Απογοήτευση από την παρουσία Γεωργαντά στην Ιεράπετρα

απογοήτευση-από-την-παρουσία-γεωργαν-1425143

Μπορεί οι προσδοκίες από την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ιεράπετρα η οποία κανονίστηκε την τελευταία στιγμή να μην ήταν μεγάλες, ακόμα κι έτσι όμως, το κλίμα απ’ τους περισσότερους εκπροσώπους φορέων που συμμετείχαν δεν είναι καθόλου θετικό.

Η παρουσία του Υπουργού την Παρασκευή στην περιοχή και όσα ειπώθηκαν στην πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας δεν φαίνεται να άφησαν κανένα ικανοποιημένο κυρίως γιατί δεν δόθηκε καμία συγκεκριμένη απάντηση σε θέματα και προβλήματα γνωστά στον ίδιο, πάρα μόνο λίγες υποσχέσεις.

Η εικόνα αυτή περιγράφεται τόσο από τους Αγροτικούς Συλλόγους Ιεράπετρας και Σητείας, όσο και από την Επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Ιεράπετρας αλλά και από αγρότες που άκουσαν από κοντά τον Υπουργό και μίλησαν σήμερα στο Ράδιο Λασίθι.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Γαϊτάνης, όσο και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Τσιφετάκης αναφέρθηκαν στο γεγονός της πρόσφατης επίσκεψης που είχαν στο γραφείο του Υπουργού στην οποία υπήρξε, για άλλη μι φορά, μια εκτενής ανάλυση όλων των ζητημάτων, προβλημάτων και αιτημάτων της ευρύτερης περιοχής, στα οποία τελικά δεν δόθηκε καμία σαφής απάντηση από τον Υπουργό στην Ιεράπετρα.

Στα θετικά της συνάντησης ο κ. Γαϊτάνης κρατά μόνο το ενδιαφέρον που έδειξε ο Υπουργός να επισκεφθεί με δική του πρωτοβουλία την περιοχή ενώ από την πλευρά του κ. Τσιφετάκη τονίστηκε πως για πρώτη φορά και μετά από πολλά χρόνια φάνηκε πως η σημασία του προβλήματος των λαγοκέφαλων που επηρεάζει ιδιαίτερα την Ιεράπετρα, γίνεται κατανοητή και ενδέχεται να υπάρξουν παρεμβάσεις.

Κατα τ’ άλλα στο μοναδικό θέμα που δόθηκε μια σαφής απάντηση είναι αυτό της υπουργικής απόφασης που περιγράφει τις διαδικασίες αδειοδότησης νέων και παρεμβάσεων σε υπάρχουσες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις. Το νομικό πλαίσιο φαίνεται ήδη πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί  (και πρακτικά δεν εφαρμόζεται) αφού θα δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα σε όλους τους παραγωγούς. Πάνω σ’ αυτό το θέμα ο Υπουργός ανέφερε πως το αίτημα για τριετή αναστολή της απόφασης με σκοπό να γίνουν αλλαγές θα έχει μια οριστική απάντηση μέσα στον Μάιο, χωρίς πάντως να δεσμευτεί αν θα είναι θετική ή αρνητική.

Η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς για λύσεις στο πρόβλημα του πολύ αυξημένου κόστους παραγωγής το οποίο τον τελευταίο χρόνο έχει ενταθεί πάρα πολύ, ήταν αυτή που προβλημάτισε ίσως περισσότερο όλους τους παρευρισκόμενους. Παράλληλα όπως αναφέρθηκε από όλες τις πλευρές ο Υπουργός πιάστηκε «αδιάβαστος» στο θέμα των εργατών γης και το πως επηρεάζονται από τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης. Ζήτημα το οποίο δημιουργεί ήδη προβλήματα με μετανάστες οι οποίοι αποχωρούν από την περιοχή και απαιτεί πολύ πιο σοβαρή αντιμετώπιση και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τελικά ένας νέος κύκλος κινητοποιήσεων μπαίνει ξανά στο τραπέζι της συζήτησης ανάμεσα στους φορείς της περιοχής αφού έχει αρχίσει να γίνεται ξεκάθαρο πως ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που το κόστος παραγωγής και οι ενεργειακές αυξήσεις δεν πρόκειται εύκολα να ξεπεραστεί και έτσι αναζητούνται κι άλλοι τρόποι πίεσης πέρα από το διάλογο ο οποίος μοιάζει να έχει εξαντλήσει τα περιθώριά του.

Πιο αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα που μετέφερε ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος ανακοίνωσε πως υπογράφηκε από την Υπουργό Πολιτισμού η έγκριση ώστε να μπορέσουν να δημοπρατηθούν άμεσα τα συμπληρωματικά έργα του φράγματος Μπραμιανών, και παράλληλα θα προχωρήσουν τα φράγματα του Αγίου Ιωάννη και Χοχλακιών τα οποία επίσης εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και πρέπει υποχρεωτικά να έχουν ολοκληρωθεί έως 31-12-2025.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook