«Απολογία» Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες για την «παροχολογία»

απολογία-μητσοτάκη-στις-βρυξέλλες-1504035

Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τo σκηνικό άλλαξε «δραματικά»: τις χθεσινές θριαμβολογίες και τις διαρροές που έγιναν ρεπορτάζ δίνοντας τον τόνο στη χθεσινή ειδησεογραφία περί δημοσιονομικού χώρου πολλών δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσει νέο «κύμα» παροχών στη ΔΕΘ και όχι μόνο, διαδέχθηκε χθες η επίσημη και ημιεπίσημη συντονισμένη προσπάθεια «αποθέρμανσης» των προσδοκιών περί αναμενόμενων πλουσιοπάροχων «πακέτων» παροχών.

Ο κ. Σταϊκούρας είχε προειδοποιήσει από προχθές, αλλά υπήρξε φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Χθες όμως, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στον ΣΚΑΪ είχε μία και μόνη αποστολή: να αλλάξει το κλίμα και να δώσει σαφή διαπιστευτήρια, όχι στο εσωτερικό αλλά στις Βρυξέλλες και τις αγορές, ότι η κυβέρνηση θα ασκήσει «ενάρετη» δημοσιονομική πολιτική.

Δίπλα στις πάσης επισημότητος δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη, τη συνεισφορά τους στην αλλαγή κλίματος κατέγραψαν ο κ. Πατέλης με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα και η «Καθημερινή». Όλοι στην ίδια κατεύθυνση, υπενθύμισαν αυτά που η «Εφ.Συν.» υπογραμμίζει συστηματικά με την αρθρογραφία της όλο το τελευταίο διάστημα, όπως και με το χθεσινό μας άρθρο:

Ότι στα φορολογικά υπερέσοδα περιλαμβάνονται και κατηγορίες εσόδων που δεν είναι τακτικά, αλλά έκτακτα, όπως οι τρεις πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ (που αντί για Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, μετακινήθηκαν τον Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο), η παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου 2022, η καλύτερη απόδοση φόρων του 2021 που εισπράχθηκαν μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, η εφάπαξ καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής. Οτι, επομένως, η δυναμική τους δεν είναι εξασφαλισμένη για το τελευταίο τετράμηνο του έτους.

Ότι οι δαπάνες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης αυξάνονται και ενδεχομένως θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, καθώς στο δυσμενές σενάριο για τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου (που πιθανότατα θα είναι το βασικό…) θα απαιτηθούν πολύ υψηλότερες δαπάνες επιδοτήσεων.

Τούτων δοθέντων, η μόνη σίγουρη παροχή, δήλωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, είναι η συνέχιση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και οι εξαγγελίες για το 2023: κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και «σημαντική αύξηση» συντάξεων από 1/1/2023 (ο κ. Σκυλακάκης διέψευσε ότι ο πρωθυπουργός μίλησε για κατάργηση τέλους επιτηδεύματος…).

«Ενισχυμένη εποπτεία»…

Τι άλλαξε μέσα σε μια μέρα; Η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico έχει μια έμμεση πλην σαφή απάντηση: Το κλίμα στις Βρυξέλλες έχει «βαρύνει» για τον Έλληνα πρωθυπουργό λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Όπως γράψαμε χθες, το ελληνικό πολιτικό ρίσκο έχει επανέλθει και οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με βλέμμα… αυστηρό τις προσπάθειες της κυβέρνησης να απεγκλωβιστεί μέσα από τη «φάμπρικα» της επιδοματικής πολιτικής. Το προχθεσινό κρεσέντο παροχολογίας δεν άφησε αδιάφορες τις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές καγκελαρίες, που υπενθύμισαν ότι παρά την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, στην πραγματικότητα παραμένουν ενεργοί πολλοί και ισχυροί μηχανισμοί επιτήρησης. Ένας από αυτούς είναι η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης…

…και αγορές

Και ένας ακόμη, και ο πλέον επίφοβος, είναι οι αγορές, οι οποίες, παρά την αυγουστιάτικη ραστώνη, αγρυπνούν και ύστερα από το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών έχουν αρχίσει ξανά την πίεση στα ελληνικά ομόλογα. Όμως, οι αγορές χθες επιτέθηκαν συνολικά στα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης, μη εξαιρουμένων των γερμανικών και των γαλλικών. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς έφτασε το 3,5% κάνοντας μια εντυπωσιακή κίνηση ανόδου κατά πάνω από 50 μονάδες βάσης μέσα σε μία βδομάδα. Οι πανηγυρισμοί για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια: τόσο οι Βρυξέλλες όσο και οι αγορές -κυρίως αυτές- συνεχίζουν να έχουν πολλούς και ουσιαστικούς μοχλούς πίεσης. Αν η Ελλάδα χρειαστεί να καταφύγει στις φτερούγες της ΕΚΤ και του νέου της «εργαλείου» (TPI) στήριξης των κρατικών ομολόγων, θα γίνει ξανά «δακτυλοδεικτούμενη» διεθνώς και πιθανότατα δεν θα αποφύγει νέες αιρεσιμότητες, δηλαδή κάποιου είδους μνημόνιο.

Αυτό πάντως που δεν είπαν ούτε ο κ. Σκυλακάκης ούτε ο κ. Πατέλης ούτε η «Καθημερινή», είναι ότι μεγάλο μέρος των φορολογικών υπερεσόδων είναι πληθωριστικό, χρηματοδοτείται δηλαδή από τους καταναλωτές. Και ότι η κυβέρνηση μικρό μόνο μέρος αυτού επιστρέφει στην κοινωνία, παρά το κρεσέντο παροχολογίας.

efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook