Από τις αρχές Μαρτίου (!) περιμένουν κρεβάτι σε ΜΕΘ δυο διασωληνωμένοι

από-τις-αρχές-μαρτίου-περιμένουν-κρε-1187520

Συγκλονιστικά στοιχεία για το συμβαίνει πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας στα νοσοκομεία σήμερα…

Κοντά ένα μήνα αναμένουν κρεβάτι δυο διασωληνωμένοι για να μπουν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ υπάρχουν και άλλοι που αναμένουν να βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ από τις 8 και 11 Μαρτίου!

Οι καταγγελίες που δημοσιεύονται στο σημερινό «Ριζοσπάστη» είναι πραγματικά συγκλονιστικές και δείχνουν τι συμβαίνει στα νοσοκομεία, που παραμένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, προφανώς επειδή δεν υπηρετούν το προωθούμενο με όλους τους τρόπους Success Story της κυβέρνησης!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας:

«Χτες το μεσημέρι, 149 διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ, 128 από τους οποίους στην Αττική. Δύο διασωληνωμένοι περιμένουν να βρεθεί κρεβάτι από τις …5 Μάρτη, άλλοι από τις 8 και 11 Μάρτη. Οι 63 είναι εκτός Εντατικής πάνω από τέσσερα 24ωρα, ενώ στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ για την εύρεση κρεβατιού σε Εντατική πλέον βρίσκεται και διασωληνωμένος που νοσηλεύεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Για άλλη μια μέρα, χτες, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 αυξήθηκαν (σε σχέση με την Τετάρτη) κατά 17,12%, φτάνοντας τις 561 (μόνο μέσω ΕΚΑΒ).

Μόνο τις τελευταίες δύο βδομάδες έχουν πεθάνει τουλάχιστον 10 διασωληνωμένοι περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ στο, εδώ και βδομάδες, φρακαρισμένο Νοσοκομείο Νίκαιας. Χτες το απόγευμα, …15 διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν σε κοινό θάλαμο, με κάποιους να μετρούν ήδη αρκετά 24ωρα αναμονής. Στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, που μετατρέπεται από την ερχόμενη βδομάδα σε νοσοκομείο αποκλειστικά Covid, 7 διασωληνωμένοι παραμένουν εκτός ΜΕΘ.

Στο «Γεννηματάς», 10 διασωληνωμένοι προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή εκτός ΜΕΘ, ενώ και αυτό το νοσοκομείο οδεύει προς στην εξολοκλήρου μετατροπή του σε Covid. Ηδη το 40 – 50% των κρεβατιών για τις υπόλοιπες νόσους έχει κλείσει. Οι δύο από τις 3 Παθολογικές κλινικές έχουν μετατραπεί σε Covid, έχοντας πληρότητα 100%. Ολα τα παθολογικά περιστατικά στοιβάζονται στην Παθολογική κλινική που έχει απομείνει για την ώρα, η οποία εφημερεύει κάθε …4 μέρες, κάνοντας 50 έως και 80 εισαγωγές σε κάθε εφημερία (50 – 80 εισαγωγές στην εφημερία που γινόταν προηγουμένως κάθε 12 μέρες), σε ράντζα διάσπαρτα σε οποιαδήποτε κλινική και όροφο, δυσχεραίνοντας παραπέρα την παρακολούθηση. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση «θωράκισε τα νοσοκομεία» κλείνοντας δεκάδες κλινικές και αναστέλλοντας χειρουργεία. Η εντατικοποίηση της εργασίας και σ’ αυτό το νοσοκομείο είναι άνευ προηγουμένου, το προσωπικό δεν φτάνει και στο αίτημα για νέες προσλήψεις, η απάντηση ήταν μετακίνηση με «εντέλλεσθε» 3 ειδικευόμενων (στην ενδοκρινολογία κ.ο.κ.) από τα εξίσου υποστελεχωμένα Νοσοκομεία «Αγιος Σάββας» και το μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες ασθενείς εξετάζονται σε σκηνές του στρατού που έχουν στηθεί στο προαύλιο του στρατιωτικού νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ (δέχεται κυρίως non Covid περιστατικά). Τα κρεβάτια Covid είναι λίγα κι έχουν πληρότητα 100%, όπως και όλες οι υπόλοιπες κλινικές. Το προσωπικό είναι ελάχιστο, αδύνατο να ανταποκριθεί στον όγκο των περιστατικών. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Παθολογική κλινική, τα βράδια εφημερεύει …μόνο μια νοσηλεύτρια έχοντας στην ευθύνη της 40 ασθενείς, εκ των οποίων πολλά βαριά περιστατικά.

Με την παράλληλη πανδημία να τρέχει, δεκάδες ασθενείς λοιπών νοσηροτήτων έχουν πάρει τους δρόμους από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, αντιμέτωποι με το χάος. Ενα από τα «μέτρα» για τις λοιπές νοσηρότητες που πήρε η κυβέρνηση, είναι η ενίσχυση του χρεοκοπημένου «Ερρίκος Ντυνάν» (χρωστά 82 εκατομμύρια ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και 68 σε ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.) με την ένταξή του στις εφημερίες. Μόνο από τις 12 Μάρτη, έγιναν μέσω ΕΟΠΥΥ 1.250 επισκέψεις στα Επείγοντα και 250 εισαγωγές, εισπράττοντας για κάθε κρεβάτι τη διπλάσια αποζημίωση, με τις εισαγωγές να διαρκούν 1 – 3 μέρες και μετά να παίρνουν εξιτήριο.

Ο ΕΟΠΥΥ δεν εξασφαλίζει πλήρη και καθολική περίθαλψη. Από τις 7.600 καταχωρημένες διαγνωστικές εξετάσεις, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τις 2.800, δίνει δηλαδή την «ελάχιστη τιμή πόρτας», τα υπόλοιπα τα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι από την τσέπη τους. Για παράδειγμα, για ένα ηλεκτρομυογράφημα (διερευνώνται παθήσεις του περιφερικού νευρικού συστήματος) ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ πληρώνει μια μικρή συμμετοχή για την εξέταση, και από την τσέπη του δίνει στο «Ντυνάν» 85 ευρώ για τη βελόνα. Σε άλλες απεικονιστικές εξετάσεις μπορεί να πληρώνει και το 100%. Σύμφωνα με καταγγελίες, ανασφάλιστοι αποκλείονται από το νοσοκομείο, όπως και οι Ρομά. Το ελάχιστο προσωπικό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα περιστατικά, ρεπό κόβονται και ενώ ρέει χρήμα προς την κλινική, οι μισθοί τους παραμένουν καθηλωμένοι σε χαμηλά επίπεδα».

Πραγματικά συγκλονιστικές ειδήσεις!

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook