Από τις απειλές στην πράξη: Το ερευνητικό «Γιουνούς» στέλνει στο Αιγαίο η Τουρκία

από-τις-απειλές-στην-πράξη-το-ερευνητι-1452116

Πλώρη για το κεντρικό Αιγαίο βάζει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Γιουνούς» θέτοντας σε αυξημένη επιφυλακή την ΓΕΕΘΑ. Η Τουρκία μετά την επιθετική ρητορική περνάει στην πράξη και με Navtex ενημερώνει ότι θα πραγματοποιηθούν έρευνες μεταξύ Αη Στράτη – Λέσβου και Χίου. Η διάρκεια των ερευνών μπορεί να είναι μόλις δυο ημερών, ωστόσο, φαίνεται πως θα οδηγηθούμε σε ένα θερμό καλοκαίρι.

Σημειώνεται ότι μόνο τις τελευταίες ώρες σημειώθηκαν 29 παραβιάσεις του ελληνικού FIR από 11 τουρκικά αεροσκάφη, ενώ πάνω από τα Ίμια, πετούσε ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) το οποίο παρακολουθούσε τις κινήσεις του ελληνικού στόλου.

Αύξηση 40% στις ροές του Έβρου

Στα βόρεια σύνορα του Έβρου, η Τουρκία έστειλε επίσης τέσσερα πλωτά σκάφη με 150 μετανάστες και πρόσφυγες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ οι μεταναστευτικές ροές έχουν ήδη αυξηθεί κατά 40%. Ειδικότερα, οι ροές, σημειώνουν αύξηση 25%, τον Μάιο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2021. Μέσα σε ένα μήνα, από τον περασμένο Απρίλιο έχουν αυξηθεί κατά 35%-40%. Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι διωκτικές αρχές έχουν αντιμετωπίσει 30 υποθέσεις διακίνησης μεταναστών, έχουν προβεί σε 50 συλλήψεις δουλεμπόρων και 157 συλλήψεις παράτυπων μεταναστών. Μόνο τις 3 τελευταίες ημέρες, έχουν συλληφθεί 6 δουλέμποροι και 19 παράτυποι μετανάστες.

Συνάντηση για τα F-35

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα έφτασε εκτάκτως κλιμάκιο από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ ώστε ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τα F-35. Όπως ανακοινώθηκε, στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης. Ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι σε συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, θα ξεκινήσει, άμεσα, η διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών F-35, τα οποία θα καλύψουν προβλεπόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα Γενικά Επιτελεία θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, στο πλαίσιο της ισχύουσας διαδικασίας προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών.

Κατά τη συνάντηση, προστίθεται στην ανακοίνωση, τονίστηκε ότι η απόκτηση των αεροσκαφών F-35, η οποία θα ενισχύσει, περαιτέρω, την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και την διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ, αντανακλά το στρατηγικό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook