«Αποτέλεσμα αδιαφορίας η κατάρρευση του διοικητηρίου του Ιτζεδίν» | Πρόταση – ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης

αποτέλεσμα-αδιαφορίας-η-κατάρρευση-1221129

Ως ντροπή και αποτέλεσμα της χρόνιας αδιαφορίας κεντρικού κράτους και τοπικής-περιφερειακής διοίκησης, χαρακτηρίζει το γεγονός της κατάρρευσης του διοικητηρίου του Φρουρίου Ιτζεδίν η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Παράλληλα προχωρεί στην κατάθεση πρότασης – ψηφίσματος προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χανίων.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Να διεκδικήσει ο δήμος Χανίων άμεσα μέτρα προστασίας για το ιστορικό φρούριο του Ιτζεδίν.

Προς :

  • Κο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, Δαμιανάκη Ευτύχη (με την παράκληση να το αποστείλει στους δημ. Συμβούλους
  • Κο Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη

Μόνο ντροπή μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι κατέρρευσε τελείως, πρόσφατα,  το διοικητήριο του Ιτζεδίν ως αποτέλεσμα της χρόνιας αδιαφορίας κεντρικού κράτους και τοπικής-περιφερειακής διοίκησης. Καθώς, μάλιστα, η συντήρηση του μνημείου είναι ανύπαρκτη, προοιωνίζεται πως αυτό που συνέβη στο διοικητήριο δε θα είναι και το τελευταίο πλήγμα για το μνημείο.

Το φρούριο Ιτζεδίν, που λειτουργούσε ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων, είναι ιστορικός τόπος μνήμης, όπως η Μακρόνησος, η Γυάρος. Ένα σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας του Ιτζεδίν, συνδέεται με ηρωικές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας της πατρίδας μας – με την Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού – που αφορούν όχι μόνο το Ν. Χανίων μα τη χώρα μας γενικότερα. Ήταν τόπος μαρτυρίου και θυσίας, που σφραγίστηκε με τα μαρτύρια και με το αίμα πολλών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ – κομμουνιστών, από την περίοδο του Βενιζελικού Ιδιώνυμου και πριν ακόμα, και ιδιαίτερα στην περίοδο του Εμφυλίου και μετά.

Έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο το 1986 και υπάγεται και στις αρμοδιότητες του υπουργείου Πολιτισμού -συγκεκριμένα στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης. Από το 2007 περνάει από το πολεμικό Ναυτικό στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ).

Χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι υπουργοί κρύβουν τις ευθύνες τους για την εγκατάλειψη του ιστορικού τόπου  πίσω από τη σύγχυση των αρμοδιοτήτων κεντρικού κράτους και τοπικής διοίκησης. Συγκεκριμένα, επικαλούνται δήθεν τη θετική πρόθεσή τους να συμβάλουν στη σωτηρία του μνημείου, η οποία τάχα προσκρούει στο ότι «δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη διαχείριση του μνημείου από τοπικούς φορείς πχ ο Δήμος Χανίων ή κάποιος τοπικός πολιτιστικός φορέας, προκειμένου στη συνέχεια να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση για τη συντήρησή του».

Χρησιμοποιώντας το δούρειο ίππο των αρμοδιοτήτων, τη  βολική διάχυση ευθυνών σε περιφέρειες και δήμους, και η παρούσα κυβέρνηση κωλυσιεργεί και έχει πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών, ενώ το φρούριο καταρρέει. Επιπλέον, μέσα από την επιχείρηση «αποκέντρωση» προωθείται η ιδιωτικοποίηση.

Δημοτικές αρχές  και Περιφερειακή  αρχή έχουν την δική τους τεράστια ευθύνη γιατί αποδέχονται και στηρίζουν αυτήν την πολιτική, δεν έχουν πάρει αποφάσεις σύγκρουσης με αυτή την κατάσταση και διεκδίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη σωτηρία του μνημείου. Έχουν, επίσης, ευθύνη γιατί ιεραρχούν τα διάφορα κονδύλια υπηρετώντας την ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος ή με αμφίβολης σκοπιμότητας κριτήρια όσο αφορά τα έργα που βαφτίζονται «πολιτισμικής αξίας».

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook