα), όσο και την πρωτογενή παραγωγή (αγρότες και κτηνοτρόφοι) που πλήττονται από το νέο lockdown. Αλλά, καθώς δεν βάζει λουκέτο το κράτος ευθέως σε αυτές τις επιχειρήσεις, δεν δίνονται ενισχύσεις-αποζημιώσεις, δεν προβλέπεται προστασία της απασχόλησης.

Κατ’  αυτόν τον τρόπο, ναι μεν οι περίπου 400.000 εργαζόμενοι στα εστιατόρια και τα μπαρ δεν θα απολυθούν μέσα στο μήνα, αλλά για τους εργαζόμενους στους λοιπούς κλάδους δεν υπάρχει καμία προστασία. Και καθώς περιορίζονται οι παραγγελίες και πέφτει ο τζίρος στην αγορά, υπάρχει φόβος για τσουνάμι απολύσεων στον πρωτογενή τομέα και την επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, καθώς επίσης και στο εμπόριο.

Ήδη, από το πρώτο lockdown (Μαρτίου-Μαΐου 2020) οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων είχαν υποστεί ζημιές (π.χ. κατάψυξη κοτόπουλων, κάθετη πτώση εξαγωγών στο κρασί κ.α.), ενώ πριν το νέο κλείσιμο της αγοράς οι τιμές σε πολλά αγροτικά προϊόντα (π.χ. βρώσιμες ελιές) έχουν καταρρεύσει.

Να σημειωθεί ότι για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό, την διασκέδαση, τον αθλητισμό κ.λπ. αναστέλλονται οι συμβάσεις για τον μήνα Νοέμβριο και κάθε απασχολούμενος λαμβάνει 534 ευρώ. Αντιστοίχως τα ασφάλιστρά τους, στο ύψος των ανωτέρω αποδοχών και όχι στο ποσό που ελάμβαναν ως εργαζόμενοι -κάτι που επηρεάζει και τη σύνταξή τους-, θα καλυφθεί από το Δημόσιο.

Ωστόσο, οι εν λόγω εργαζόμενοι μπορεί να απολυθούν τον Δεκέμβριο υπό την προϋπόθεση ότι θα προσληφθεί αντίστοιχος αριθμός εργαζομένων, ενώ από τη νέα χρονιά είναι ελεύθερες οι απολύσεις.

Υπό αυτά τα δεδομένα:

1.Η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα «κλειστό» και περιορισμένο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης στη νέα καραντίνα, συνολικού κόστους 2,3 δις ευρώ (μέχρι τέλους του έτους). Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στο ύψος των προκαταβολών (χωρίς κατάθεση συγκεκριμένων προγραμμάτων) από το υπό σύσταση Ταμείο Ανάκαμψης (από το οποίο οη χώρα μας θα λάβει 12 δις δάνεια και 18,2 δις επιδοτήσεις-καθαρές μεταβιβάσεις).

2.Περιορίστηκε αυστηρά η περίμετρος των μέτρων στήριξης, με αποτέλεσμα να στηριχτούν (με τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση) τα επαγγέλματα που θίγονται άμεσα από το lockdown, αλλά να μην υπάρχει καμία πρόβλεψη για όσους επηρεάζονται καθοριστικά από την «μερική» καραντίνα.

Κατά συνέπεια βλέπουμε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την με οικονομικούς όρους διαχείριση της πανδημίας, ενώ η αγορά ανοιγοκλείνει αναλόγως της συγκυρίας και όχι με υγειονομικούς όρους (άνοιξε ενωρίς το καλοκαίρι για να «στηριχτεί» ο τουρισμός, κάτι που επέτρεψε την εισαγωγή πολλών κρουσμάτων, διαμορφώθηκες το τωρινό πακέτο (Νοέμβριος) αναλόγως με τις αναμενόμενες προκαταβολές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οπότε γεννάται το ερώτημα: Τι θα συμβεί εάν δεν τιθασευτεί η πανδημία στα τέλη του μήνα; Υπάρχουν τα κονδύλια και η πολιτική βούληση για συνέχιση των παρεμβάσεων στήριξης της οικονομίας;

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook