Από σήμερα ο Μητσοτάκης μπορεί να προκηρύξει εκλογές χωρίς να απαιτείται υπηρεσιακός πρωθυπουργός

από-σήμερα-ο-μητσοτάκης-μπορεί-να-προκ-1070006

Στις 17 Ιουλίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη των εργασιών της παρούσας Βουλής.

Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές, χωρίς να απαιτείται η παραίτηση του ιδίου και της κυβέρνησής του και ο ορισμός υπηρεσιακού πρωθυπουργού (ένας από τους επικεφαλής των τριών ανωτάτων δικαστικών αρχών της χώρας) και υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπως προβλέπει το Σύνταγμα για την περίπτωση που μια κυβέρνηση προκύψει από πρόωρες εκλογές, όπως έγινε στις 7 Ιουλίου το 2019.

Από σήμερα και στο εξής, δηλαδή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για έκτακτο πολιτικό θέμα, με τον ίδιο πρωθυπουργό στην προεκλογική περίοδο.

Στην πράξη, βεβαίως, το σενάριο για πρόωρες εκλογές στα τέλη καλοκαιριού- αρχές φθινοπώρου, ώστε να υπάρξει νωπή λαϊκή εντολή λόγω της επερχόμενης κρίσης, αλλά και για να «καεί» ο νόμος της απλής αναλογικής τώρα, που οι συσχετισμοί δύναμης είναι ευνοϊκοί για τη Νέα Δημοκρατία, φαίνεται να υποχωρεί αρκετά, έως και οι πιθανότητές του να εκμηδενίζονται.

Ο κορονοϊός και η επερχόμενη αύξηση της έντασης στα ελληνοτουρκικά καθιστούν σχεδόν αδύνατη μια τέτοια εξέλιξη. Πολύ περισσότερο που λόγω της απλής αναλογικής οι πιθανότητες επίτευξης αυτοδυναμίας είναι σχεδόν μηδαμινές, με αποτέλεσμα να απαιτείται υπηρεσιακός πρωθυπουργός και υπηρεσιακή κυβέρνηση μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων εκλογών. Φανταστείτε, λοιπόν, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός να κληθεί να αντιμετωπίσει τυχόν δεύτερο γύρο της πανδημίας και πολύ περισσότερο ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία!

Ο πρωθυπουργός δείχνει, πάντως, να απορρίπτει τις εισηγήσεις για πρόωρη κάλπη το καλοκαίρι ή στις αρχές φθινοπώρου, εκτιμώντας ότι με το πακέτο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης θα μπορέσει να αντιστρέψει σε βάθος χρόνου το αρνητικό κλίμα που θα δημιουργηθεί από το φθινόπωρο, αν και για κάποιους το ενεχόμενο πολιτικών εξελίξεων δεν έχει φύγει εντελώς από το τραπέζι. Ούτως ή άλλως, οι όποιες αποφάσεις για τον πολιτικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού, αν δεν έχουν ήδη ληφθούν, θα ληφθούν έως τα τέλη του μήνα…

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook