Αποκάλυψη: Εταιρεία-φάντασμα από το Λονδίνο γράφει παράνομα φάρμακα και αναρρωτικές σε ασθενείς στην Ελλάδα

αποκάλυψη-εταιρεία-φάντασμα-από-το-λο-1526057

Σημαντική υπόθεση συστηματικής παραβίασης του θεσμικού πλαισίου και της ιατρικής δεοντολογίας φέρεται να κρύβεται πίσω από ηλεκτρονικές πλατφόρμες τηλε-ιατρικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, website στα οποία έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε, συνταγογραφούν κατ’ επιθυμία του “ασθενή” και φυσικά έναντι αμοιβής, δίχως καμία κλινική εξέταση, φάρμακα, εργαστηριακές εξετάσεις, αλλά και αναρρωτικές άδειες!

Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες που επιθυμούν συνταγογράφηση φαρμάκων, μπορούν να τα δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ποιο φάρμακο θέλουν και με 12 ευρώ να παραλάβουν την ηλεκτρονική συνταγή τους μέσα σε μισή ώρα.

Αν θέλει κάποιος αναρρωτική άδεια, είτε έχει, είτε δεν έχει πρόβλημα υγείας, μπορεί να μπει στο ίδιο website, να πληρώσει 10 ευρώ και σε μία ώρα να λάβει την βεβαίωση της άδειάς του έως 3 ημέρες, χωρίς να τον έχει εξετάσει γιατρός.

Στο ίδιο πλαίσιο, μπορεί να λάβει παραπεμπτικό για όσες εργαστηριακές εξετάσεις επιθυμεί, όπως αναφέρει, μέσα σε μία ώρα και με συνολικό κόστος 8 ευρώ.

Εταιρεία με έδρα το Λονδίνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ένα από τα site που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα, ανήκει σε εταιρεία με έδρα το Λονδίνο.

Σύμφωνα με τα αρχεία της Εφορίας της Αγγλίας, η συγκεκριμένη εταιρεία με αριθμό ανήκει σε πρόσωπο που έχει ελληνική υπηκοότητα και δηλώνει κάτοικος Πολωνίας.

Πρόκειται για Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και έχει ξεκινήσει τη δραστηριότητά της στις 10 Φεβρουαρίου του 2023.

Στην Εφορία της Βρετανίας είναι εγγεγραμμένος ως επιχειρηματίας και όχι ως γιατρός, ενώ οι δραστηριότητες (ΚΑΔ) που έχει δηλώσει είναι ιατρική πρακτικής.

Στον ίδιο ανήκει και άλλη εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2023 και οι ΚΑΔ της αφορούν παροχή ψηφιακών υπηρεσιών, και δραστηριότητες επιχειρηματικού και αναπτυξιακού κεφαλαίου.

Μάλιστα, η διεύθυνση που δηλώνει ότι βρίσκονται τα γραφεία της, ενδέχεται να είναι «φάντασμα», καθώς υπάρχει website που ενοικιάζει υποτιθέμενα γραφεία ως έδρα εταιρειών με τη συγκεκριμένη διεύθυνση, προκειμένου να δηλωθούν στην εφορία με μόλις 28 λίρες τον χρόνο συν ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το άρθρο 38 παρ. του Ν. 4771/2021 προβλέπεται ότι η παρουσία του επιστημονικά υπευθύνου ή του νομίμου αντικαταστάτη του κάθε φορέα ή τμήματος φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι υποχρεωτική καθ’ όλο το ωράριο λειτουργίας του.

«Ως παρουσία δε, νοείται η φυσική παρουσία, ώστε η εξ’ αποστάσεως και μάλιστα μόνο η εξ αποστάσεως παροχή υπηρεσιών να καθιστά τη λειτουργία του ιατρείου φυσικού ή νομικού προσώπου, μη νόμιμη», αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Έλεγχος από τον ΕΟΠΥΥ

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους, προέβησαν άμεσα στη διερεύνηση της υπόθεσης καθώς και στην επιβολή, κατά παντός εμπλεκόμενου, των κατάλληλων διοικητικών και λοιπών κυρώσεων για την αποκατάσταση της ζημιάς που ενδεχομένως έχει προκληθεί εις βάρος του Οργανισμού.

Εφόσον διαπιστωθεί από την έρευνα ότι πρόκειται «για σημαντική υπόθεση συστηματικής παραβίασης του θεσμικού πλαισίου και της ιατρικής δεοντολογίας, ο Οργανισμός θα ζητήσει την περαιτέρω διεξαγωγή ελέγχου από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και θα επεκτείνει τον έλεγχο και σε συνεργαζόμενους Ιατρούς, Διαγνωστικά Εργαστήρια, Κλινικές και λοιπές υγειονομικές δομές που συνεργάζονται με τα δίκτυα αυτά», αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ.

Κι αυτό διότι για να χορηγηθούν αυτές οι ψηφιακές αναρρωτικές άδειες, τα φάρμακα μέσω άυλης συνταγογράφησης και οι εργαστηριακές εξετάσεις, προφανώς με τη βρετανική εταιρεία συνεργάζονται γιατροί που έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στη χώρα μας και φυσικά πρόσβαση στα συστήματα του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ θα ενημερώσει και τους αρμόδιους ασφαλιστικούς φορείς σχετικά με τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών, προκειμένου να επιβληθούν περαιτέρω διοικητικές και άλλες κυρώσεις.

«Η άυλη συνταγογράφηση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν απαιτείται επίσκεψη στον ιατρό με μοναδική εξαίρεση κατά την κρίση του θεράποντος Ιατρού την έκδοση γνωματεύσεων για επαναλαμβανόμενη φαρμακευτική αγωγή (χρονίως πασχόντων) και παραπομπή διαγνωστικών εξετάσεων για παρακολούθηση της πορείας ήδη διαγνωσμένης παθήσεως», καταλήγει ο ΕΟΠΥΥ στην ανακοίνωσή του.

Στον εισαγγελέα οι Ιατρικοί Σύλλογοι

Έντονη είναι και η αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) προς τους συναδέλφους τους που συνεργάζονται με την ηλεκτρονική πλατφόρμα και χορηγούν βεβαιώσεις δίχως να έχουν εξετάσει ασθενείς.

Ο ΙΣΑ θα προβεί άμεσα σε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, καθώς και θα ελέγξει πειθαρχικά όσους γιατρούς παραβαίνουν των κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, «συμμετέχοντας σε παράνομες διαδικτυακές πλατφόρμες παροχής ιατρικών υπηρεσιών που δεν έχουν λάβει, ούτε μπορούν ή πρόκειται να λάβουν, καμία πιστοποίηση από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Διευκρινίζεται ότι η λήψη ιστορικού, η κλινική εξέταση, η συνταγογράφηση, η χορήγηση παραπεμπτικών για παρακλινικές εξετάσεις, αποτελούν όλες ιατρικές πράξεις οι οποίες πρέπει να υπακούν στον αδήριτο κανόνα της άμεσης δια ζώσης επαφής του ιατρού με τον ασθενή.

«Είναι επιστημονικά αδιανόητο, δεοντολογικά ανεπίτρεπτο και πειθαρχικά ελέγξιμο να παρακάμπτονται οι κανόνες αυτοί. Ηλεκτρονικές υπηρεσίες όπως η άυλη συνταγογράφηση αποτελούν εργαλεία διευκόλυνσης των ασθενών. Δεν παύει όμως να αποτελεί ιατρική πράξη και πρέπει να είναι αποτέλεσμα της δια ζώσης εξέτασης του ασθενούς από τον θεράποντα ιατρό του. Οι οποιεσδήποτε διαδικτυακές πλατφόρμες παροχής δήθεν ιατρικών υπηρεσιών είναι απολύτως παράνομες», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΙΣΘ.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ιατρική νομοθεσία, ιδιωτικοί φορείς, οι οποίοι παρέχουν αποκλειστικά υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), είναι:

  • Ιδιωτικά ιατρεία,
  • Ιδιωτικά πολυιατρεία,
  • Ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και
  • Ιδιωτικά εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

Ο ΙΣΑ, από την πλευρά του, σπεύδει να διευκρινίσει ότι δεν έχει δώσει κανενός είδους πιστοποίηση στη συγκεκριμένη εταιρεία και θα διερευνήσει το ζήτημα, προβαίνοντας στις προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες.

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook