Χανιά | Ποιά είναι η εταιρία που θέλει να κάνει τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο στο Γουβερνέτο

Σχέδιο δημιουργίας ενός γιγαντιαίου, για τα τοπικά δεδομένα, σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, σε έκταση άνω των 1.000 στρεμμάτων κοντά στη Μονή Γουβερνέτου, στο Ακρωτήρι Χανίων, έχει ετοιμάσει εταιρία με έδρα την Αθήνα.

Συμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του zarpanews.gr, πρόκειται για την “Σκέψης Γουβερνέτου Ι.Κ.Ε.”, μια εταιρία που είναι εγγεγραμμένη στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και στην καταχώρηση του Επιμελητηρίου φαίνεται να έχει ως κύρια δραστηριότητα την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο που θέλει να δημιουργήσει θα είναι, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ισχύος περίπου 75MWp (MWp, δηλαδή Megawatt-Peak που είναι η υψηλότερη δυνατή ισχύς που μπορεί να αποδώσει μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση σε ιδανικές συνθήκες) και θα εγκατασταθεί σε περιοχή μεταξύ των Χωραφακίων και της Αγίας Τριάδος.

Μπορεί να μην είναι το μεγαλύτερο στη χώρα, αλλά πρόκειται για συγκρίσιμο μέγεθος με το φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, που σχεδιάζεται να είναι ισχύος 204MWp και θα είναι το μεγαλύτερο όταν ολοκληρωθεί. Από τα πάρκα που έχουν ήδη κατασκευαστεί, το μεγαλύτερο βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία και είναι ισχύος 100MWp.

Η έκταση όπου σχεδιάζεται να γίνει το πάρκο θα χρειαστεί να περιφραχθεί και η γη φέρεται να ανήκει στην “Σκέψης Γουβερνέτου ΙΚΕ”.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η Μονή Γουβερνέτου είχε απασχολήσει την επικαιρότητα με την τοποθέτηση πύλης σε δρόμο στο Ακρωτήρι, επιχειρώντας δηλαδή μια μορφή περίφραξης.

Τώρα, μια εταιρία που λέγεται “Σκέψης Γουβερνέτου” σχεδιάζει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών που θα απαιτήσουν περίφραξη.

Υπενθυμίζεται ότι σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων είχε ακουστεί, ότι είχε βρεθεί ανάδοχος για φωτοβολταϊκά σε έκταση της Μονής Γουβερνέτου, συνδέοντάς το έμμεσα και με την τοποθέτηση – τότε – της πύλης.

Φυσικά, τη νομιμότητα και την τήρηση ή μη όλων των προϋποθέσεων για την επένδυση θα την κρίνουν τα αρμόδια όργανα που θα επιτρέψουν ή θα απορρίψουν το σχέδιο.

Υπάρχουν όμως και άλλες, κοινωνικές προεκτάσεις. Από το αν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών επιθυμούν να δημιουργηθεί ένα τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο δίπλα τους, μέχρι την ελευθερία μετακίνησης στην περιοχή και το πώς αυτή θα επηρεαστεί.

Οι αρχές του τόπου τι στάση θα κρατήσουν στην υπόθεση αυτή;

zarpanews.gr

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μήπως να βρείτε άλλο παιχνίδι; Όταν μια περιοχή είναι ιδιόκτητη, ο ιδιοκτήτης έχει πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα γιατί θα πρέπει να ερωτηθεί η κοινή γνώμη; Σας είπε κάνεις ότι οι περιουσίες των Μονών είναι κοινόχρηστοι χώροι;

  • Γενικά με την δική σου λογική θα χτίζαμε όπου θέλαμε και ότι θέλαμε. Δικό μου το χωραφι σηκώνω ουρανοξυστη. Δευτερον, έχεις ιδέα τι επιπτώσεις θα έχει για το περιβαλλον αυτή η επένδυση? Μια επίπτωση που αφορά και εμάς τους κατοίκους του Ακρωτηρίου αλλά και κάθε Χανιώτη? Και τρίτον μήπως το προβλημα ειναι οτι αυτη η προκλητικη επένδυση έρχεται από μια μονη-εταιρεια? Που στο όνομα του Χριστου κλείνει αυθαίρετα δρόμους, απαγορευει την προσβαση σε παραλιες, ετοιμάζει φωτοβολταϊκά παρκα και κάνει εξώσεις από κοινωνικές δομές? Τα χωραφια τα πηρε απο κόσμο για να χτίζει παρκα? Γιατί αγορασμενα δεν τα χει. Μπίζνες κάποιων ιερέων για να ζουν άνετα και να φάνε ότι μπορουν. Αγαπάτε αλλήλους κτλ κτλ…

 2. Λαμογια… Μια περιουσια που δεν είναι δικιά σας, ανήκει στο συνολου το λαου την αξιοποιείται για τις μπίζνες σας… Για το καλό τους Θεου και του Χριστου. Να βγάλετε ευλογημενη εκατομμύρια να ζήσετε χλιδάτα. Γιατί ως γνωστός φράγκο δεν δίνετε ουτε στην κοινωνία ουτε πουθενα. Λαμογια! Καντε καμια έξωση καμια κοινωνικής δομής..

 3. Το πρόβλημα όλων είναι το γιατί το μοναστήρι σε περιοχή που του ανήκει θέλει να επενδύσει ή το γιατί δεν ρωτά τους κατοίκους του Ακρωτηρίου για την επένδυση αυτή καθ΄αυτή? Άν ο προβληματισμός αφορά το χώρο είναι δικαίωμά του αναφαίρετο, διότι είναι περιουσία του μοναστηριού και οι όποιες αντιδράσεις είναι άνευ ουσίας. Αν ο προβληματισμός είναι το είδος της επένδυσης επίσης είναι δικαίωμα της μονής. Δεν είδα την ίδια πρεμούρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες των Χανίων όταν δημιουργήθηκαν φωτοβολταϊκά πάρκα σε κατοικήσιμες περιοχές των Χανίων. Για παράδειγμα στις Πλακούρες Κουνουπιδιανών το φωτοβολταϊκό πάρκο είναι ανάμεσα στα σπίτια. Αυτά δεν ενοχλούν? Ενοχλούν του Μοναστηριού επειδή μας βολεύει? Επειδή το θέμα πουλάει?

  • Είσαι σοβαρός; Στις Πλακούρες έχει 5 φωτοβολταϊκάκια. Εκεί μιλάμε για εκατοντάδες στρέμματα.
   Επίσης, αν έκανε ό,τι ήθελε ο καθένας στην “περιουσία” του (ασχέτως με το πως την απέκτησε) θα σήμαινε ότι θα μπορούσα να χτίσω ό,τι μου καπνίσει όποτε θέλω.

   Ενοχλούν επειδή είναι υποκριτές και παράνομοι.

  • Πως πήρε το μοναστήρι τις εκτάσεις αυτές; Όταν παραχωρούνται για συγκεκριμένη χρήση δε μπορούν οι μοναχοί να το παίζουν επενδυτές

 4. Σκοταδισμός απέναντι στην επιστήμη και τις σύγχρονες τεχνολογίες από ένα ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ! Τεχνηέντως προκαταβάλλει ότι οι κάτοικοι “πρέπει” να είναι αρνητικοί. Πώς θα προχωρήσουμε αδερφέ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΕ ΛΑΪΚΙΣΤΉ; Με το καφέ-σουβλάκι-ξαπλώστρα θα πορευτούμε; Όσοι έχουμε σπουδάσει είμαστε με την Επιστήμη και με την Τεχνολογία. Και εάν όντως υπάρχουν σκέψεις για τέτοια επένδυση θα δούμε τους όρους και τις προδιαγραφές.

  • Αφού είσαι της Έρευνας και της Τεχνολογίας θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι έχει βγει μελέτη-έρευνα που λέει ότι οι ανεμογεννήτριες δεν κάνουν καλό στη χλωρίδα και στην πανίδα. Έρευνα του εξωτερικού….

  • Τωρα και με το 5G θελομε πολύ ενέργεια. Πως θα φορτίζει το τσιπάκι? Θα περπαταμε στο πάρκο και με το δεξι θα κανομε το σταυρό μας και στο αριστερο θα φορτίζει το τσιπακι. Μη σου πω πψς θα βαλουν εικονισματα πάνω στις πλάκες με τα φωτοωολταικα για να φιλάς και να φορτιζεις αμα εισαι παλιας τεχνολογιας και δεν εχεις 5G φορτιση.

 5. Ξέρετε πόσα χρόνια αυτοί οι ‘άγιοι πατέρες προσπαθουν, για το καλό του τόπου πάντα, να κάνουν αυτό το πάρκο? Πάνω από 10 και αν δεν κάνω λάθος, η εταιρία από την “Αθήνα” είναι Γερμανικών συμφερόντων! Γιατί να το κρύψομεν άλλωστε, όλοι ξέρομεν ότι οι Γερμανοί είναι φίλοι μας.
  Κάποια στιγμή, μετά από μια μελέτη που έγινε και έλεγε πόσο αρνητικές επιδράσεις θα έχει στο περιβάλον, τους έκοψε την φόρα, για λίγο. Τώρα ήγγικεν η ώρα για την κονόμα και τα αργύρια είναι πολλά, οπότε ”γ@#ησε” τον κόσμο.
  Α, και για τον κύριο πιο πάνω, θέλω να πω, ότι δεν μπερδεύουμε τον Θεό και την πίστη, με το παπαδαριό – καμία σχέση! Κάποτε ίσως, αλλά τώρα σε καμία περίπτωση. Η εκκλησία των ανθρώπων, και όχι του Θέου, είναι το καλύτερο μαγαζί, διαχρονικά! Αν δεν πιστεύετε διαβάστε και κανένα βιβλίο…
  Την καλημέρα μου και εις υγείαν μας

 6. …οι φιλοι μας θελουν να ξεμπαζωσουν τα παλιας τεχνολογιας πανελ τους και να τα φερουν στους ιθαγενεις που αυτοι με την σειρα τους θα τα πληρωνουν για χρονια με τον λογαριασμο του ρευματος (δειτε μια αναλυση λογαριασμου σας). Ντε και καλα πρασινη αναπτυξη ..τρομαρα μας. Η πιο εξασφαλισμενη μπιζνα, θα δωσουν και μερικα ψιχουλα στους καλογερους για να συνεχίσουν τις ιερες επενδυσεις τους. Ευλογησον…

 7. Κάψτε τη μονή τώρα πριν αρχίσουν και παρεμβαίνουν στο φυσικό τοπίο. Ποιες είναι η σχέσεις της μονής με τον Εφραίμ και το Βατοπέδι; Ποια σχέδια έχουν;
  Όξω από την κρήτη

  Κάψιμο μέχρι να μη μείνει ούτε ξυλαράκι.

  Η μονή αυτή μισεί τους τουρίστες και καλά κάνει. Αλλά μισεί και τους ντόπιους γιατί το μόνο που τους νοιάζει είναι να φουσκώνουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Για ψάχτε τα νέα μέλη που ήρθαν, για δείτε κινήσεις.
  Ένας εισαγγελέας πότε θα παρέμβει τελικά;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ