Από Απρίλιο και βλέπουμε το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων

από-απρίλιο-και-βλέπουμε-το-άνοιγμα-λι-1136436

Η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά προαναγγέλλει νέα αναβολή υλοποίησης του σχεδίου της για άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων. Μπορεί να απαιτηθεί και ένας ακόμα μήνας μέχρι να δοθεί το «πράσινο φως» για χαλάρωση των μέτρων, λένε οι ειδικοί.

Η δραματική καθημερινότητα, με τα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία, η μεταδοτικότητα των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, το «κοκκίνισμα» ολόκληρης της Ελλάδας και η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Αττική πάνε όλο και πιο πίσω τα σχέδια για σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας και επαναφέρουν στο τραπέζι τον προβληματισμό για την εξεύρεση μέτρων που θα μπορούσαν να επιδράσουν δραστικά στην πορεία της πανδημίας.

Η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά προαναγγέλλει νέα αναβολή υλοποίησης του σχεδίου της για άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, ενώ οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να απαιτηθεί και ένας ακόμα μήνας μέχρι να καταγραφεί τέτοια μείωση των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνώσεων που θα επιτρέπει να δοθεί το «πράσινο φως» για χαλάρωση των μέτρων.

Και όλοι τώρα ελπίζουν να βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος, το οποίο, κυρίως λόγω της μεταδοτικότητας και της επιθετικότητας των μεταλλάξεων, αποδεικνύεται ιδιαίτερα σκληρό και επικίνδυνο.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας αλλά και τα συνεχή πισωγυρίσματα, τα οποία δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας, προκαλούν προβληματισμό σε ορισμένους από τους επιστήμονες, οι οποίοι εκτιμούν πως ένα ασφαλές σχέδιο για την όποια άρση του lockdown, με στόχο ένα «κανονικό καλοκαίρι», πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα που θα συμβάλουν δραστικά στη μείωση της μεταδοτικότητας, όπως π.χ. υψηλό επίπεδο τηλεργασίας τώρα (70-80%), περιορισμό των επιβατών και συνεχείς απολυμάνσεις στα ΜΜΜ, rapid test στους εργασιακούς χώρους και στα σχολεία όταν ανοίξουν κ.α..

Σε αντίθεση με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος προ διημέρου προανήγγειλε άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, χθες, η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Αρ. Πελώνη απέφυγε να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των καταστημάτων και των σχολείων και περιορίστηκε να τονίσει ότι τις επόμενες δέκα μέρες θα πρέπει να παρακολουθήσουμε την επιδημιολογική κατάσταση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταικούρας, με τη φράση «προσευχόμαστε να λειτουργήσει η οικονομία με ασφάλεια», ουσιαστικά επιβεβαίωσε την αγωνία που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο για το «άνοιγμα» της αγοράς, καθώς το κόστος με κλειστό το λιανεμπόριο και την εστίαση ξεπερνά τα 750 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα.

Παρά την εύλογη αγωνία του οικονομικού επιτελείου, ωστόσο, τίποτα δεν δείχνει ότι είμαστε κοντά στην άρση των περιοριστικών μέτρων. Ο δείκτης θετικότητας χθες ήταν 5,08% με όριο συναγερμού το 4% και με όριο ασφαλείας το 2%, ενώ η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση πως όσο τα κρούσματα διατηρούνται πάνω από το επίπεδο των 1.000 έως 1.500 ημερησίως δεν μπορεί να υπάρξει αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία της Αττικής στον βαθμό που θα επέτρεπε το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Που σημαίνει, καλός Απρίλιος και βλέπουμε…

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook