Απούσα η Ελλάδα από την κρίσιμη διάσκεψη για τη Λιβύη λόγω «βέτο» της Τουρκίας

απούσα-η-ελλάδα-από-την-κρίσιμη-διάσκε-982751

Η Ελλάδα δεν βρήκε θέση στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι υπέβαλε αίτημα συμμετοχής. Είναι απορίας άξιον πώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, όταν σε τόσο κρίσιμα γεγονότα είναι απούσα, ενώ η Τουρκία παίζει κεντρικό ρόλο. Οι πληροφορίες από τη γερμανική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι η Άγκελα Μέρκελ δεν ήταν αρνητική στη συμμετοχή της Ελλάδας, αλλά έκανε δεκτό το βέτο που έθεσε ο Ερντογάν, θεωρώντας προφανώς την Τουρκία σημαντικότερο “παίκτη” στην περιοχή.

Χθες Τρίτη, ο γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε αισιόδοξος για την προγραμματισμένη, την Κυριακή, διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη παρά την αποτυχία της εκεχειρίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, δίνοντας στη δημοσιότητα τον κατάλογο των χωρών, που θα συμμετάσχουν.

«Υπάρχει ήδη ένα κείμενο στο οποίο οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμφωνήσουν», δήλωσε ο Μάας από το Βερολίνο. «Θα πρέπει να δεσμευτούν να ωθήσουν τα εμπλεκόμενα στον εμφύλιο μέρη στη Λιβύη για να αναζητήσουν μια πολιτική λύση και όχι μια στρατιωτική νίκη. Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να θεσπιστεί στη διάσκεψη η εφαρμογή της συμφωνίας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων».

Όπως έγινε γνωστό από το Βερολίνο, στη διάσκεψη θα λάβουν μέρος μεταξύ άλλων:

οι ΗΠΑ,

η Ρωσία,

η Βρετανία,

η Γαλλία,

η Κίνα,

τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,

η Τουρκία,

η Δημοκρατία του Κονγκό,

η Ιταλία,

η Αίγυπτος,

η Αλγερία,

τα Ηνωμένα Έθνη,

η Ευρωπαϊκή Ένωση,

η Αφρικανική Ένωση και

ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του κάνει λόγο για “πισωγύρισμα στην εξωτερική πολιτική, ενώ υπενθυμίσει ότι “η Ελλάδα συμμετείχε στην προηγούμενη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, στο Παλέρμο της Ιταλίας τον Νοέμβριο του 2018”.

Πηγή: news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook