Αποζημιώσεις έως 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις: Ποιοι κλάδοι θα τις λάβουν και ποιοι μένουν εκτός

αποζημιώσεις-έως-4-000-ευρώ-σε-επιχειρήσε-1199837

«Πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες και «ανοίγει» η πλατφόρμα για «ζεστό χρήμα» έως και 4.000 ευρώ σε κλειστές επιχειρήσεις: Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται οι πρώτες πληρωμές να γίνουν ακόμη και μέσα στον Μάϊο. Η λεγόμενη «ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού» θα «πιάσει» τόσο σε όσους έμειναν με κατεβασμένα ρολά έπειτα από κρατική εντολή μέσα στον Απρίλιο, όσο και εκείνους που έμειναν κλειστά τον Μάϊο.

Οι αιτήσεις θα μπορούν να γίνονται έως την 1η Ιουνίου.

Με την υποβολή μιας αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα my business support, πάνω από 100.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις, θα εισπράξουν από 500 έως 4000 ευρώ. Μέσω της «ενισχυμένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού» -χρηματοδοτικό σχήμα διάδοχος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής-θα καταβληθούν χρήματα και στις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές για τον μήνα Απρίλιο και στη συνέχεια όσοι και σε εκείνους παρέμειναν κλειστοί και κατά τον μήνα Μάιο.

Ποιους μήνες θα αφορά η ενίσχυση

Αποζημιώσεις θα δίδονται και στην περίπτωση που κάποιοι πήραν την έγκριση να λειτουργήσουν για τον μισό Μάϊο (σ.σ είναι αρκετές οι οικονομικές δραστηριότητες που μπόρεσαν να λειτουργήσουν μετά τις 15 Μαΐου). Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, η αποζημίωση θα δίδεται στο 50% και θα κυμαίνεται από τα 500 έως τα 2000 ευρώ. Με την υποβολή των σχετικών αιτήσεων, η διαδικασία ελέγχου πλήρωσης των προϋποθέσεων από την ΑΑΔΕ θα γίνεται ταχύτατα καθώς για το συγκεκριμένο μέτρο δεν υπάρχει καν κριτήριο μείωσης εσόδων.

Συγκεκριμένα τα ποσά που θα διατεθούν με αυτή τη νέα «εξειδικευμένη» μορφή ενισχύσεων αρχίζουν από 1.000 και φτάνουν έως και 4.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου υιοθετήθηκαν περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου. Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:

-1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.

-2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.

-4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών, δηλαδή θα κυμαίνονται από 500 έως 2.000 ευρώ.

Στην υπουργική απόφαση περιλαμβάνονται οι ΚΑΔ που θα θεωρούνται «δικαιούχοι» του μέτρου και μέσα σε λίγες ημέρες -ακόμη και μέσα στον Μάιο- θα γίνει η καταβολή των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Τι θα ισχύσει με το κριτήριο του τζίρου

Χρήματα θα λάβουν όλοι οι επαγγελματίες που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, έναν από αυτούς που θα περιλαμβάνονται στην σχετική απόφαση. Δεν θα ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου. Οι ωφελούμενοι, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, υπολογίζονται σε περίπου 100.000. Να σημειωθεί ότι θα ενισχυθούν και περίπου 10.800 επιχειρήσεις λιανικής στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης εξαιτίας του ότι στους συγκεκριμένους νομούς καθυστέρησε η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας αλλά και την Αττική.

Οι υπόλοιποι δραστηριοποιούνται στο σύνολο της επικράτειας και αφορούν στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους υπόλοιπους κλάδους για τους οποίους αναστέλλεται η δραστηριότητά τους με κρατική εντολή.

Ποιοι κλάδοι θα πάρουν την ενίσχυση και ποιοι μένουν εκτός

Ενδεικτικά, κλάδοι που εντάσσονται στην ενίσχυση είναι: Τουρισμός, Ξενοδοχεία, Καταλύματα, Ταξιδιωτικά γραφεία, Μεταφορές, ΚΤΕΛ, Τουριστικά λεωφορεία, Πλωτές μεταφορές, Ενοικιάσεις σκαφών, Πολιτισμός, Θέατρα, Κινηματογράφοι, Συναυλιακοί χώροι, Πολιτιστική εκπαίδευση, Σχολές χορού, Τέχνες του θεάματος, Βιβλιοθήκες, Μουσεία, Ζωολογικοί κήποι, Αθλητισμός, Αθλητικές εγκαταστάσεις, Γυμναστήρια, Αθλητική εκπαίδευση, Καταστήματα ΟΠΑΠ, Παιδότοποι, Πάρκα αναψυχής, Φυσική ευεξία, Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων και άλλοι κλάδοι στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα, βάσει των σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για τα έκτακτα μέτρα προστασίας.

Ο κλάδος της εστίασης δεν θα επιδοτηθεί μέσω του συγκεκριμένου μέτρου καθώς οι επαγγελματίες της εστίασης κάνουν ήδη τις αιτήσεις τους για το πρόγραμμα χορήγησης κεφαλαίου κίνησης για την αγορά πρώτων υλών.

enikonomia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook