Από τις υποκλοπές στους πλειστηριασμούς

από-τις-υποκλοπές-στους-πλειστηριασμ-1623150

Η κυβέρνηση εγκλωβίζεται στη δίνη αρνητικής δημοσιότητας παρά την κινητοποίηση του προπαγανδιστικού της μηχανισμού και παρά την εξαγγελία παροχών κατά κύματα.

Η αντίδραση των καλλιτεχνών στην υποβάθμιση των πτυχίων τους ξάφνιασε την κυβέρνηση με την ένταση της και με την μαζική υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών όπως εκδηλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι η πρώτη φορά επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη που μια κινητοποίηση από κάτω παίρνει διαστάσεις και η δυναμική ενισχύεται σε ένα έδαφος αμφισβήτησης της κυβέρνησης για την θεσμικότητα και τη δημοκρατικότητα της, κυρίως λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών αλλά επίσης λόγω της πολιτικής της στο μεταναστευτικό και στα ΜΜΕ.

Η συζήτηση που θα γίνει στο ευρωκοινοβούλιο την επόμενη Τετάρτη για τη «διάρρηξη του κράτους δικαίου στην Ελλάδα και τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών» είναι σταθμός στην προσπάθεια των ευρωπαϊκών θεσμών να συγκρατήσουν την αυταρχική διολίσθηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Και σίγουρα είναι ο χειρότερος εφιάλτης για την κυβέρνηση να διασύρεται μ αυτόν τον τρόπο στο ευρωπαϊκό περιβάλλον όπου θέλει να εμφανίζεται σαν εγγυήτρια της κανονικότητας.

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα που γίνεται όλο και πιο βαριά για τη ΝΔ, η απόφαση του Αρείου Πάγου για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών από τα funds μπορεί να λειτουργήσει σαν θρυαλλίδα.

700.000 νοικοκυριά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βρεθούν στο δρόμο και αυτό είναι κάτι που θα έχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση που δεν έκανε τίποτα για να προστατεύσει την πρώτη κατοικία και τους ευάλωτους.

Το βέβαιο είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης χάνει τον έλεγχο στη διαμόρφωση της ατζέντας, δεν μπορεί να προωθήσει το δίλημμα «ΣΥΡΙΖΑ ή ομαλότητα» και δεν μπορεί να ξεφύγει από το σκάνδαλο των υποκλοπών και τον κοινωνικοπολιτικό αντίκτυπο των νεοφιλελεύθερων επιλογών του.

Παρόλο που η πανδημία και η χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών του επέτρεψαν να καταφύγει σε επεκτατικές πολιτικές, η πραγματική ιδεολογική του ταυτότητα, ο αυταρχικός νεοφιλελευθερισμός, αποκαλύπτεται στο τέλος της τετραετίας φέρνοντας τον αντιμέτωπο με την αλήθεια.

Θοδωρής Καραγιαννίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook