Απεργούν αύριο οι εκπαιδευτικοί και στα Χανιά

απεργούν-αύριο-οι-εκπαιδευτικοί-και-σ-625124

Την άμεση απόσυρση του σχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τους διορισμούς που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη τριετία ζητούν δάσκαλοι και καθηγητές που απεργούν αύριο σε όλη την Ελλάδα και στα Χανιά. Ο σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών του νομού Χανίων, έχει προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήριο στην πλατεία Αγοράς στις 11 με προοπτική κλιμάκωσης.

Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρει:

«Το ν/σ για τον τρόπο διορισμού και πρόσληψης αναπληρωτών που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια ΟΟΣΑ – ΕΕ, αποτελεί την πιο αντιδραστική στρατηγική ανατροπής δικαιωμάτων των αναπληρωτών και αδιόριστων εκπαιδευτικών από την εποχή της κατάργησης της επετηρίδας έπειτα από μια υποτιθέμενη διαβούλευση, κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Η αλλαγή στον τρόπο διορισμού και τοποθέτησης μονίμων και αναπληρωτών ανοίγει το δρόμο για απολύσεις στην εκπαίδευση καθώς φέρνει τεράστιες ανακατατάξεις στους πίνακες των αναπληρωτών, με αποτέλεσμα συνάδελφοι που δούλευαν τόσα χρόνια, κρατώντας ανοιχτά τα σχολεία, σε όλες τις εσχατιές της χώρας να κινδυνεύουν να δουν την πόρτα της εξόδου.

Οι ισχυρισμοί Γαβρόγλου ότι είτε θα αποδεχτούμε το προσοντολόγιο είτε δεν θα γίνουν διορισμοί επιστρέφονται ως απαράδεκτοι. Με το προσοντολόγιο η κυβέρνηση, στην πραγματικότητα, επιχειρεί να τελειώσει με το αίτημα του κόσμου της εκπαίδευσης για μόνιμη εργασία και μαζικούς, μόνιμους διορισμούς.

Οι 4.500 διορισμοί που εξαγγέλλονται για φέτος καθώς και το σύνολο των 15.000 διορισμών σε βάθος τριετίας είναι ελάχιστοι σε σχέση με τα 35.000 κενά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην εκπαίδευση, τα οποία θα αυξηθούν στο επόμενο διάστημα, με τις συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων. Αμφισβητούμε την υλοποίηση των εξαγγελθέντων διορισμών, πόσο μάλλον όταν μετατίθενται μετεκλογικά. Η προσπάθεια διάλυσης των πινάκων κατάταξης των αναπληρωτών και η μετατροπή τους σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη λίστα με βάση τα «προσόντα», που έχει κατορθώσει να συλλέξει ο καθένας ανά διετία, αμφισβητεί ευθέως το δικαίωμα στη εργασία. Η εύρεση δουλειάς από δικαίωμα των εργαζομένων και υποχρέωση του κράτους μετατρέπεται σε ατομική ευθύνη.

Το αν θα έχουμε εργασία εξαρτάται από το κατά πόσο ο καθένας μας θα εξασφαλίσει για τον εαυτό του το μέγιστο αριθμό τίτλων σπουδών, μεταπτυχιακών, πιστοποιήσεων κλπ. Αντίστοιχα η ανεργία οφείλεται στην «ανεπάρκεια» όσων δεν συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα «προσόντα».

Η προϋπηρεσία, ο μόχθος των συναδέλφων αναπληρωτών, πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων καθώς θα μοριοδοτείται με ποσοστό κάτω του 50% της συνολικής μοριοδότησης. Εκτός αυτού μπαίνει «ταβάνι» 120 μηνών στην προϋπηρεσία. Με αυτό τον τρόπο νεκρανασταίνονται οι κλειστοί πίνακες της Διαμαντοπούλου.

Οι επιλογές της κυβέρνησης βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες της εκπαίδευσης. Αντίθετα βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με τις ανάγκες της εκπαιδευτικής αγοράς τίτλων σπουδών που έχει στηθεί ακόμη και από τα δημόσια Πανεπιστήμια. Είναι γνωστό σε όλους ότι είναι ελάχιστα πλέον τα δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα. Αυτό που ζητούν από τους αναπληρωτές συναδέλφους είναι να επιβιώσουν μέσα σε συνθήκες ακραίου ανταγωνισμού πληρώνοντας στην ουσία για το δικαίωμά τους να εργάζονται.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου η εφαρμογή του προσοντολόγιου αποτελεί την πιο σκληρή και τιμωρητική αξιολόγηση. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για να γενικευτεί η εφαρμογή της και στους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

• Απαιτούμε άμεσα την απόσυρση του νομοσχεδίου.

• Ζητούμε τώρα να διοριστούν όλοι οι συνάδελφοι αναπληρωτές , έστω και με μια σύμβαση, έστω και με μια μέρα εργασίας, έτσι ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμο προσωπικό.

• Μοναδικά κριτήρια για το διορισμό η ημερομηνία κτήσης πτυχίου και όλη η προϋπηρεσία

• Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές.

• Καμία απόλυση αναπληρωτή

• Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα σε 1/20 για το Δ. Σχολείο και 1/15 στο Νηπιαγωγείο και τις μικρές τάξεις

Απαιτούμε η ΔΟΕ να σταματήσει να αλληθωρίζει προς μια τακτική αναζήτησης ενός «καλού» «προσοντολόγιου» και να υπερασπίσει ουσιαστικά τα δικαιώματα των συναδέλφων. Η θέση του Συλλόγου μας που μαζί με άλλους Συλλόγους σε όλη τη χώρα υπερασπίσαμε το πτυχίο και την προϋπηρεσία αποδεικνύεται ότι είναι η μόνη που μπόρεσε να προετοιμάσει και να ισχυροποιήσει τις αντιστάσεις του κλάδου.

 Ζητάμε άμεσα η ΔΟΕ να προχωρήσει στην κήρυξη νέας 48ωρης απεργίας τη Δευτέρα 14/1 και Τρίτη 15/1 με προοπτική κλιμάκωσης.

 Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση την Παρασκευή 11/1και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 11πμ στην πλ. Αγοράς.

 Συμμετέχουμε παράλληλα, με μαζική αντιπροσωπία συναδέλφων, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα στις 13.00 στα Προπύλαια

 Συμμετέχουμε στη σύσκεψη συντονισμού που θα γίνει αμέσως μετά το συλλαλητήριο στην Αθήνα που θα πραγματοποιηθεί στο Χημείο.

 Κηρύσσουμε 3ωρη στάση τη Δευτέρα 14/1 και ώρες 11πμ- 2μμ

 Δημιουργούμε απεργιακή επιτροπή για να αναλάβει την οργάνωση του αγώνα. »

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook