Αποστολή στον Άρη: Νέο εντυπωσιακό βίντεο από την προσεδάφιση του Rover Perseverance

αποστολή-στον-άρη-νέο-εντυπωσιακό-βίν-1190861

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο βίντεο από την προσεδάφιση του Rover Perseverance στον Άρη κάνοντας τον θεατή να νομίζει ότι παίρνει μέρος στη συγκεκριμένη αποστολή. Η NASA δημοσιοποίησε ένα βίντεο 0:25 δευτερολέπτων μέσω του Twitter το οποίο ξεκινά με το διαχωριστικό της θερμικής ασπίδας που επέτρεψε στις κάμερες του Perseverance να «βλέπουν» έναν κρατήρα του Άρη

για πρώτη φορά.

Μάλιστα φαίνεται να κινείται βίαια ωστόσο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι προσπαθούσε επίμονα να βρει ένα ασφαλές μέρος για να προσγειωθεί ενώ είναι συνδεδεμένο με ένα ηχητικό αλεξίπτωτο.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Daily Mail το Perseverance χρησιμοποίησε το σύστημα εδάφους-σχετικής πλοήγησης κατά την κάθοδο του στον Άρη, το οποίο το βοήθησε να βρει έναν διάδρομο προσγείωσης μέσω μιας σειράς εικόνων. Έτσι λοιπόν η NASA τις έβαλε μαζί και δημιούργησε το βίντεο. Το βίντεο τελειώνει με την προσεδάφιση του Rover στον Άρη. Όπως ανέφερε η NASA σε ανακοίνωσή της «για τις προηγούμενες αποστολές του Άρη, το 99% της πιθανής περιοχής προσγείωσης έπρεπε να είναι απαλλαγμένο από επικίνδυνες πλαγιές και βράχια έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής προσγείωση», ανέφερε η NASA στον ιστότοπό της.

«Χρησιμοποιώντας το Terrain-Relative Navigation, η ομάδα αποστολής Mars 2020 είναι σε θέση να εξετάσει όλο και πιο ενδιαφέροντες ιστότοπους προσγείωσης με πολύ μικρότερο κίνδυνο», επισημαίνεται ακόμη στον ιστότοπο της NASA.

Το σύστημα πλοήγησης που σχετίζεται με το έδαφος επιτρέπει επίσης στο Rover «να προσδιορίσει τη θέση του σε σχέση με το έδαφος με ακρίβεια περίπου 130 ποδιών ή καλύτερη από αυτή».  Ο όρος «επτά λεπτά τρόμου» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις ταραχώδεις συνθήκες που έπληξαν το σκάφος καθώς μπήκε στην ατμόσφαιρα και πλησίασε την επιφάνεια του πλανήτη Άρη. Μάλιστα κατά την περίοδο προσέγγισης της επιφάνειας δεν υπήρξε επικοινωνία ανάμεσα στη NASA και το Rover επειδή πρέπει να μεσολαβήσουν 11 λεπτά για να ταξιδέψουν τα ραδιοσήματα στο διάστημα.

Και ενώ το Rover έκανε το τολμηρό κατόρθωμα, ολόκληρη η ομάδα της NASA κάθισε στην άκρη των καθισμάτων τους περιμένοντας το επόμενο ραδιοφωνικό σήμα. Ένα δευτερόλεπτο μετά το σήμα του Perseverance o Swati Mohan, ελεγκτής πτήσης τόνισε πως «επιβεβαιώθηκε το Touchdown! Το Perseverance βρέθηκε με ασφάλεια στην επιφάνεια του Άρη και είναι έτοιμο να αρχίσει να αναζητά σημάδια προηγούμενης ζωής».  Πλέον, το Rover κατευθύνεται προς τον κρατήρα Jezero, ο οποίος πριν από 3,5 δισ. χρόνια ήταν λίμνη και είχε ρέον νερό.

Νέες φωτογραφίες από το Perseverance – Το πρώτο ηχητικό από τον «κόκκινο πλανήτη»

Tο νέο ρομποτικό Rover Perseverance (Επιμονή) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) συνεχίζει την εξερεύνησή του στον πλανήτη Άρη η οποία ξεκίνησε το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Μάλιστα όπως αναφέρεται σε tweet που αναρτήθηκε στο λογαριασμό της NASA στα social media, το απόγευμα της Τετάρτης, το ρομποτικό Rover θα συνεχίσει την πορεία του μέχρι να βρει ένα σημείο όπου θα σταματήσει σε περίπτωση που η περιοχή πιστοποιηθεί ότι είναι η ζώνη ερευνών που έχουν επιλέξει οι επιστήμονες. Παράλληλα η NASA έδωσε στη δημοσιότητα και το πρώτο ηχητικό ντοκουμέντο από τον Άρη.

Σύμφωνα με τη NASA το ρομποτικό Rover έχει διανύσει ήδη 70 μέτρα, ενώ στις 6 Μαρτίου είχε διανύσει 6,5 μέτρα.

Παράλληλα η NASA έδωσε στη δημοσιότητα νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες από την πορεία του Rover..

Να σημειωθεί πως στις 6 Μαρτίου η NASA έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες από τα ίχνη που άφησαν οι τροχοί του Perseverance στο κοκκινωπό αμμώδες έδαφος του Άρη. Πρόκειται για εικόνες υψηλής ευκρίνειας από τον κρατήρα Jezero, το σημείο όπου προσεδαφίστηκε ο «Πέρσι». Το Perseverance είναι εξοπλισμένο με 25 κάμερες, τις περισσότερες που έχουν ποτέ σταλεί στον Άρη. Προς το παρόν, οι επιστήμονες της NASA μελετούν τα διαθέσιμα δεδομένα για τη γύρω περιοχή, προκειμένου να αποφασίσουν ποια θα είναι η καλύτερη διαδρομή για το ρόβερ. Η τελική απόφαση τους πιθανώς θα ληφθεί, αφού το μικρό ρομποτικό ελικόπτερο Ingenuity βάρους δύο κιλών πετάξει και κατοπτεύσει τη «γειτονιά» του ρόβερ (θα είναι η πρώτη φορά που ένα drone θα πετάξει σε άλλο κόσμο).

Προς το παρόν, το ελικοπτεράκι βρίσκεται προσδεμένο κάτω από την «κοιλιά» του ρόβερ. Το Perseverance, προγραμματίζεται να διανύσει 15 χιλιόμετρα μέσα στο επόμενο αρειανό έτος (αντιστοιχεί σε περίπου δύο γήινα έτη).

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook