Από σήμερα τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ – Ποιοι απαλλάσσονται, ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο φόρο | Λίστα

από-σήμερα-τα-ραβασάκια-του-ενφια-π-775994

Από σήμερα θα αρχίσουν να καταφθάνουν στις ηλεκτρονικές «θυρίδες» των φορολογούμενων τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είχε ήδη δώσει το «πράσινο φως» για να κοινοποιηθούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, μέσω της υπηρεσίας TAXISnet.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινοποίηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ θα συνεχιστεί και αύριο, Σάββατο, ενώ έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν κατηγορίες φορολογούμενων που απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, καθώς και άλλοι που θα πληρώσουν μειωμένο φόρο.

Πώς θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ 2019

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ και την ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ εκτιμάται ότι θα οριστεί να καταβληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου, προθεσμία που συμπίπτει με τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Βάσει αυτού του σχεδιασμού, οι επόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει καταβληθούν στα τέλη Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου 2020. Να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια, όσοι φέτος επιλέξουν εφάπαξ εξόφληση του ΕΝΦΙΑ δεν θα έχουν έκπτωση φόρου.

Υπενθυμίζεται ότι για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ μπορεί να γίνει χρήση προγραμμάτων τραπεζών (πιστωτικές κάρτες). Η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ, ωστόσο, μπορεί να γίνει και μέσω της πάγιας ρύθμισης μέσω 12 έντοκων δόσεων (ετήσιο επιτόκιο 5%).

Από 10% έως και 30% μειωμένος ο φετινός ΕΝΦΙΑ

Με τον νέο νόμο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ. Τα ποσοστά της μείωσης κυμαίνονται από 10% έως και 30% ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας.

Τα ποσοστά μείωσης του ΕΝΦΙΑ:

30% για ακίνητα αξίας έως 60.000 ευρώ (στην κατηγορία αυτή βρίσκονται 3,488 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων)

27% για ακίνητα αξίας έως 70.000 ευρώ.

25% για ακίνητα αξίας έως 80.000 ευρώ

20% για ακίνητα αξίας έως 1.000.000 ευρώ

10% για ακίνητα αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ (στην κατηγορία αυτή ανήκουν 15.000 ιδιοκτήτες ακινήτων)

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook