Αποτελέσματα αυτοδιοικητικών εκλογών 2023: Τι ώρα βγαίνουν – Τι ισχύει με exit poll

αποτελέσματα-αυτοδιοικητικών-εκλογώ-1600434

Καταφτάνει η πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών 2023 και οι πολίτες θα κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες για τρίτη φορά φέτος. Μάλιστα, όσοι δήμοι και περιφέρειες πάνε στον δεύτερο γύρο, τότε θα μιλάμε για τέσσερις εκλογικές διαδικασίες μέσα σε λίγους μήνες. Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα βγουν νωρίτερα από ότι το 2019, όπως έγινε και στις βουλευτικές εκλογές τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Όσο για το exit poll, σήμερα η ΕΡΤ αποφασίζει για το αν θα διεξαχθεί έρευνα κοινής γνώμης από κοινού με τα ιδιωτικά κανάλια. Πάντως, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 είχε διενεργηθεί exit poll για την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο της Αθήνας. Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα, οπότε και θα έχουμε νεότερα για το θέμα.

Πότε όμως θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και ποιοι πάνε σε δεύτερο γύρο;

Το 2019, τα αποτελέσματα βγήκαν στις 21:30, ωστόσο, αυτή τη φορά, θα έχουμε ένα ασφαλές αποτέλεσμα πιο νωρίς, όπως έγινε και στις εθνικές εκλογές, λόγω των tablets με τα οποία θα μεταδίδονται τα αποτελέσματα πιο γρήγορα και θα γίνεται η ενσωμάτωση.

Στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου είχαμε την πρώτη επίσημη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος γύρω στις 20:30, δηλαδή περίπου μία ώρα ή και λίγο περισσότερο, από τη στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναμένουμε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πώς ψηφίζω στις Δημοτικές εκλογές 2023

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας-ένας ή σε ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Πραγματοποιείται η αναγνώριση των εκλογέων και, στη συνέχεια, η εφορευτική επιτροπή δίνει σε κάθε εκλογέα έναν φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές, καθώς και λευκά ψηφοδέλτια. Οι εκλογείς εισέρχονται στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας (παραβάν) για την επιλογή του ψηφοδελτίου και επιλέγουν τον συνδυασμό που επιθυμούν. Στη συνέχεια εξέρχονται και ρίχνουν τον φάκελο στην αντίστοιχη κάλπη. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται ξεχωριστά και για τις περιφερειακές εκλογές. Στους εκλογείς που ψήφισαν χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Δημοτικές εκλογές 2023: Πόσους σταυρούς βάζω

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Σε Δήμους με πληθυσμό μέχρι 30.000 κατοίκους, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους και μέχρι 4 σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων.

Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου.

Στις περιφερειακές εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 έως 4, κατά περίπτωση. Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τι ισχύει για την εκλογική άδεια δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων

Όσον αφορά στη χορήγηση ειδικής άδειας για τη μετάβαση στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, ισχύουν για τους υπαλλήλους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα τα εξής:

Α. Για τους υπαλλήλους για τους οποίους δεν εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:

1. Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.

2. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια δύο εργάσιμων ημερών.

3. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια τριών εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

4. Όσοι μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Β. Για τους υπαλλήλους, για τους οποίους εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:

1. Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200- 400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.

2. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια δύο εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

3. Όσοι μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Η άδεια αυτή είναι μετ’ αποδοχών και δεν συνυπολογίζεται στον χρόνο της κανονικής άδειας που δικαιούνται οι υπάλληλοι.

Πληρώνεται η εφορευτική επιτροπή στις Δημοτικές εκλογές 2023

Μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές 2023, τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών δεν λάμβαναν καμία αποζημίωση. Ωστόσο, σήμερα, ο υπ. Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης έκανε γνωστό πως για τις Δημοτικές Εκλογές 2023 τα μέλη θα λαμβάνουν ένα συγκεκριμένο ποσό.

Όπως είπε, το ποσό για την πρώτη Κυριακή στις 8 Οκτώβρη θα είναι στα 40 ευρώ, ενώ όπου υπάρξει και δεύτερη Κυριακή (στις 15 Οκτώβρη) το μέλος της εφορευτικής θα παίρνει 30 ευρώ.

«Για πρώτη φορά θα υπάρξει αποζημίωση των μελών των εφορευτικών επιτροπών, με 40 ευρώ για κάθε μέλος την πρώτη Κυριακή και 30 ευρώ την δεύτερη Κυριακή όπου υπάρχει δεύτερος εκλογικός γύρος», δήλωσε ο Υπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη στον ΑΝΤ1.

Ο λόγος για αυτή την ανατροπή είναι πως, «πρώτον, γιατί υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα να γίνει και δεύτερον, γιατί έχει παρατηρηθεί πολύ χαμηλή συμμετοχή στις εφορευτικές επιτροπές, με αποτέλεσμα να διεξάγουν τις εκλογές συνήθως ο δικαστικός αντιπρόσωπος με ένα γραμματέα».

Παράλληλα επεσήμανε, ότι «οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν αυξημένες απαιτήσεις γιατί είναι πάρα πολλοί οι υποψήφιοι, πάρα πολλοί οι συνδυασμοί».

ieidiseis.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook