Απομονωμένος πολιτικά ο Μπέας μετά την απόφαση να σύρει τον Δήμο Χανίων στα Δικαστήρια

απομονωμένος-πολιτικά-ο-μπέας-μετά-τη-1427624

Σε πολιτική απομόνωση έχει οδηγήσει τον διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργο Μπέα η πρωτοφανής κίνηση να σύρει τον Δήμο Χανίων στα Δικαστήρια ζητώντας να απαλλαγεί από τα  δημοτικά τέλη, τα οποία ο ίδιος μάλιστα πλήρωνε τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του! Μια κίνηση που τον έχει φέρει απέναντι με τον Δήμο Χανίων, το Δημοτικό Συμβούλιο, την κοινωνία των Χανίων αλλά και την ίδια του την παράταξη.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, μετέτρεψε την προσφυγή του σε επικοινωνιακό σόου, καλώντας επιλεκτικά ΜΜΕ της αρεσκείας του για να κάνει πομπώδεις δηλώσεις από το διοικητικό δικαστήριο, όπου απλώς κατέθεσε τα έγγραφά του, συνοδευόμενος από την νομική σύμβουλο του ιδρύματος.

«Ακριβός στα πίτουρα φτηνός στο αλεύρι» φαίνεται πως είναι ο κ. Μπέας, ο οποίος αντί να διεκδικεί από το κεντρικό κράτος πόρους και προσωπικό, στρέφεται εναντίον της κοινωνίας των Χανίων, ζητώντας ουσιαστικά να απαλλάξει την Κυβέρνηση από την επιβάρυνση των 250.000 ευρώ ετησίως και γνωρίζοντας ότι αυτό το κόστος θα μετακυλήσει στους δημότες, αφού ο προϋπολογισμός των ανταποδοτικών τελών είναι «κλειστός».

Ακόμα και πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ που εκπροσωπούν τον Πρωθυπουργό στα Χανιά,  έχουν εκφράσει εκνευρισμό για αυτήν την σπασμωδική κίνηση ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι τοποθετήσεις των συμβούλων στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων, στο οποίο άλλωστε συμμετέχει ένα μέλος του ΔΣ του Νοσοκομείου (Μανώλης Φραγκάκης) και ένας καταξιωμένος ιατρός του ιδρύματος (Γιάννης Σφυράκης) οι οποίοι πήραν σαφείς αποστάσεις από την στάση Μπέα.

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων

Η συζήτηση  ξεκίνησε με ενημέρωση του αντιδημάρχου οικονομικών Τάσου Αλόγλου για το θέμα, μετά από ερωτήσεις του Νίκου Βουρλάκη και Γιάννη Φραγκάκη.

Τάσος Αλόγλου: Εμείς δεν έχουμε ρόλο δικαστηρίου, απλώς θα κάνω μια ενημέρωση γιατί το θέμα είναι λεπτό και δεν θέλω να στοχοποιηθεί το ίδρυμα.

Το 2021 ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων επικοινώνησε με την οικονομική υπηρεσία και με εμένα τον ίδιο, αμφισβητώντας αναδρομικά κάποιες χρεώσεις δημοτικών τελών που αφορούν το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

Να σας ενημερώσω ότι από το 2000 περίπου από τον πρώην Δήμο Ελ. Βενιζέλου μέχρι και σήμερα, το νοσοκομείο Χανίων πληρώνει τέλη περίπου 250.000 ευρώ ετησίως ενώ τα τελευταία χρόνια πληρώνει τα λιγότερα τέλη σε σχέση με όλη αυτήν την προαναφερθείσα περίοδο.

Κατά την περίοδο της αμφισβήτησης και παρουσία της νομικής τους συμβούλου, εγώ μαζί με την διευθύντρια της οικονομικής υπηρεσίας και πολλές φορές με την βοήθεια του κ. Δαμιανάκη, εξηγήσαμε αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται ο υπολογισμός των τελών.

Παράλληλα, προσπαθώντας να κατανοήσουμε το θέμα που είχε ο διοικητής, ζητήσαμε συγκεκριμένα στοιχεία για να το δούμε και να το εξετάσουμε. Το Νοσοκομείο ουδέποτε προσκόμισε αυτά τα στοιχεία. Αντιθέτως προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας αναδρομικά το σύνολο των δημοτικών τελών από τον Δήμο Χανίων!

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι το Νοσοκομείο είναι που προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον του Δήμου κι όχι το αντίστροφο. Ήταν δική του επιλογή παρά τις δικές μας προσπάθειες να μην φτάσουν στα δικαστήρια τα δύο μεγαλύτερα νομικά πρόσωπα του νομού μας.

Στον τρόπο υπολογισμού των δημοτικών τελών, έχει γίνει αναλυτική μελέτη για τους μεγάλους παραγωγούς απορριμμάτων του Δήμου μας και έχει ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο. Ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων που γίνεται μέσω της ΔΕΔΙΣΑ είναι πρωτοπόρος, είναι βραβευμένος είναι υψηλού κόστους και γίνεται κατά τρόπο μοναδικό. Τα τέλη μας έχουν μια συγκεκριμένη κοστολόγηση και δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας που εξακολουθούν να έχουν Κουρουπητούς.

Πολλά μπορούμε να πούμε σχετικά με αυτήν την άδικη επίθεση που δέχεται ο Δήμος μας αλλά δεν θα το κάνω  κυρίως γιατί το Νοσοκομείο Χανίων έχει μια τεράστια συνεισφορά στον τόπο μας και δεν πρέπει να ταυτιστεί με συγκεκριμένες συμπεριφορές μεμονωμένων ατόμων. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να χαμηλώσουμε τους τόνους και να αφήσουμε την δικαιοσύνη να αποφανθεί και στη συνέχεια ο καθένας θα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτά που θα ορίσει ο νόμος.

Γρηγόρης Αρχοντάκης: Δεν θεωρώ ότι δημιουργείται κοινωνικό θέμα. Καλά κάνει ο κάθε φορέας και προστατεύει τα συμφέροντά του. Δεν κατάλαβα όμως πρακτικά ποια είναι η αντιδικία.

Τάσος Αλόγλου: Πρακτικά η αντιδικία είναι ότι κατά την άποψη του Νοσοκομείου δεν θα έπρεπε να πληρώνει καθόλου δημοτικά τέλη. Λέει ότι τα τετραγωνικά τα οποία χρεώνεται δεν είναι αυτά που διαθέτει.  Η νομοθεσία όμως ορίζει ότι οι Δήμοι χρησιμοποιούν τα στεγασμένα και αστέγαστα τετραγωνικά

Τάσος Βάμβουκας: Αναζητήσατε μια λύση συμβιβασμού με βάση τον πραγματικό όγκο των απορριμμάτων;

Τάσος Αλόγλου: Εννοείται ότι σε όλη αυτήν την συζήτηση που ξεκίνησε το 2021 -γιατί τότε ξαφνικά ξεκίνησε το θέμα – αναζητήσαμε όλες τις λύσεις. Ζητήσαμε μια απλή βεβαίωση πολιτικού μηχανικού, η οποία δεν ήρθε ποτέ. Ξέρετε πολύ καλά κύριε Βάμβουκα ότι το 2016-2017 ο Δήμος Χανίων έχει κάνει συγκεκριμένη μελέτη για τους μεγάλους παραγωγούς απορριμμάτων. Αυτά που αναφέρατε όλα έχουν γίνει. Τα δημοτικά τέλη τα οποία ο Δήμος Χανίων έχει, εξασφαλίζουν την ίση μεταχείριση όλων.

Νίκος Βουρλάκης: Αυτό είναι ο αμέτρητος κουτσαβακισμός αυτής της κυβέρνησης. Ζητά από τον πολίτη να βάζει το χέρι στην τσέπη του ξανά και ξανά.

Γιάννης Σφυράκης: Να ρωτήσω τον Τάσο Αλόγλου. Δηλαδή το Νοσοκομείο το 2021 ξαφνικά αποφάσισε να αντιδράσει για τα τέλη; Το ’20, το ’19, από το 2001 πλήρωναν τα ίδια τέλη κανονικά;

Τάσος Αλόγλου: Ναι, τα πληρώνανε.

Γιάννης Σφυράκης: Και ξαφνικά ο κύριος Μπέας αποφάσισε ότι είναι πολλά; Γιατί ήταν ο ίδιος διοικητής που πλήρωσε το 2020…

Δήμαρχος: Ένα μικρό σχόλιο. Πρώτον, επειδή μιλάμε για ανταποδοτικά τέλη, είναι αυτονόητο ότι αυτό το ποσό θα μετακύλυε στους δημότες για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό. Δεύτερον, δεν θεωρώ ότι ήταν σωστό σε επίπεδο διαχείρισης. Υπήρχε όλη η καλή διάθεση από τη μεριά του Δήμου… Η αγωγή έγινε πραγματικά αιφνιδιαστικά και με παρουσία δημοσιογράφων σε μια διαδικασία που δεν έχει ακρόαση και ο τρόπος που τοποθετήθηκε ο κύριος διοικητής δεν ήταν ο καταλληλότερος.

Και θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο τον Ευτύχη Δαμιανάκη που βοήθησε να κατατεθεί το συμπληρωματικό υπόμνημα.

Μανώλης Κεμεσίδης: Ο Δήμος Ελ. Βενιζέλου τότε είχε πει ο ρυπαίνων πληρώνει. Στο Νοσοκομείο πληρώνει το κράτος. Δηλαδή να μην πάρουμε από το κράτος λεφτά;

Δεν πληρώνει το Νοσοκομείο, πληρώνει το κράτος. Δηλαδή αν το πάμε έτσι η ΔΕΗ που παράγει καρκίνο να μην πληρώνει επειδή έχει έναν κάδο; Δεν είναι έτσι. Το κράτος ρίχνει όλα τα βάρη στους δήμους και τώρα δεν θέλει να πληρώσει ούτε τέλη; Δεν είναι αντιπαράθεση με το νοσοκομείο. Από το κράτος τα εισπράττουμε.

Γιάννης Σαρρής: Θα συμφωνήσω με τον κ. Κεμεσίδη. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί ο Δήμος να επωμιστεί αυτό το έξοδο. Καλύτερα θα ήταν η διοίκηση του Νοσοκομείου να προσφύγει στην Κυβέρνηση και να διεκδικήσει καλύτερη χρηματοδότηση για να καλύψει τα έξοδά της.

Μανώλης Φραγκάκης: Νομίζω πως υπάρχει μια σύγχυση. Δεν είναι το Νοσοκομείο και ο Δήμος. Είναι ο Δήμος και ο διοικητής του Νοσοκομείου. Κάποια στιγμή πριν 4 μήνες είχε φέρει ένα θέμα στο ΔΣ του νοσοκομείου έφερε ένα θέμα ότι ο Δήμος έχει επιβάλει τέλη κι ότι εκείνος μονομερώς προσφεύγει στα δικαστήρια. Δεν κάνει τίποτα η Κυβέρνηση. Ο διοικητής τα κάνει μόνος του.

Ευτύχης Δαμιανάκης: Εδώ υπάρχει μία επίδικη διαφορά. Ο Δήμος πρέπει να οργανώσει την άμυνά του και ακριβώς αυτό έγινε. Τα θέματα τα οποία τέθηκαν από τη μεριά του Δήμου είναι απολύτως τεκμηριωμένα. Και να πω του κυρίου Βάμβουκα ότι πρώτη φορά ουσιαστική μελέτη για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, έγινε το 2016. Εσείς ήσασταν Δήμαρχος. Η μελέτη πήρε τους επαίνους όλων. Παρισταμένου τότε και του διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων, Μηνά Βουλγαρίδη, ο οποίος όχι μόνο υπερψήφισε τα τέλη αλλά συνεχάρη την οικονομική υπηρεσία για την ποιότητα της δουλειάς της.

Εντός εξαμήνου οι αποφάσεις

Το θέμα θα έχει συνέχεια καθώς η δικαστική απόφαση αναμένεται μετά το καλοκαίρι, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο. Αλλά σε κάθε περίπτωση, η ομαλή λειτουργία του ιδρύματος μέσα στην κοινωνία, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη με έναν διοικητή που ξεφεύγει από το υπηρεσιακό πλαίσιο και φέρεται περισσότερο σαν αιρετός ενώ δεν έχει κανενός είδους τέτοια δημοκρατική νομιμοποίηση.

Άλλωστε το γεγονός αυτό κάθε άλλο παρά απαρατήρητο περνά εντός και εκτός Κυβέρνησης.

Όσο συνεχίζει να ασκεί πολιτική όμως, οφείλει να εξοικειωθεί και με τον έλεγχο που θα του ασκεί η κοινή γνώμη μέσω των ΜΜΕ, να μάθει να δίνει εξηγήσεις στην κοινωνία την οποία υπηρετεί να ακούει την κριτική που του ασκείται στο πλαίσιο μιας ευνομούμενης, δημοκρατικής πολιτείας.

zarpanews.gr

2 thoughts on “Απομονωμένος πολιτικά ο Μπέας μετά την απόφαση να σύρει τον Δήμο Χανίων στα Δικαστήρια

  1. Πσσσσςςςς ανατριχίλα σκέτη! Τόση σοφία μαζεμένη, είναι αμαρτία να μένει μόνο στα Χανιά!
    Να την εξάγουμε μπας και δει ο πλανήτης μια πιο έξυπνη και καλή μέρα..

  2. ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ , ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ , ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ .
    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook