Απόκοσμο σκηνικό: «Στρατός» κόκκινων καβουριών πλημμύρισαν τους δρόμους σε νησί της Αυστραλίας

απόκοσμο-σκηνικό-στρατός-κόκκινων-1556452

Μια κόκκινη «θάλασσα» έχει πλημμυρίσει το Νησί των Χριστουγέννων στην Αυστραλία, καθώς εκατομμύρια καβούρια έχουν ξεχυθεί από τα τροπικά δάση προς την ακτή για να αναπαραχθούν.

Περισσότερα από 65 εκατομμύρια κόκκινα καβούρια έχουν ξεκινήσει το ετήσιο ταξίδι τους σε όλο το νησί, που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Δυτικής Αυστραλίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια μετανάστευση των τελευταίων ετών.

Οι έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Σαββάτου (29/10) πυροδότησαν το μεταναστευτικό κίνημα των καβουριών, τα οποία θα διασχίσουν μια απόσταση 20 χιλιομέτρων για να φτάσουν στον ωκεανό.

Το ετήσιο ταξίδι των κόκκινων καβουριών στο νησί, ξεκινά συνήθως το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, μετά τις πρώτες βροχοπτώσεις. Τα αρσενικά καβούρια αφήνουν τα σπίτια τους και πάνε προς την θάλασσα μαζεύοντας τα θηλυκά στη διαδρομή.

Η μαζική μετανάστευση των καβουριών προκαλεί συχνά μεγάλο μποτιλιάρισμα στο νησί, με τα αυτοκίνητα να αντιμετωπίζουν προβλήματα από τον κόκκινο στρατό. Κάποιοι ντόπιοι χρησιμοποιούν τσουγκράνες για να καθαρίσουν τους δρόμους από τα καβούρια.

Ο ακριβής χρόνος και η ταχύτητα της μετανάστευσης καθορίζεται από την φάση της σελήνης. Τα καβούρια αναπαράγονται πάντοτε πριν από την αυγή και όταν υποχωρεί η παλίρροια, το τελευταίο τέταρτο του φεγγαριού. Εάν η βροχόπτωση είναι κοντά στην ημερομηνία ωοτοκίας, τα καβούρια είτε θα ορμήσουν στον ωκεανό είτε θα παραμείνουν στα λαγούμια τους και θα μεταναστεύσουν τον επόμενο μήνα.

Μετά την αναπαραγωγή, τα αρσενικά καβούρια θα βουτήξουν στον ωκεανό πριν επιστρέψουν στη ζούγκλα. Τα θηλυκά καβούρια θα μείνουν στα λαγούμια τους και θα απελευθερώσουν 100.000 αυγά στον Ινδικό Ωκεανό για πέντε ή έξι συνεχόμενες νύχτες κατά τη διάρκεια της περιόδου μετανάστευσης. Θα περιμένουν στα λαγούμια τους για περίπου δύο εβδομάδες καθώς αναπτύσσονται τα αυγά. Ένα μήνα αργότερα, τα κόκκινα καβούρια θα επιστρέψουν στην ακτή, προκειμένου να κάνουν το ταξίδι για το σπίτι στο τροπικό δάσος του νησιού.

plus.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook