Από τη στιγμή που ο Κικίλιας πήρε βραβείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Πλεύρης διεκδικεί το Νόμπελ!

από-τη-στιγμή-που-ο-κικίλιας-πήρε-βραβε-1276006

«Είτε κάνει είτε δεν κάνει lockdown η κυβέρνηση, έχει αποτύχει!» εκτιμά η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ,Όλγα Γεροβασίλη. «Ας το πάρουν απόφαση ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ: δεν δρουν ανεξέλεγκτα», διαμηνύει για την Εξεταστική Επιτροπή

«Πιθανό ενδεχόμενο» θεωρεί ένα νέο lockdown η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ δηλώνει πως η κυβέρνηση είτε καταφύγει δε αυτό είτε όχι έχει αποτύχει στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Με συνέντευξη που παραχωρεί στο iEidiseis η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφήνει αιχμές κατά το Θάνου Πλεύρη υποστηρίζοντας πως εφόσον ο προκάτοχός του πήρε βραβείο για την αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο νυν υπουργός Υγείας ίσως διεκδικήσει Νόμπελ!

Η Όλγα Γεροβασίλη μιλάει επίσης για την Εξεταστική Επιτροπή, την πορεία της οικονομίας, αλλά και για το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει ευθέως παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρες κάλπες.

Εξεταστική για τη λίστα Πέτσα, χωρίς τον Πέτσα. Περιμένετε να βγει κάτι; Και θα παραμείνετε στην Επιτροπή;

Η εξεταστική επιτροπή που συστάθηκε με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και στηρίχθηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης, αφορά τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης με τη χρήση δημόσιου χρήματος. Δεν είναι τυχαίο, πως σε αυτή την υπόθεση, η ΝΔ βρίσκεται εντελώς απομονωμένη, καθώς προσπαθεί πάση θυσία να αποφύγει να πιει το πικρό για εκείνη ποτήρι της διαφάνειας και του δημοκρατικού ελέγχου.

Το να φτάσει να παρεμποδίζει την κλήση πολιτικών προσώπων σε ένα όργανο που εξετάζει πολιτικές ευθύνες μόνο η ΝΔ θα το κατάφερνε. Σε μια περίοδο τόσο δύσκολη για την κοινωνία και τη χώρα, κάποιοι πιστεύουν πως μπορούν να «παίζουν» ανενδοίαστα με τους θεσμούς. Χρέος μας είναι να προστατεύσουμε την λειτουργία του πολιτεύματος και την κοινωνία από την πλέον ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος τις τελευταίες δεκαετίες. Ας το πάρει απόφαση ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ: δεν δρουν ανεξέλεγκτα.

Γιατί εκτιμάτε ότι το Μαξίμου αναλαμβάνει το κόστος της μη έρευνας; Και γιατί στοχοποιείτε τον πρωθυπουργό;

Ο κ. Μητσοτάκης έφθασε να διεκδικεί ακόμη και την «πατρότητα» της όλης διαδικασίας της σύστασης της εξεταστικής από την αντιπολίτευση και της οποίας το έργο προσπαθεί να μπλοκάρει με κάθε τρόπο. Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: είτε ο ίδιος και το κόμμα του δεν καταλάβαιναν τί ψήφιζαν κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος, είτε μετάνιωσαν πικρά αυτό το οποίο ψήφισαν, διότι έχουν λόγους να φοβούνται.

Με τη γνωστή πολιτική αλαζονεία της και την περιφρόνηση στο Σύνταγμα και τους θεσμούς, η ΝΔ εργαλειοποιεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της νοθεύοντας τη βούληση των κομμάτων που ζήτησαν και πέτυχαν το σχηματισμό της εξεταστικής. Ωστόσο δεν λειτουργεί μόνη της και ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι «ελέω Θεού Πρωθυπουργός». Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιδρά στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που έχουν ως στόχο να παρεμποδίσουν τη διαφάνεια και την λογοδοσία, χειραγωγώντας την κοινή γνώμη με την αγαστή συνεργασία της διαπλοκής.

Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάει τελικά σε λοκντάουν;

Καθώς η χώρα μας κατέχει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα το αρνητικό ρεκόρ σε απώλειες ανθρώπων σε όλη τη Δυτική Ευρώπη εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας, ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό.

Οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη προσωπικά και της κυβέρνησής του συνολικά είναι βαρύτατες, τόσο για τις πράξεις, όσο και για τις παραλείψεις τους στην προσπάθεια του περιορισμού της πανδημίας και των συνεπειών της. Ακόμη και στους εμβολιασμούς, το κορυφαίο εργαλείο περιορισμού της πανδημίας, οι χειρισμοί της είναι επικίνδυνοι καθώς καλλιεργούν την ψευδαίσθηση της απόλυτης ασφαλείας και ξεγνοιασιάςτων εμβολιασμένων.

Με μέτρα χωρίς συνοχή και λογική και με την εργαλειοποίηση της επιστήμης, η κυβέρνηση προετοίμασε το έδαφος για την αμφισβήτηση της επιστήμης και του ορθολογισμού. Ποιος και για πόσο τελικά θα παίρνει στα σοβαρά μια κυβέρνηση που αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ το αφήνει στην μοίρα του; Ποιος γονιός κοιμάται πλέον ήσυχος όταν αντί να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά αίθουσα αυξάνει λόγω των ιδεοληπτικών εμμονών και της ταξικής ιδιοτέλειας αυτής της κυβέρνησης;

Το 25% των κρουσμάτων σήμερα είναι παιδιά! Ποιος συνάνθρωπός μας που ανήκει σε μεσαία ή χαμηλά εισοδηματικά στρώματα μπορεί να ευελπιστεί σήμερα πως αν ασθενήσει ή του συμβεί το οτιδήποτε θα μπορέσει να λάβει την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα; Στον 1.5 χρόνο που πέρασε τί τελικά έπραξε αυτή η κυβέρνηση; Όταν όμως ισχυρίζεσαι αυτάρεσκα σε δημόσια θέα πως τρεις φορές τελείωσες με την πανδημία και την τελευταία εβδομάδα ο μέσος αριθμός των θανάτων των συμπολιτών σου ανέρχεται στους 86, είτε κάνεις είτε δεν κάνεις λοκντάουν έχεις ήδη αποτύχει. Για πολλοστή φορά.Εκτιμάτε ότι ο πρωθυπουργός κινείται και με πολιτικά και κομματικά κριτήρια όσον αφορά την πανδημία; Και θα ήθελα να μου τεκμηριώσετε την απάντησή σας…

Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ κινούνται με πολιτική ιδιοτέλεια. Εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία των λοκντάουν για να «απελευθερώσει» τα πλέον αντιδραστικά νεοφιλελεύθερα νομοθετήματα. Μεταξύ άλλων, περιόρισε τα δικαιώματα του συνέρχεσθαι και του συνδικαλίζεσθαι, ψήφισε το νέο πτωχευτικό νόμο, προχώρησε σε ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας.

Έπαιξε με το θρησκευτικό συναίσθημα και συντάχθηκε με τις απόψεις σκοταδιστικών κύκλων, όπως έκανε και ως αντιπολίτευση με τους δήθεν «μακεδονομάχους», ξανακλείνοντας το μάτι στο σκληρά δεξιό ακροατήριό του.

Με την πρόφαση της πανδημίας η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σωρεία απευθείας αναθέσεων. Αυτός ο λογαριασμός έχει φτάσει τα 5 δις. Ευρώ. Την ίδια στιγμή συγχωνεύονται σχολεία και δεν προσλαμβάνονται υγειονομικοί και εκπαιδευτικοί στο όνομα του κόστους! Κατά τα άλλα η πρώτη και η τελευταία προτεραιότητά της είναι η ζωή και η υγεία των πολιτών… Α

υτή η αδιαφορία απέναντι στην ανάγκη για διαφανή και αποτελεσματική διαχείριση του δημόσιου χρήματος, αυτή η απόλυτη έλλειψη ενσυναίσθησης, έφθασε τη χώρα στο χείλος της αβύσσου. Και η εικόνα ενός έξαλλου κ. Μητσοτάκη να ισχυρίζεται από το βήμα της Βουλής πως ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τη χώρα στα μνημόνια, αποτελεί την απόλυτη προσβολή για την λογική. Η περίοδος της αυταρέσκειας και της ευφορίας για αυτή την κυβέρνηση τελειώνει και πλησιάζει η στιγμή να αναμετρηθεί με τις ευθύνες της.

Το νέο υπουργό Υγείας πώς τον κρίνετε; Ακούγεται ότι ενδέχεται να κάνετε και πρόταση μομφής…

Ο προηγούμενος υπουργός δέχθηκε βραβείο για την αναποτελεσματική προσπάθειά του για την καταπολέμηση της πανδημίας. Ίσως ο νέος διεκδικήσει και Νόμπελ με τη φόρα του προκατόχου του και τα έως τώρα επιτεύγματά του.

Αν ο κ. Μητσοτάκης είχε ακούσει τον Αλέξη Τσίπρα για ένα υπουργό κοινής αποδοχής που θα στήριζε πραγματικά το δημόσιο σύστημα υγείας τα πράγματα θα ήταν ενδεχομένως πολύ διαφορετικά.

Όμως με την τοποθέτηση του κ. Πλεύρη στο συγκεκριμένο Υπουργείο, απλώς επαναβεβαίωσε την παράδοση που θέλει τη ΝΔ να τοποθετεί σε αυτή τη θέση κατά βάση …γνήσιους οπαδούς του ουμανισμού και του ορθολογισμού, όπως τους προκατόχους του κ.κ. Γεωργιάδη και Βορίδη.

Για την πορεία της οικονομίας είστε αισιόδοξοι;

Σημασία έχει πως η κυβέρνηση διατηρεί την αισιοδοξία της… Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, είναι τόσο αισιόδοξη, που κατέθεσε έναν προϋπολογισμό που λαμβάνει ως δεδομένο πως η πανδημία θα αρχίσει να αποδράμει από τις αρχές του 2022. Το ίδιο συμβαίνει και με την ακρίβεια, η οποία θεωρείται επίσης συγκυριακό φαινόμενο. Τόση αισιοδοξία έχει να εμφανιστεί από όταν κάποιος άλλος συνέθετε μουσική μπροστά στην καιόμενη Ρώμη!

Ως τεκμήριο αισιοδοξίας αναφέρονται στην ισχυρή ανάπτυξη, συγκρίνοντας την περίοδο του σκληρού λοκντάουν με μια περίοδο ελεύθερης οικονομικής δραστηριότητας. Ακόμη όμως και με τον πήχη τόσο χαμηλά, αυτή η κυβέρνηση είναι ικανή να περάσει από κάτω.

Περιγράφαμε από την προηγούμενη άνοιξη αυτό που έρχεται με μαθηματική ακρίβεια, αλλά ο κ. Μητσοτάκης και τα κυβερνητικά στελέχη του, επανέλαβαν την καταστροφική τακτική που ακολούθησαν στην υγειονομική κρίση. Άρχισαν να προβληματίζονται όταν η ζημιά ήδη είχε λάβει διαστάσεις.

Έτσι φθάσαμε σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας να μαστίζεται ήδη από την ακρίβεια στα βασικά αγαθά και την ενέργεια. Πλήττεται το διαθέσιμο εισόδημα των μικρών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων και υπονομεύεται καίρια η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας λόγω της ραγδαίας αύξησης του κόστους παραγωγής και διάθεσης των αγαθών και υπηρεσιών.

Και αντί έστω και στο και 5’ να λάβουν σοβαρά μέτρα στήριξης και ανακούφισης της κοινωνίας, με ημίμετρα επιταχύνουν τη διαδικασία της νέας φτωχοποίησης της κοινωνίας και επιταχύνουν την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων στρατηγικών αγαθών όπως η ενέργεια. Τί αισιοδοξία μπορεί να επιτρέπουν αυτές οι εξελίξεις.

Ο Α. Τσίπρας καλεί τον πρωθυπουργό αν δεν μπορεί να φύγει. Από τη στιγμή που τον κατηγορείται ότι δεν μπορεί, γιατί δεν ζητάτε εκλογές τώρα; Να υποθέσω ότι είναι θέμα χρόνου να το πράξετε;

Είμαστε το κόμμα της ευθύνης και εκφράζουμε την αγωνία της κοινωνίας που βιώνει πρωτόγνωρη καταστροφή σε πολλαπλά επίπεδα: υγειονομική, οικονομική, θεσμική και περιβαλλοντική. Με 17693 θανάτους εκ των οποίων οι σχεδόν 17000 τον τελευταίο χρόνο (Νοέμβριο με Νοέμβριο), ο μόνος που είναι βέβαιο πως θα ζητούσε εκλογές χωρίς δεύτερη σκέψη είναι ο κ. Μητσοτάκης.

Βέβαια είναι και ο ίδιος που εξακολουθεί να αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση. Εμείς απευθυνόμαστε στην λογική της ελληνικής κοινωνίας. Ολοκληρώσαμε και κάνουμε κοινό κτήμα το πρόγραμμά μας. Παρουσιάζουμε εφικτές και κοστολογημένες λύσεις, ενώ η ΝΔ δικαιολογεί τις αποτυχίες της με επικοινωνιακό «κουρνιαχτό» και ύβρεις. Η ώρα που ο λαός θα συγκρίνει και θα κρίνει μεταξύ αυτών των δύο διαφορετικών προσεγγίσεων δεν είναι μακριά.

Και τότε θα έχει να διαλέξει μεταξύ του αρνητή της πραγματικότητας και της λογικής κ. Μητσοτάκη και της νεοφιλελεύθερης δυστοπίας του και του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αυτούς που στις κρίσιμες στιγμές, προσέφεραν τις λύσεις, κράτησαν την κοινωνία όρθια και είναι σε θέση να εγγυηθούν την ευημερία για όλους στη βάση της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook