Απόλυτη ασάφεια στους λογαριασμούς ρεύματος – Μπερδεμένοι οι πολίτες και μετά τη ΔΕΘ

απόλυτη-ασάφεια-στους-λογαριασμούς-ρ-761511

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με την ελάφρυνση των πολιτών από τις αυξήσεις στο ρεύμα δημιουργούν από μόνες τους μια σύγχυση, καθώς πέρα από το «καθαρό» γεγονός ότι δίνεται επίδομα 3 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες μηνιαίως σε όλα τα ρολόγια της χαμηλής τάσης (καθόλου ευκαταφρόνητη ελάφρυνση), όλα όσα ελέχθησαν συμπληρωματικά είναι ομιχλώδη, ασαφή ή απλώς… λάθος.

Για παράδειγμα οι υπολογισμοί για το ποσοστό των αυξήσεων που θα καλύψει το επίδομα ή για το τι μέρος των αυξήσεων θα καλύψει η εμπορική πολιτική της ΔΕΗ. Ο ισχυρισμός ότι το επίδομα θα καλύψει το 80% των αυξήσεων του μέσου νοικοκυριού δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Όπως αναφέρει στέλεχος της αγοράς, «Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος πήγε από 60-65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα σε επίπεδα πάνω από 110 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (σήμερα είναι στα 136 ευρώ) και αυτή η εκτόξευση περνάει όλη στη λιανική μέσω της ρήτρας που έχουν τα τιμολόγια των προμηθευτών. Πώς λοιπόν το επίδομα των 30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα θα καλύψει το 80% των αυξήσεων;»

Δεν φαίνεται επίσης να επιβεβαιώνεται ότι η ΔΕΗ με τις εκπτώσεις που θα κάνει, θα καλύψει σχεδόν το σύνολο της απομένουσας επιβάρυνσης λόγω των αυξήσεων. Η ΔΕΗ, της οποίας τα τιμολόγια ήταν κατά κανόνα πιο ακριβά από των ιδιωτών (ο πελάτης δεν εγκαταλείπει την κρατική επιχείρηση παρά μόνον αν έχει κίνητρο) θα συνεχίσει να κάνει την έκπτωση 30% που υιοθέτησε μαζί με την εισαγωγή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τις 5 Αυγούστου και μετά. Φαίνεται επιπλέον ότι θα φέρει μια επιπλέον έκπτωση 3%-4% στην κλίμακα 301-600 κιλοβατώρες το μήνα, κλίμακα που δεν καλύπτεται από το κυβερνητικό επίδομα.

Αυτές οι εκπτώσεις όμως, δεν δείχνουν να είναι ικανές να αντισταθμίσουν στο σύνολό τους την επιβάρυνση των νοικοκυριών, επιβάρυνση που, όπως προαναφέρθηκε, είναι ήδη μεγάλη.

Σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο να αξιολογήσει κάποιος το ποιές θα είναι τελικά οι απώλειες των καταναλωτών, καθώς το φαινόμενο των διεθνών ανατιμήσεων του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων ρύπων (που προκαλούν τις αυξήσεις στη χονδρεμπορική του ρεύματος) είναι σε εξέλιξη. Αντίθετα επικρατεί σύγχυση.

Η σύγχυση γίνεται απόλυτη όταν προσπαθεί να συγκρίνει κάποιος τις τελικές χρεώσεις των διάφορων προμηθευτών, της ΔΕΗ ή των ιδιωτών, μετά τις πολλές δαιδαλώδεις παραμέτρους των αρχικών τιμών, των εκπτώσεων, των παγίων, των πρόσθετων χρεώσεων με βάση τη ρήτρα κ.λπ.. , όπου καθένας ξεκινάει από διαφορετική βαση.

Η σύγκριση μπορεί να γίνει μόνον εκ των υστέρων, όταν δηλαδή έχει έρθει ο λογαριασμός και βλέπει ο καταναλωτής πόσο πλήρωσε την κιλοβατώρα. Αλλά τότε είναι ίσως αργά…

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook