Απάτες με τους ξένους εργάτες γης: Πώς δρουν τα κυκλώματα – Το «κενό» με την καθυστέρηση της ΚΥΑ και οι καταγγελίες

απάτες-με-τους-ξένους-εργάτες-γης-πώς-δ-1659136

Θύματα απάτης πέφτουν ξένοι εργάτες γης που ήδη διαμένουν στην Ελλάδα από επιτήδειους οι οποίοι «πατούν» στο κενό που αφήνει η καθυστέρηση έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τη μετάκληση Πολιτών Τρίτων Χωρών με αποτέλεσμα να τους αποσπούν χρήματα.

Ο Γενικός Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μιχάλης Βιαννιτάκης μιλώντας στο enikos.gr, τονίζει ότι «πρόκειται για κύκλωμα με δίκτυα διασύνδεσης σε ολόκληρη την Ελλάδα, τα οποία συνήθως δρουν από την Αθήνα και προσεγγίζουν τους ξένους εργάτες γης για να τους αποσπούν χρήματα».

Όπως καταγγέλλει ο ίδιος, «οι επιτήδειοι αποστέλλουν στους ξένους εργάτες που διαμένουν ήδη στην Ελλάδα έντυπα, κυρίως μία αίτηση γραμμένη στα ελληνικά, η οποία είναι ψευδής και τούς υπόσχονται ότι έχουν τον τρόπο και τη δυνατότητα να φέρουν στη χώρα μας τα συγγενικά τους πρόσωπα ώστε να εργαστούν. Και βέβαια όλα αυτά με το αζημίωτο… «Ζυγίζουν» τι ποσά μπορούν να λάβουν ως προκαταβολή από τον κάθε εργάτη και συνήθως ζητούν από 50 έως 200 ευρώ από τον καθένα».

Στην ουσία εκμεταλλεύονται αυτή τη στιγμή την «τρύπα» που υπάρχει καθώς έχει καθυστερήσει να εκδοθεί και να δημοσιευθεί η ΚΥΑ για τη διετία 2023 -2024 που ρυθμίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε να μπορέσει να γίνει η μετάκληση πολιτών για απασχόληση στον πρωτογενή τομέα. Και αυτό γιατί χωρίς την έκδοση της ΚΥΑ για ορισμό του ανώτατου αριθμού θέσεων εργασίας ανά Περιφερειακή Ενότητα, οι εργοδότες δεν μπορούν να καλέσουν εργαζομένους για τις επιχειρήσεις τους.

Στο σημείο αυτό, όπως επιβεβαιώνει και ο κ. Βιαννιτάκης, «τρυπώνουν» οι επιτήδειοι… επιμένοντας ότι υπάρχει το νομικό πλαίσιο για να έρθουν οι συγγενείς τους στην Ελλάδα και ότι εκείνοι μπορούν να τους φέρουν, αποσπώντας τους έτσι χρήματα.

Γι’ αυτόν τον λόγο και επειδή οι καταγγελίες πληθαίνουν, ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας εξέδωσε ανακοίνωση ότι «δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν ισχύει ότι έχει εκδοθεί η ΚΥΑ και εφιστούμε την προσοχή σε εργοδότες και εργαζομένους, καθώς έχουν αποσπασθεί ήδη χρηματικά ποσά από ενδιαφερόμενους Πολίτες Τρίτων Χωρών, χωρίς αντίκρισμα».

«Δεν πηγαίνουν στη δουλειά»

Η δράση των επιτηδείων, όπως αναφέρει ο κ. Βιαννιτάκης, έχει προκαλέσει κι άλλο ένα πρόβλημα, καθώς πολλοί ξένοι που βρίσκονται στη χώρα μας και εργάζονται, δεν πηγαίνουν για δουλειά στα χωράφια.

«Εδώ και δέκα ημέρες επικρατεί ένταση καθώς οι εργάτες παρασυρόμενοι από τους επιτήδειους, υποστηρίζουν ότι υπάρχει η ΚΥΑ και ότι εμείς οι εργοδότες λέμε ψέματα. Όλο αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση» υποστήριξε ο κ. Βιαννιτάκης.

Όσο για την καθυστέρηση στην έκδοση της ΚΥΑ, ο ίδιος ανέφερε ότι έχουν γίνει πολλές επαφές με τα αρμόδια υπουργεία, όμως, λόγω του ότι θα πρέπει να ενσωματωθούν οι αλλαγές της μεταναστευτικής πολιτικής αλλά και εκείνες που προκύπτουν από τις συμφωνίες με Αίγυπτο και Μπαγκλαντές για τους εργάτες γης, αυτή καθυστερεί.

Ο ίδιος επεσήμανε πως ακόμα δεν γνωρίζει κανείς πότε θα εκδοθεί και αυτό προκαλεί προβλήματα ιδιαίτερα στην Κρήτη που επί 9 μήνες παράγει προϊόντα και υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ξένα εργατικά χέρια.

Το ίδιο θέμα θα απασχολήσει όμως και τις άλλες περιοχές όποτε έχουν καλλιεργητικές περιόδους.

Η ανακοίνωση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας

Για το θέμα με την εξαπάτηση εργατών γης ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζοντας τα εξής:

«Σχετικά με τη διαδικασία μετάκλησης Πολιτών Τρίτων Χωρών (ΠΤΧ) για απασχόληση στον πρωτογενή τομέα, ενημερώνουμε τους παραγωγούς ότι έως σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η έκδοση της αναμενόμενης ΚΥΑ για ορισμό ανώτατου αριθμοί θέσεων εργασίας ανά Περιφερειακή ενότητα. Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι εργοδότες να καλούν εργαζομένους για τις επιχείρηση τους ενώ παράλληλα υπενθυμίζουμε το θέμα έχει απασχολήσει το σύνολο των αγροτικών φορέων ανά την επικράτεια, τονίζοντας επανειλημμένα ότι αυτή η καθυστέρηση μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει.

Επιπλέον ενημερώνουμε ότι μέσα σε αυτό το τοπίο αβεβαιότητας, επιτήδειοι αποστέλλουν ψεύδη ενημέρωση και έντυπα σε υπηκόους ΠΤΧ που διαμένουν ήδη στην Ελλάδα με την υπόσχεση να φέρουν συγγενικά τους πρόσωπα από την χώρα καταγωγής τους ώστε εργαστούν στην Ελλάδα. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι αυτό δεν ισχύει και εφιστούμε την προσοχή σε εργοδότες και εργαζόμενους καθώς σύμφωνα με καταγγελίες έχουν αποσπάσει ήδη χρηματικά ποσά από ενδιαφερόμενους ΠΤΧ , χωρίς αντίκρισμα».

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook