Απατεώνες απέσπασαν σχεδόν 1 εκατ. ευρώ από επιχειρηματίες – Η κομπίνα με τα «σίγουρα» κέρδη

απατεώνες-απέσπασαν-σχεδόν-1-εκατ-ευρώ-1388052

Μια καλοδουλεμένη επενδυτική απάτη, είχαν αναπτύξει τα μέλη διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης με έδρα τη Βουλγαρία, που είχαν απλώσει τα «πλοκάμια» τους στην Ελλάδα, βάζοντας στο στόχαστρο επιχειρηματίες από κάθε γωνιά της χώρας.

Οι απατεώνες κατάφεραν να αποσπάσουν περισσότερες από 930.000 ευρώ από τα ανυποψίαστα θύματα τους, πριν τελικά η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, βάλει «φρένο» στη παράνομη δράση τους, μετά από μια ακόμα απάτη.

Αττική, Θεσσαλονίκη, Αργολίδα, Αρκαδία, Ηράκλειο, Χανιά, Σύρος, Λιβαδειά, Λάρισα, Ιωάννινα. Οι επιτήδειοι είχαν καταφέρει από το Φθινόπωρο του 2019, να εξαπατήσουν 41 επιχειρηματίες σε όλη την επικράτεια, παρουσιάζοντας τους το δήθεν «επικερδές» επενδυτικό τους σχέδιο.

«Εγκέφαλος» της οργάνωσης ένας 37χρονος άνδρας από τη Βουλγαρία, που σταδιακά «στρατολόγησε» 25 άτομα, για να αναπτύξει την παράνομη δραστηριότητα του στην Ελλάδα. Οι 9 από αυτούς, έπεσαν την Τρίτη στα χέρια των ελληνικών αρχών, κατά τη διάρκεια συντονισμένων επιχειρήσεων στην Αττική.

Πρόκειται για έναν 31χρονο άνδρα από τη Ρωσία που είχε αναλάβει την προσέγγιση των υποψήφιων θυμάτων και 8 ακόμα μέλη της οργάνωσης, πέντε άνδρες και 3 γυναίκες ελληνικής καταγωγής.

Οι απατεώνες εντόπιζαν τα υποψήφια θύματα τους μέσω επαγγελματιών οδηγών και στη συνέχεια αναλάμβανε δράση ο 31χρονος Ρώσος, που τηλεφωνούσε στους Έλληνες επιχειρηματίες και τους παρουσίαζε το επικερδές πλάνο του, ως εκπρόσωπος «μαϊμού» επενδυτικής εταιρείας.

Με προσφορές δήθεν χαμηλού ή μηδενικού κινδύνου με «εγγυημένες» αποδόσεις, τα μέλη της οργάνωσης, έπειθαν σε αρκετές περιπτώσεις τους ανυποψίαστους επιχειρηματίες να αγοράσουν μετοχές και ομόλογα, αποσπώντας με αυτό τον τρόπο υπέρογκα ποσά αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Στη συνέχεια φρόντιζαν να προμηθεύουν τα θύματα με πλαστά συμφωνητικά, ενώ για να μην «κινούν» υποψίες, τους παρέπεμπαν σε πλατφόρμες στις οποίες μπορούσαν να δουν τις επενδυτικές κινήσεις τους. Όταν οι επιχειρηματίες ήθελαν να πουλήσουν και αντιλαμβάνονταν ότι κάτι δεν πάει καλά, οι απατεώνες εξαφανίζονταν χωρίς να αφήνουν ίχνη.

Μετά από την εξαπάτηση τριών επιχειρηματιών στην περιοχή της Λαμίας, η ΕΛ.ΑΣ., με τη συνδρομή της Europol, ξεκίνησε τις έρευνες για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης, τον περασμένο Φεβρουάριο. Όπως αποδείχτηκε, οι απατεώνες είχαν δημιουργήσει στο όνομα τους δύο εικονικές επενδυτικές εταιρείες σε Βουλγαρία και Ισπανία, ως «βιτρίνα» της παράνομης δραστηριότητας τους.

Τα νήματα κινούσε από την πατρίδα του ο 37χρονος Βούλγαρος «εγκέφαλος» της οργάνωσης, ενώ «υπαρχηγοί» ήταν ο 31χρονος άνδρας από τη Ρωσία, που ζει στην Ελλάδα από τα 10 του έτη, μαζί με τη σύντροφο του, με την οποία διατηρούσαν καφετέρια στου Ψυρρή.

Ήταν τόσο μεθοδικός ο τρόπος που λειτουργούσε η οργάνωση, που είχε δημιουργήσει λειτουργικές – εικονικές πλατφόρμες επενδύσεων αλλά και δύο τηλεφωνικά κέντρα στην Αθήνα, τα οποία διηύθυνε ένας από τους κατηγορούμενους, ενώ άλλοι από τους συλληφθέντες, χρησιμοποιούσαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για το «ξέπλυμα» των παράνομων εσόδων.

Έπειτα από συντονισμένες αστυνομικές επιχείρησεις της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας με την κωδική ονομασία «IN.F.O.» ( Investment Fraud Operation), συνελήφθησαν 9 άτομα σε Χαϊδάρι, Αμπελόκηπους, Ρουφ, Καλλιθέα και Ψυρρή , ενώ σχηματίστηκε δικογραφία για ακόμα 17. Κατά τις έρευνες στις παραπάνω περιοχές, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: το χρηματικό ποσό των 84.900 ευρώ, 5 πολυτελή Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, μια μοτοσικλέτα, ένα πιστόλι 7.62 mm , προελεύσεως Ανατολικών χωρών, με γεμιστήρα και 20 φυσίγγια, 5 φορητοί υπολογιστές, 3 tablet, 20 κινητά τηλέφωνα, 6 σκληροί δίσκοι, 8 USB, 2 πλαστά δελτία ελληνικής ταυτότητας, 35 κάρτες τραπεζών, καθώς και 26 κάρτες SIM.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook