Απάτες, sexting, εκβιασμοί, τo έγκλημα στο διαδίκτυο φουντώνει – Συμβουλές αντιμετώπισης από τον Μανώλη Σφακιανάκη

απάτες-sexting-εκβιασμοί-τo-έγκλημα-στο-διαδ-1177739

Στο Zarpa Radio 89,6 και την Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε το Σάββατο ο Μανώλης Σφακιανακης, Αντιστράτηγος εν αποστρατεία και πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και νυν επικεφαλής του CSIΙ Ιnstitute, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με στόχο την αντιμετώπιση του εγκλήματος στο διαδίκτυο. Ο κ. Σφακιανάκης απαρίθμησε τα κύρια είδη εγκλημάτων που ανθούν στο διαδίκτυο:

«Το βασικότερο είναι η διαδικτυακή απάτη. Εκατοντάδες άνθρωποι μόνο στην Κρήτη κλαίνε τα λεφτά τους από απάτες. Μετά είναι οι εκβιασμοί μέσω διαδικτύου. Ξέρετε πόσα κοριτσάκια έχουν στείλει μια φωτογραφιούλα κάπου και τις εκβιάζουν με αυτή; Είδατε και τον ράπερ χθες που πήγε να αυτοκτονήσει που τον εκβίαζαν με ροζ βίντεο. Μετά είναι οι απειλές κατά της ζωής και η συκοφαντική δυσφήμηση. Ξέρετε τι σκηνικά και παρεξηγήσεις έχουν γίνει για μερικά λάικ; Και βέβαια υπάρχει και το χάκινγκ που αφορά επιθέσεις σε εταιρίες και οργανισμούς. Αυτό πετυχαίνει γιατί πολλές εταιρίες δεν ασχολούνται με τη διαδικτυακή ασφάλεια, για λόγους οικονομίας. Έχω 450 υποθέσεις εταιριών που έχασαν τα χρήματά τους έτσι. Και φυσικά υπάρχει και το κλείδωμα των υπολογιστών και των σέρβερ μιας εταιρίας, όπου μετά ζητούν λύτρα για να τους αποδεσμεύσουν.

Για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις, ο κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσέγγιση:

«Δεν δαιμονοποιούμε το ίντερνετ ούτε τα παιχνίδια. Αλλά απαγορεύεται αυστηρώς το «παιχνίδι» που προκαλεί αυτοκτονικές τάσεις. Η «μπλε φάλαινα» ευτυχώς δεν είχε ζωή στη χώρα μας, κάποια παιδάκια, έξι με εφτά το πολύ, πήγαν να το μιμηθούν. Εκεί που είναι καταθλιπτικά τα πράγματα και το κλίμα έχουν επίδραση τέτοια αυτοκτονικά παιχνίδια», δήλωσε ο κ. Σφακιανάκης.

Άλλο επικίνδυνο πεδίο είναι το streaming μέσω Tik Tok, που αφήνει πιθανό το ενδεχόμενο παιδεραστίας:

«Υπάρχει αυτή η τάση με το Tik Tok που λικνίζεις το κορμί σου και οι παιδόφιλοι από κάτω κάνουν πάρτυ. Και μετά μιλάνε στο chat προσπαθώντας να οδηγήσουν το παιδί σε άλλους δρόμους. Έχει επιφέρει άσχημες καταστάσεις σε οικογένειες, με παιδιά να έχουν πάρει τα μυαλά τους αέρα επειδή παιδόφιλοι τους κάνουν ωραία σχόλια και τους παραμυθιάζουν για καριέρα στο μόντελινγκ και άλλα παρόμοια. Αν είναι σε δημόσια θέα λοιπόν, είναι μεγάλος ο κίνδυνος να αποπλανήσουν το παιδί σου. Εμείς λέμε, αν θες να χορέψεις στο Tik Tok, χόρευε, αλλά σε κλειστό γκρουπ με τους φίλους σου, όχι σε κοινή θέα.»

Ο απόστρατος Αντιστράτηγος της Αστυνομίας επανέλαβε τις βασικές οδηγίες για ασφαλείς αγορές στο διαδίκτυο:

«Οι αγορές πρέπει να γίνονται με προσοχή. Πολύ σημαντικό να έχουμε μια προπληρωμένη κάρτα και να μη βάζουμε ποτέ την τραπεζική μας κάρτα, που μπορεί να έχει όριο 2.000 ευρώ, για να αγοράσουμε κάτι που κάνει 5 ευρώ. Μετά, σε πολλά καταστήματα μπορεί να γίνει αγορά με αντικαταβολή και δεν χρειάζονται κάρτες. Τρίτον, ένας καλός τρόπος είναι οι αγορές μέσω PayPal και τα καταστήματα που έχουν αυτή τη δυνατότητα, θεωρούνται ασφαλή.»

Όσο για το τί μπορεί να κάνει κάποιος που κατέληξε θύμα απάτης ή άλλης κατάστασης μέσω διαδικτύου, ο κ. Σφακιανάκης έδωσε την ακόλουθη συμβουλή:

«Αν παρόλα αυτά πέσουμε θύματα απάτης, πρέπει να ενημερώνουμε αμέσως τις αρχές. Για πληροφορίες όμως μπορεί ο κόσμος να καλεί και το CSIΙ, εμείς θα του δώσουμε πληροφορίες για το πώς να χειριστεί την κατάστασή του και αν είναι κάτι ποινικό, θα δώσουμε τις πληροφορίες στην αστυνομία. Δεν παίρνουμε λεφτά από κανέναν, είναι μη κερδοσκοπικό το ινστιτούτο και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες.»

zarpanews.gr

One thought on “Απάτες, sexting, εκβιασμοί, τo έγκλημα στο διαδίκτυο φουντώνει – Συμβουλές αντιμετώπισης από τον Μανώλη Σφακιανάκη

  1. Για τα λαμογια που χρησιμοποιουν στρατιωτικη τεχνολογια παρακολουθησης για να παρακολουθουν πολιτες ξερει καποιον ή κατι; Η μκο του παιρνει επιδοτηση απο το κρατος;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook