Αποτελέσματα εκλογών 2023: Τι ώρα βγαίνουν, πότε ανακοινώνονται οι σταυροί

αποτελέσματα-εκλογών-2023-τι-ώρα-βγαίνου-1691149

Η πρώτη εικόνα για τους σταυρούς των υποψηφίων θα γνωστοποιηθεί περίπου τα μεσάνυχτα. Υπενθυμίζεται ότι οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής 21 Μαΐου και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Πώς θα δείτε στο gov.gr πού ψηφίζετε για τις εκλογές 2023

Η πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» είναι ενεργή εδώ και αρκετό καιρό και περιλαμβάνει αλλαγές στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι και τις 28 Φλεβάρη 2023 (αφορά κυρίως ετεροδημότες).

Από την περασμένη εβδομάδα εκτός από την εκλογική περιφέρεια στην οποία ανήκει ο ψηφοφόρος μπορούσε να δει ακριβώς και το εκλογικό του κέντρο (το σχολείο), όπου θα ασκήσει το δικαίωμα του εκλέγειν.

Αρχικά θα πρέπει να μπουν στο gov.gr, .ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Έπειτα υπάρχουν δύο τρόποι για να εμφανιστεί το εκλογικό κέντρο.

Ο πρώτος αφορά όσους γνωρίζουν τον εκλογικό τους αριθμό. Συγκεκριμένα θα πρέπει να πληκτρολογήσουν τον εκλογικό αριθμό και το επώνυμό τους. Στη συνέχεια θα ανοίξει η καρτέλα, με όλα τα στοιχεία.

Ο δεύτερος τρόπος δεν περιλαμβάνει τον εκλογικό αριθμό. Έτσι, όσοι επιλέξουν τον δεύτερο θα πρέπει να βάλουν 5 προσωπικά στοιχεία:

  • Επώνυμο (Ολογράφως)
  • Όνομα (Είτε ολογράφως είτε τα δύο πρώτα γράμματα)
  • Όνομα πατέρα (Είτε ολογράφως είτε τα δύο πρώτα γράμματα)
  • Όνομα μητέρα (Είτε ολογράφως είτε τα δύο πρώτα γράμματα)
  • Ημερομηνία γέννησης

Στη νέα καρτέλα θα βρείτε το σχολείο και τον χάρτη με το ακριβές στίγμα.

Πού ψηφίζω 2023 χωρίς είσοδο στο gov.gr

Ταυτόχρονα, υπάρχουν δύο γραμμές στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εσωτερικών για την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Μάθε που Ψηφίζεις».

Βρίσκεται σε λειτουργία και μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο στις εξής γραμμές εξυπηρέτησης: 2131361500 και 2131313800, καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.

Μάλιστα, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Μαΐου το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση.

Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες στις εκλογές 2023

Με την ίδια διαδικασία θα δουν το εκλογικό τους κέντρο και οι ετεροδημότες. Αν έχει εγκριθεί η αίτηση, τότε ο ετεροδημότης θα ψηφίσει στον τόπο διαμονής του, τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας, στης οποίας τους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένος,

Π.χ. δημότης του Δήμου Κομοτηνής που διαμένει στον Δήμο Θεσσαλονίκης και επιθυμεί να ψηφίσει στο Δήμο Θεσσαλονίκης τους υποψηφίους της εκλογικής Περιφέρειας Κομοτηνής.

Γιατί δεν εγκρίθηκαν εμπρόθεσμες αιτήσεις ετεροδημοτών;

Υπάρχει περίπτωση κάποιος ετεροδημότης που έχει κάνει εμπρόθεσμα την αίτηση του, αυτή να μην έχει γίνει δεκτή τελικά. Ο λόγος, όπως διαβάζουμε στο ΥΠΕΣ, είναι γιατί η Εφετειακή περιφέρεια (περιλαμβάνει 2 ή περισσότερους νομούς που υπάγονται στο ίδιο εφετείο) δεν συγκέντρωσε 40 τουλάχιστον ετεροδημότες προερχόμενοι από την ίδια εκλογική περιφέρεια.

Έτσι, οι εκλογείς αυτοί δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σαν ετεροδημότες αλλά θα ψηφίσουν μόνο στον δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι εκλογείς αυτοί θα ενημερωθούν έγκαιρα από το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να μεταβούν στο τόπο βασικής εγγραφής τους.

Ποιες μέρες δεν πληρώνουμε διόδια στις εκλογές 2023

Οι μπάρες των διοδίων θα είναι σηκωμένες από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 19 Μαΐου για όσους οδηγούς θα διέρχονται από τα διόδια της επικράτειας, ενώ για τους δικαστικούς αντιπροσώπους η ελεύθερη διέλευση θα ισχύσει από το πρωί της Πέμπτης 18 Μαΐου, με τη επίδειξη βέβαια των απαιτούμενων εγγράφων.

Το χρονικό διάστημα που ο καθένας θα μπορεί να περάσει από τα διόδια χωρίς να πληρώσει θα λήξει στις 8 το πρωί της Δευτέρας 22 Μαΐου, την επομένη δηλαδή των εκλογών.

Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζω χωρίς ταυτότητα

Την ημέρα εκλογών, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οδηγός του Υπουργείου Εσωτερικών οι ψηφοφόροι θα προσέρχονται με την ταυτότητά τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής, η οποία θα τους δίνει τα ψηφοδέλτια, αφού επιβεβαιώσει τα στοιχεία τους.

Τι γίνεται όμως εάν λίγες ημέρες πριν ένας ψηφοφόρος χάσει την ταυτότητά του.

Σύμφωνα με τον οδηγό, η αναγνώριση των στοιχείων του εκάστοτε ψηφοφόρου εκτός από την ταυτότητα, γίνονται και με άλλα 4 έγγραφα.

Συγκεκριμένα:

  • αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής
  • το διαβατήριο
  • το δίπλωμα οδήγησης
  • ή το βιβλιάριο όλων των Ταμείων

Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Παράλληλα, δεκτή γίνεται και η ψηφιακή ταυτότητα στο gov.gr

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook