Από την Αμερική στα Χανιά για το νέο του βιβλίο ο καθηγητής παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας Πέτρος Πανάου

από-την-αμερική-στα-χανιά-για-το-νέο-του-1534123

«Η τεχνολογία είναι σαν το μαχαίρι, μπορεί να κάνει και καλό και κακό»

Στα Χανιά βρίσκεται σήμερα ο Κυπριακής καταγωγής καθηγητής παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας του Πανεπιστήμιου Τζώρτζια των ΗΠΑ, Πέτρος Πανάου, προκειμένου να παρουσιάσει για πρώτη φορά το νέο του λογοτεχνικό βιβλίο στο κοινό, το μυθιστόρημα με τίτλο «Επιχείρηση Λόγος: Το μυστήριο του κινητού», στις 8 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του στην πόλη, ο κ. Πανάου μίλησε στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Πανάου παρομοίασε την τεχνολογία με το μαχαίρι, καθώς μπορεί να κάνει και καλό και κακό, αναλόγως πως θα την διαχειριστεί κάποιος.

«Το βιβλίο έχει να κάνει και με την τεχνολογία, τις ηλεκτρονικές συσκευές και με τον λόγο, εξ ου και επιχείρηση λόγος στον τίτλο του. Έχει να κάνει και με την δύναμη που μπορεί να έχει η γλώσσα στο να έχουμε λόγο στο τι συμβαίνει γύρω μας και να επηρεάζουμε τα πράγματα με αυτά που λέμε, με αυτά που γράφουμε, χρησιμοποιώντας και την τεχνολογία για να το πετύχουμε. Η τεχνολογία για μένα δεν είναι απαραίτητα εχθρός της γλώσσας και της λογοτεχνίας και του πολιτισμού, αλλά μπορεί να είναι σύμμαχος. Πάντα χρησιμοποιώ την παρομοίωση, ότι η τεχνολογία είναι σαν το μαχαίρι. Μπορεί να το χρησιμοποιήσεις για να κάνεις κακό σε κάποιον ή μπορεί να το χρησιμοποιήσεις για να μαγειρέψεις, να φτιάξεις φαγητό, ακόμη και για να σκαλίσεις ένα έργο τέχνης. Άρα η τεχνολογία δεν είναι καλή ή κακή αλλά είναι αναλόγως πως την χρησιμοποιεί ο άνθρωπος. Το ίδιο πιστεύω και για τις ηλεκτρονικές συσκευές».

Μιλώντας για την πλοκή του μυθιστορήματος, ο κ. Πανάου είπε πως «πρωταγωνιστής είναι ο Ρένος, ένας 15χρονος, ο οποίος ανακαλύπτει κατά τύχη μια συσκευή που μοιάζει με κινητό. Αυτή η συσκευή είναι μια λογοκατευθυντική συσκευή. Ο Ρένος είναι καλός στο να γράφει αλλά δεν είναι καλός στο να εκφράζεται προφορικά. Είναι αμήχανος κοινωνικά. Έχοντας όμως αυτή τη συσκευή στα χέρια του, μπορεί να γράψει κάτι και να κατευθύνει τον λόγο, αυτό που θα πει κάποιος άλλος ή και αυτό που θα πει ο ίδιος. Ξαφνικά έχει αυτή την απίστευτη δύναμη της γλώσσας στα χέρια του και η ιστορία εξελίσσεται με βάση το τι και πώς χρησιμοποιεί αυτή την συσκευή. Στις οδηγίες που βρίσκει λέει να χρησιμοποιήσεις με καλοσύνη και σοφία την συσκευή αυτή. Έτσι πιστεύω και για την τεχνολογία και για την γλώσσα».

Αφορμή για να γράψει το συγκεκριμένο λογοτεχνικό μυθιστόρημα ο κ. Πανάου, πήρε από τα κοινωνικοπολιτικά φαινόμενα, λέγοντας πως «ένα μεγάλο κομμάτι του βιβλίου γράφτηκε στην Αμερική, όταν στην εξουσία ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ και είχαμε όλη την μισαλλαδοξία που προωθούσε η ρητορική του Τραμπ. Είμαι κι εγώ μετανάστης στην Αμερική και είχε αυτό το μίσος για τους μετανάστες. Όλα αυτά παίρνουν το δρόμο τους και μέσα στο βιβλίο και φαίνεται και πως ο πρωταγωνιστής ανταποκρίνεται σε αυτά που συμβαίνουν γύρω του».

Την ίδια ώρα, ο κ. Πανάου συστήνει στους γονείς να ψυχαγωγούν τα παιδιά τους μέσα από τα βιβλία, ακόμα και στις ηλικίες που αυτά «κάνουν πέρα» το βιβλίο:

«Ενθαρρύνω και τους γονείς να μοιράζονται με τα παιδιά, να απολαμβάνουν μαζί λογοτεχνία, η οποία να είναι ψυχαγωγική. Η ιστορία πρέπει να σε συνεπαίρνει, να αρέσει και στους γονείς και τα παιδιά. Γι’ αυτό πρέπει η ιστορία να είναι συναρπαστική, σύντομη, χωρίς πολλές περιγραφές. Θέλω να έχει γρήγορη πλοκή, δράση. Να έχει χαρακτήρες με τους οποίους μπορεί να ταυτιστεί το παιδί. Έτσι με αυτό τον τρόπο μπορείς να τους κρατήσεις και να έχουν την επαφή με το βιβλίο».

Ο κ. Πανάου ήρθε στην Κρήτη με αφορμή το διεθνές συνέδριο «Άνθρωποι εν κινήσει και νοσταλγία στα εικονογραφημένα βιβλία με ιστορικό περιεχόμενο» που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Το πρωί, ο κ. Πανάου επισκέφθηκε και το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων, όπου μίλησε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για το νέο του μυθιστόρημα ενώ

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook