Απ΄τα ψηλά, στα χαμηλά: Τα limit up και τα limit down της Κυριακής

απ΄τα-ψηλά-στα-χαμηλά-τα-limit-up-και-τα-limit-down-της-1412958

Πότε είναι κερδισμένα και πότε χαμένα τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο μας την 21η Μαΐου

Μεγάλα και κρίσιμα τα στοιχήματα όλων των κομμάτων την Κυριακή στις κάλπες, κάλπες που θα κρίνουν εν πολλοίς και το αποτέλεσμα τυχόν δεύτερων εκλογών, που εκτός απροόπτου θα διεξαχθούν στις 2 Ιουλίου.

Έχουμε, λοιπόν, και λέμε:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Το κυβερνών κόμμα επιδιώκει ποσοστό τέτοιο που, εκτός της πρώτης θέσης, θα της επιτρέπει να ισχυρίζεται πειστικά ότι στις δεύτερες κάλπες θα μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την αυτοδυναμία. Είναι σαφές πως ένα τέτοιο ποσοστό είναι το 35% και άνω, με τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι από 4,5 μονάδες και πάνω, ώστε –σε μια τέτοια περίπτωση- η Κουμουνδούρου να μην μπορεί να ισχυρίζεται ότι θα μπορεί να κερδίσει τυχόν δεύτερες εκλογές.

Το καταστροφικό σενάριο, που θα αμφισβητούσε ευθέως την ηγεσία Μητσοτάκη, είναι η δεύτερη θέση στις κάλπες, ενώ μεγάλο πρόβλημα –ιδίως με τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί- θα είναι μια νίκη με διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους, ιδίως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσει το 30%. Το ίδιο πρόβλημα θα είναι η πρώτη θέση με ποσοστό από 33% και κάτω- πολλώ δε μάλλον από 30% και κάτω!

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η πρώτη θέση θα προκαλούσε πολιτικό σεισμό, αλλαγή όλων των δεδομένων για σχηματισμό κυβέρνησης και τυχόν δεύτερες κάλπες, ενώ θα οδηγούσε σε σοβαρές εσωκομματικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, με βέβαιη την εκκίνηση της διαδικασίας της αλλαγής ηγεσίας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ακόμα, όμως, και η νίκη της ΝΔ με διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους- ακόμα και ως 3,5%- θα παρέχει στον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα (με τις εφεδρείες που φαίνεται να διαθέτει) να διεκδικήσει την πρωτιά σε δεύτερες κάλπες, αρκεί βεβαίως το ποσοστό του να ξεπεράσει το 30%.

Ήττα με πάνω από 5 μονάδες, ιδίως εάν δεν συγκεντρώνει πάνω από 30%, θα αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την Κουμουνδούρου, καθώς δεν αποκλείεται μετά την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών σε μια τέτοια περίπτωση να αντιμετωπίσει σημαντική εσωστρέφεια, πιθανόν και κρίση.

ΠΑΣΟΚ: Η Χαριλάου Τρικούπη μιλά επιπλέον πιο …χαλαρά για ισχυρό διψήφιο ποσοστό, εννοώντας ως τέτοιο το 12%. Τώρα μιλάει για αύξηση του 8,1% που έλαβε το Κίνημα Αλλαγής υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά το 2019. Η αλήθεια είναι πως από 11,5% και κάτω –και πολύ περισσότερο με μονοψήφιο αριθμό- το ΠΑΣΟΚ θα έχει προβλήματα. Ιδίως καθώς σε τυχόν δεύτερες εκλογές όλοι θεωρούν πως θα συμπιεστεί αρκετά.

ΚΚΕ: Το ΚΚΕ θεωρείται βέβαιον από όλες τις μετρήσεις ότι θα αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις, καθώς από 5,55% που έλαβε το 2019 ενδέχεται να πλησιάσει ή και να ξεπεράσει το 7% -ποσοστό που έχει πάρα πολλά χρόνια να δει!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου εκτιμάται ότι θα αυξήσει τις δυνάμεις του, ιδίως σε σχέση με το 3,7% που έλαβε το 2019. Και αυτό, παρά το …πλασάρισμα που έχουν ΕΑΝ και ΝΙΚΗ, ώστε να του κόψουν ψήφους!

ΜέΡΑ25: Το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη εκτιμάται, επίσης, ότι θα αυξήσει τις δυνάμεις του. Ίσως, μάλιστα, ανέλθει στην Πέμπτη θέση από την έκτη που αναδείχθηκε το 2019, παρά τον διεμβολισμό του που επιχειρείται από την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Το στοίχημα για το ΜέΡΑ25, όπως και για την Ελληνική Λύση, είναι αν θα κατορθώσουν να πετύχουν την κοινοβουλευτική τους επιβίωση και σε τυχόν δεύτερες κάλπες.

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook