Απειλείται με κατάρρευση η TUI – Σε απόγνωση πολλοί επιχειρηματίες του τουρισμού στην Ελλάδα

Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο της σήμερα μα τίτλο «Μάχη για την TUI» γράφει ότι «τα πράγματα φαίνονται ζοφερά για την ταξιδιωτική εταιρεία TUI αυτή τη στιγμή.

Αφού προέκυψαν οι ελπίδες για πρόωρο τέλος στην κρίση τους καλοκαιρινούς μήνες, οι επιχειρήσεις της εταιρείας έχουν σταματήσει πάλι στις περισσότερες χώρες λόγω του αυξανόμενου αριθμού των κρουσμάτων του κορονοϊού. Ο κύκλος εργασιών της TUI κινείται προς το μηδέν, πολλά έξοδα συνεχίζουν να τρέχουν, γι‘ αυτό ο όμιλος απειλείται να να μείνει σύντομα χωρίς χρήματα . Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη βοηθήσει την εταιρεία δύο φορές με δάνεια από την κρατική τράπεζα KfW, συνολικού ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Άλλο ένα πακέτο βοήθειας βρίσκεται επίσης υπό διαπραγμάτευση, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συζητείται επίσης μια άμεση είσοδος του κράτους στην εταιρεία» γράφει η FAZ. Η γερμανική εφημερίδα προειδοποιεί μάλιστα ότι «Χωρίς νέα βοήθεια, η TUI απειλείται με κατάρρευση ως το Πάσχα, κάτι που θα προκαλούσε σοκ στον κλάδο και θα έθετε σε κίνδυνο πολλές από τις περίπου 70.000 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο».

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε καταστροφή για χιλιάδες Έλληνες ξενοδόχους , ιδιαίτερα μάλιστα μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό . Ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης έχει αφήσει τους ξενοδόχους με τεράστια χρέη και η χειμερινή σεζόν διαγράφεται ιδιαιτέρως δύσκολη.

Οι Financial Times είχαν γράψει μάλιστα πρόσφατα ότι η TUI,βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους Έλληνες ξενοδόχους για την καθυστέρηση στο πρόγραμμα πληρωμών της, γεγονός που φέρνει εκατοντάδες επιχειρήσεις αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να βάλουν λουκέτο».

Σύμφωνα με τους FT, η TUI με σειρά τροποποιήσεων συμβολαίων, έχει καλέσει τους ξενοδόχους να περιμένουν μέχρι τον Μάρτιο του 2021 για να πάρουν τα τρία τέταρτα των χρημάτων που τους χρωστά για εφέτος η εταιρεία.

Το θέμα των οφειλών της ΤUI στους Έλληνες ξενοδόχους έχουν φέρει στη Βουλή με ερώτηση τους 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στην Ευρωβουλή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Η αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να πιέσει την TUI να καταβάλει τις οφειλές της στους ξενοδόχους.

Πηγή: libre.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ