Αποκάλυψη Guardian: Η ΝASA δολοφόνησε 27 πιθήκους σε μία μέρα το 2019

αποκάλυψη-guardian-η-νasa-δολοφόνησε-27-πιθήκους-1154066

Μία αποκάλυψη που έκανε η εφημερίδα Guardian προκάλεσε την οργή των φιλοζωικών οργανώσεων – και όχι μόνο.

Συνολικά 27 ζώα – πίθηκοι – υποβλήθηκαν σε ευθανασία με φάρμακα που τους χορηγήθηκαν στις 2 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, στο ερευνητικό κέντρο της ΝASA στην Silicon Valley της Καλιφόρνιας.

Τα ζώα ήταν μεγάλης ηλικίας και 21 από αυτά είχαν Πάρκινσον, σύμφωνα με έγγραφα που κυκλοφόρησαν.

Η απόφαση θανάτωσης των ζώων αντί να μεταφερθούν σε καταφύγιο προκειμένου να περάσουν τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους έχει καταδικαστεί από τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων αλλά και πολιτικούς παράγοντες.

Τα ζώα «υπέφεραν από τις στερήσεις και τις συνθήκες που υπάρχουν στην εργαστηριακή ζωή», δήλωσε ο John Gluck, καθηγητής Ηθικής των ζώων στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι πίθηκοι «προφανώς δεν θεωρούνταν άξιοι μιας ευκαιρίας σε ένα καταφύγιο. Ντροπή σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι».

Η Kathleen Rice, εκπρόσωπος του Σώματος Γερουσιαστών των ΗΠΑ, έστειλε επιστολή στον Jim Bridenstine, διαχειριστή της ΝASA, για να ζητήσει εξηγήσεις για τους θανάτους.

Δήλωσε ότι πιέζει στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ να εξετάσουν «πολιτικές συνταξιοδότησης» για ζώα που χρησιμοποιούνται στην έρευνα.

«Ανυπομονώ για μια εξήγηση από τον διαχειριστή σχετικά με το γιατί αυτά τα ζώα αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε ευθανασία αντί να ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους σε ένα καταφύγιο, ή έστω εθνικό πάρκο», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα.

Ο Χαμ στο διάστημα

Η ΝASA έχει μακρά σχέση με τα ζώα πειραμάτων. Ο Χαμ, ένας χιμπατζής, εκπαιδεύτηκε καθημερινά προτού γίνει ο πρώτος μεγάλος πίθηκος που εκτοξεύτηκε στο διάστημα το 1961, πραγματοποιώντας με επιτυχία την σύντομη αποστολή του προτού καταβυθιστεί με ασφάλεια στον ωκεανό.

Οι πίθηκοι που στην πραγματικότητα δολοφονήθηκαν πέρυσι δεν χρησιμοποιήθηκαν σε τολμηρές διαστημικές αποστολές ή ακόμη στα πλαίσια έρευνας για τη ζωή στο διάστημα. Αντ ‘αυτού στεγάζονταν στη βάση της αμερικάνικης διαστημικής υπηρεσίας στα πλαίσια συμφωνίας που είχε με τη LifeSource BioMedical, μιας ξεχωριστής ερευνητικής ομάδας για ναρκωτικά που εκμισθώνει χώρο στο διαστημικό κέντρο και στέγασε τους πιθήκους.

Η Stephanie Solis, διευθύνων σύμβουλος της LifeSource BioMedical, δήλωσε ότι τα ζώα δόθηκαν στο εργαστήριο «πριν από χρόνια». «Συμφωνήσαμε να δεχτούμε τα ζώα, παρέχοντας όλη τη φροντίδα με δικά μας έξοδα, μέχρι την προχωρημένη ηλικία τους αλλά η φθίνουσα υγεία τους μας οδήγησε σε μια απόφαση για ευθανασία, προκειμένου να αποφευχθεί μια κακή ποιότητα ζωής τους», είπε.

Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε να καταργεί σταδιακά τη χρήση ανάλογων ζώων στην έρευνα, με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας να λαμβάνουν απόφαση ορόσημο το 2015 να αποσύρουν όλους τους χιμπατζήδες που χρησιμοποιούνταν σε βιοϊατρικές μελέτες.

Ωστόσο, άλλα εργαστήρια συνεχίζουν να χρησιμοποιούν πιθήκους σε μεγάλο αριθμό – ένα ρεκόρ 74.000 χρησιμοποιήθηκαν σε πειράματα το 2017 – με επιστήμονες να ισχυρίζονται ότι είναι πολύ καλύτερα από άλλα ζώα, όπως τα ποντίκια, για τη μελέτη ασθενειών που πλήττουν τους ανθρώπους.

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook