Απαγορεύεται η εξαγωγή χύμα ελαιολάδου από την Τουρκία

απαγορεύεται-η-εξαγωγή-χύμα-ελαιολάδ-1222001

Η Τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε τις εξαγωγές ελαιολάδου χύμα έως τις 31 Οκτωβρίου 2021 προκαλώντας   έντονες αντιδράσεις των εξαγωγέων της.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Τροφίμων και Ελέγχου του Υπουργείου Γεωργίας Harun Seçkin, «αιτία απόφασης είναι να αποφευχθούν  ελλείψεις του προϊόντος στην αγορά και να διασφαλιστούν λογικές τιμές για τους καταναλωτές.

Όμως  η Τουρκική Ένωση Εξαγωγέων Ελαιόλαδου Αιγαίου (EZZIB) εκδήλωσε  την  πλήρη αντίθεση  της για την απαγόρευση αυτή και σε ανακοίνωση της τόνισε ότι «δεν βλέπουμε σωστή την απαγόρευση των εξαγωγών  αυτής της μορφής γιατί οι  εξαγωγές μας φέτος βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και η  ετήσια εγχώρια κατανάλωση της Τουρκίας είναι 140.000 τόνοι. Έχουμε επομένως περίπου 60.000 έως 70.000 τόνους που μπορούν να εξαχθούν!»

Ωστόσο, ο Seçkin,   αντέκρουσε την άποψη αυτή  απαντώντας ότι «η τιμή του ηλιελαίου είναι σχεδόν ίση με την τιμή του ελαιολάδου. Και για αυτόν τον λόγο θέλουμε να προστατεύσουμε τον καταναλωτή!»

Η απάντηση αυτή βέβαια είναι   ασαφής και  ακατανόητη σε ότι αφορά την τιμή του ηλιελαίου,  εκτός αν αυτό στην Τουρκιά  έχει μεγαλύτερη προτίμηση  και αξία από το  ελαιόλαδο!  Προφανής αιτία είναι η εξασφάλιση επισιτιστικής επαρκείας αφού όπως πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ήδη άρχισαν να διανέμονται  δωρεάν στους πολίτες κρεμμύδια και πατάτες!  Ανεξάρτητα όμως από τους στόχους της Τουρκίας η ενέργεια επιδρά οπωσδήποτε θετικά στις τιμές παραγωγού στην Ελλάδα!

Πηγή: sedik.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook