Από τέλη Ιουνίου ξεκινούν τελικά οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για νέους από 25 έως 29 ετών

από-τέλη-ιουνίου-ξεκινούν-τελικά-οι-εμ-1234703

Από καθυστέρηση σε καθυστέρηση πάνε οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον οι οποίοι αφορούν άτομα με κινητικά προβλήματα, που κατά κόρον ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Έτσι, από εκεί που στις 7 Νοεμβρίου του 2020 -κι ενώ ακόμα δεν υπήρχαν εμβόλια- ο υπουργός Υγείας έταζε ότι όπου δεν μπορεί να πάει ο πολίτης, θα πηγαίνει το κράτος στον πολίτη, και μετά τις παλινωδίες για το πότε θα ξεκινούσαν με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson που τελικά διοχετεύθηκε στα νησιά και στους νέους, φτάσαμε σήμερα να πει ο Βασίλης Κικίλιας ότι θα ξεκινήσουν στα τέλη Ιουνίου.

Συγκεκριμένα ο υπουργός είπε ότι ο εμβολιασμός των κατάκοιτων πολιτών θα γίνει με τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών και θα χρησιμοποιηθεί γι’ αυτόν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Αυτό σημαίνει φυσικά σημαντική καθυστέρηση και συνεπώς επικινδυνότητα λόγω του ιού για τα άτομα αυτά, που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα αποκτήσουν επαρκή αντισώματα από τα μέσα Ιουλίου και μετά, αφού θα πρέπει να μεσολαβήσει και ένα διάστημα από τον εμβολιασμό τους.

Με βάση νέα στοιχεία από μελέτη στις ΗΠΑ σε το εμβόλιο εμφανίζει αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 76,7% 14 ημέρες μετά τη χορήγησή του. Επιπλέον, παρέχει προστασία 100% έναντι της νοσηλείας εξαιτίας της COVID-19 σε διάστημα 28 ημερών μετά την εφάπαξ δόση, βάσει στοιχείων από μελέτη φάσης ΙΙΙ.

Μένει να φανεί το πότε θα ξεκινήσουν…

420.000 νέα ραντεβού

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι ανοίγουν 420.340 νέα ραντεβού για εμβολιασμό με Pfizer, Johnson & Johnson και Moderna στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Τα εμβόλια αυτά θα διατεθούν τόσο στην ενδοχώρα όσο και στη νησιωτική χώρα.

Ως προς την κατανομή τους είπε ότι τα 240.000 αφορούν το εμβόλιο της Pfizer, τα 96.300 της Johnson & Johnson και τα 84.000 το εμβόλιο της Moderna.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι αύριο, Πέμπτη 10 Ιουνίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα τρία παραπάνω εμβόλια για τους νέους 25 έως 29 ετών. Σημειώνεται ότι η ομάδα αυτή έχει εξαιρεθεί από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Μεταξύ άλλων ο Β. Κικίλιας ανέφερε ότι ο δείκτης θετικότητας έχει πέσει στο 2,5% την τελευταία εβδομάδα και ότι ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος δείκτης κρουσμάτων ανά ημέρα είναι 1.056 κρούσματα.

Επίσης επισήμανε ότι ο μέσος ηλικιακός όρος των νέων κρουσμάτων μειώνεται συνεχώς και πλέον είναι τα 36 έτη.

efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook