Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αλλαγές στο ωράριο – Ανοίγουν τα σχολεία

απαγόρευση-κυκλοφορίας-αλλαγές-στο-ω-1205066
Eurokinissi

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών

Την πρώτη ανασκόπηση για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μετά τις εορτές του Πάσχα θα κάνει σήμερα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, κατά την τακτική της συνεδρίαση, στην οποία θα τεθεί επί τάπητος ο οδικός χάρτης των δύο επόμενων, κρίσιμων εβδομάδων και η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Στη σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Ωστόσο, αναμένεται να διαφανεί η κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η Επιτροπή στην εισήγηση που θα κάνει μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Με δεδομένο ότι στις 15 Μαΐου εγκαινιάζεται και επίσημα η τουριστική περίοδος στη χώρα μας, το πρώτο ζητούμενο είναι η δυνατότητα κατάργησης της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Τα περισσότερα από τα μέλη της Επιτροπής φέρονται να εκτιμούν ότι η απελευθέρωση δεν μπορεί να είναι άμεση και θα πρέπει να γίνει σταδιακά.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό που εξετάζεται είναι να διευρυνθεί ως τα μεσάνυκτα η δυνατότητα ελεύθερης κυκλοφορίας, από 11.00 που είναι σήμερα, ενδεχομένως και από το ερχόμενο Σάββατο ή την Δευτέρα, 10 Μαϊου, ημέρα επιστροφής και των μαθητών του νηπιαγωγείου, του δημοτικού και του Γυμνασίου στις σχολικές τάξεις. Το σύστημα θα είναι το ίδιο με αυτό που ακολουθείται στα Λύκεια. Που σημαίνει ότι μαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές θα εισέρχονται στο σχολείο μόνο με την επίδειξη αρνητικού self test.

Το επόμενο ζήτημα που θα απασχολήσει τους ειδικούς είναι η δυνατότητα κατάργησης του click away και click in shop με ταυτόχρονη διατήρηση για ένα μικρό χρονικό διάστημα της αποστολής SMS στο 13032 για ελεύθερη είσοδο των καταναλωτών στα καταστήματα.

Οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις αναμένεται να επιτραπούν ταυτόχρονα με το άνοιγμα του τουρισμού, στις 15 Μαίου, ενώ τότε αναμένεται και η πλήρης κατάργηση των SMS αλλά και η επανεκκίνηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Η αρχή αναμένεται να γίνει από τα Μουσεία και θα ακολουθήσουν τα θέατρα, πάντα σε εξωτερικούς χώρους και με αυστηρά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Μέσα στον Μάιο προωθείται και το άνοιγμα των γυμναστηρίων, με αυστηρούς όρους υγιεινής και με υποχρέωση διενέργειας self test.

Κυβέρνηση και ειδικοί γνωρίζουν ότι ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα του τουρισμού, αλλά και εν όψει καλοκαιριού, «πισωγυρίσματα» δεν μπορεί να υπάρξουν, διότι δεν πρόκειται να τηρηθούν από τους πολίτες.

Με αυτό ως δεδομένο, όλο το βάρος πέφτει πλέον στον ταχύτερο δυνατό εμβολιασμό όσο το δυνατόν περισσότερων ηλικιακών ομάδων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κυβερνητικών στελεχών, στα τέλη Μαΐου εκτιμάται ότι θα αρχίσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, ενώ στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο να έχουν γίνει τουλάχιστον 4 με 5 εκατ. δόσεις εμβολίων.

ieidiseis.gr

One thought on “Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αλλαγές στο ωράριο – Ανοίγουν τα σχολεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook