Απόκοσμες εικόνες από αμμοθύελλα στο Ιράκ: Όλα έγιναν πορτοκαλί – Έκλεισαν αεροδρόμια, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες

απόκοσμες-εικόνες-από-αμμοθύελλα-στο-1446254

Οι Ιρακινοί ξύπνησαν σήμερα με έναν γνώριμο πλέον πορτοκαλί ουρανό, αποτέλεσμα της νέας ισχυρής αμμοθύελλας που σημειώθηκε στη χώρα. Αεροδρόμια και δημόσιες υπηρεσίες έκλεισαν, όπως και τα σχολεία και οι εξετάσεις στα πανεπιστήμια ανεστάλησαν.

Στις 5 Μαΐου η πιο πρόσφατη αμμοθύελλα στο Ιράκ είχε προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε μέρος του πληθυσμού με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να πεθάνει και περισσότεροι από 5.000 να πάνε στο νοσοκομείο.

Νωρίς το πρωί οι στέγες των σπιτιών, τα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στους δρόμους ακόμα και τα έπιπλα μέσα στα σπίτια ήταν καλυμμένα από ένα παχύ στρώμα πολύ λεπτής κίτρινης σκόνης, σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP. Το πυκνό σύννεφο σκόνης εμπόδιζε τους κατοίκους να δουν κτίρια που βρίσκονται μόλις μερικά μέτρα μακριά.

Εξαιτίας της χαμηλής ορατότητας στα 300 μέτρα οι αρχές του Διεθνούς Αεροδρομίου της Βαγδάτης ανακοίνωσαν «το κλείσιμο του εναέριου χώρου και τη διακοπή της κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο» για όλη την ημέρα, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων INA.

Παράλληλα το αεροδρόμιο της Νατζάφ, ιερής πόλης των σιιτών στο νότιο Ιράκ και αυτό της Σουλεϊμανίγια, στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν στον βορρά, έκλεισαν επίσης για την σημερινή ημέρα, σύμφωνα με το ιρακινό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων.

Κλειστά σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες

Οι αρχές στην ιρακινή πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Παιδείας, κήρυξαν την σημερινή ημέρα επίσημη αργία για τους τοπικούς διοικητικούς θεσμούς, με εξαίρεση τις υπηρεσίες υγείας.

Εκατοντάδες άνθρωποι στη Βαγδάτη και σε άλλες πόλεις της χώρας χρειάστηκε να πάνε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με βάση το Reuters και το AFP.

Τουλάχιστον 7 επαρχίες από τις 18 της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Βαγδάτης, ανακοίνωσαν το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών, με εξαίρεση αυτές της περίθαλψης.

Επίσης όλα τα σχολεία της χώρας παρέμειναν κλειστά σήμερα και οι εξετάσεις αναβλήθηκαν για αύριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Οι εξετάσεις στα πανεπιστήμια αναβλήθηκαν επίσης. Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία, το σύννεφο σκόνης θα διαλυθεί σταδιακά από σήμερα το βράδυ.

Ιράκ: Η πιο ευάλωτη χώρα στην κλιματική αλλαγή- Δυσοίωνες οι προβλέψεις

Τουλάχιστον μια αμμοθύελλα την εβδομάδα πλήττει το Ιράκ τις τελευταίες εβδομάδες, στην χειρότερη, σύμφωνα με τους Ιρακινούς, έξαρση του φαινομένου αυτού απ’όσο μπορούν να θυμηθούν.

«Τώρα συμβαίνει κάθε τρεις με τέσσερις ημέρες.Είναι σαφώς αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και της έλλειψης βροχής, όταν υπάρχει αέρας απλώς σηκώνει σκόνη και άμμο», δήλωσε ο 23χρονος οδηγός ταξί Άχμεντ Ζάμαν στο Reuters.

«Είχαμε 75 περιπτώσεις με αναπνευστικά προβλήματα. Αν χρειαστεί χρησιμοποιούμε αναπνευστήρες», δήλωσε παράλληλα ο Ίχσαν Μάουλουντ, γιατρός στα επείγοντα νοσοκομείου της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ιρακινού υπουργείου Περιβάλλοντος, τις δύο προσεχείς δεκαετίες, το Ιράκ αναμένεται να αντιμετωπίζει «272 ημέρες σκόνης» ετησίως και το 2050 θα έχει φτάσει στο όριο των 300 ημερών.

Το Ιράκ είναι η πέμπτη πιο ευάλωτη χώρα στον κόσμο στην κλιματική κρίση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ξηρασία και ακραίες θερμοκρασίες πλήττουν αγροτικές εκτάσεις και καθιστούν μεγάλα τμήματα της χώρας μόλις και μετά βίας κατοικήσιμα στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Εξάλλου η χώρα έχει καταγράψει θερμοκρασίες ρεκόρ τουλάχιστον 52 βαθμών Κελσίου τα τελευταία χρόνια.

Δείτε τα βίντεο:

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook