Από αύριο ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

από-αύριο-ξεκινάει-η-διάθεση-του-πετρε-933155

Πρεμιέρα αύριο Τρίτη για το πετρέλαιο θέρμανσης με την τιμή να διαμορφώνεται στο 1,02 ευρώ το λίτρο, χαμηλότερη κατά 11% σε σχέση με πέρσι όπου η σεζόν ξεκίνησε με αρχική τιμή διάθεσης τα 1,146 ευρώ.

Από τα 71 δολάρια στα οποία εκτινάχθηκε το μπρεντ αμέσως μετά το χτύπημα τον Σεπτέμβριο στις σαουδαραβικές εγκαταστάσεις, έχει πλέον υποχωρήσει στα 60 δολάρια, τιμή που σε σύγκριση με τα 81 δολάρια πέρυσι τέτοια εποχή, μεταφράζεται σε χαμηλότερες τιμές καυσίμων για τους καταναλωτές.

Σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές η τιμή του πετρελαίου σημείωσε μικρή πτώση. Η μείωση της τιμής είναι ελάχιστα πιο κάτω από μισή μονάδα, με τις τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent να μειώνονται κατά -0.43% στα 60,25 δολάρια το βαρέλι.

Αντίστοιχα, οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου παρουσιάζουν μείωση κατά -0,49%, καθώς κυμαίνονται στα 54,43 δολάρια το βαρέλι.

Το πετρέλαιο θέρμανσης

Την Τρίτη το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να κάνει ποδαρικό προς 1,02-1,04 ευρώ/ λίτρο.

Τιμές που θα ήταν φυσικά σημαντικά χαμηλότερες αν η Ελλάδα δεν συνέχιζε να κατέχει μια από τις πρωτιές στη φορολογία καυσίμων, πανευρωπαϊκά, με τους φόρους στη θέρμανση να αντιστοιχούν στο 60% όσων πληρώνει ο καταναλωτής.

Το επίδομα θέρμανσης

Την αύξηση της δαπάνης του κρατικού προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης κατά 10 εκατ. ευρώ και την προκαταβολή ενός μεγάλου μέρους των ποσών του επιδόματος από το τρέχον έτος, προανήγγειλε η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η αύξηση του βασικού ποσού του επιδόματος κατά 20% ή 25% από 25% από 0,16 ας 0,192 ή 0,20 ευρώ ανά αγοραζόμενο λίτρο πετρελαίου θέρμανσης και η θέσπιση πρόσθετων κριτηρίων ώστε το επίδομα να δίδεται πιο στοχευμένα σε νοικοκυριά με πραγματική οικονομική αδυναμία κάλυψης της δαπάνης και με αυξημένες ανάγκες για θέρμανση.

Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται κάθε χρόνο σε χιλιάδες νοικοκυριά με τη μορφή επιδότησης της αγοράς συγκεκριμένης ποσότητας, βάσει γεωγραφικών, εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook