Ανυποτάχτη Κρήτη: Μένουμε Ενεργοί! Ψυχραιμία – αλληλεγγύη – αγώνας

Είναι γεγονός ότι η πανδημία του νέου Κορονοϊού (COVID-19) έχει θέσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλη τη χώρα, αναφέρει ανακοίνωση της Ανυπόταχτης Κρήτης.

Και συνεχίζει ως εξής:

“Μια κατάσταση που αναδεικνύει καθημερινά τον ορατό κίνδυνο κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας και πρόνοιας, με όλες τις κυβερνήσεις τόσα χρόνια να διαγωνίζονται ποια θα κλείσει περισσότερα νοσοκομεία, θα απολύσει γιατρούς, θα διαλύσει το ασφαλιστικό σύστημα, προτείνοντας μάλιστα είσοδο επί πληρωμή στα νοσοκομεία, μέσα από μνημόνια και αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Όλα αυτά βέβαια με την παρότρυνση και απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ελληνικού κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

Στην ίδια κατεύθυνση και πιο ακραία, η κυβέρνηση της ΝΔ, με ένα κρεσέντο ανακοινώσεων προσπαθεί να εμφανιστεί ως σταθερός πυλώνας στήριξης της κοινωνίας και με δημαγωγία περί κοινωνικής ευθύνης θέτει τον καθένα και την καθεμιά αποκλειστικά υπεύθυνο για την υγεία, τη μετάδοση και την αντιμετώπιση του ιού, επιδιώκοντας να αποποιηθεί τις πολιτικές ευθύνες που αντιστοιχούν σε αυτή την κατάρρευση. Τελευταίο μέτρο η απαγόρευση της κυκλοφορίας ενώ ακόμα περιμένουμε προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία και μέτρα προστασίας των υγειονομικών !

Το ζήτημα έχει καθαρά ταξική διάσταση όσον αφορά την αντιμετώπιση και τις μετέπειτα συνέπειες τις οποίες ο λαός καλείται να σηκώσει στις πλάτες του για μια ακόμη φορά, εξυπηρετώντας την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη γειτονική Ιταλία τα εργοστάσια έκλεισαν όταν οι νεκροί έφτασαν τους 800 σε μία μέρα, ενώ στην Ελλάδα πάρα πολλές επιχειρήσεις συνεχίζουν τη λειτουργία τους ακόμα και τώρα. Την ίδια στιγμή απουσιάζει οποιαδήποτε βοήθεια από Ευρωπαϊκή Ένωση, που μέχρι πρότινος επέβαλε μέτρα που διέλυαν κοινωνικό κράτος και εργαζόμενους.

Σε μεγαλύτερο βαθμό στην Κρήτη οι επιπτώσεις θα γκρεμίσουν τα παραμύθια για ανάπτυξη, με τη φτώχια και την αδυναμία κάλυψης των αναγκών από τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους άνεργους, ντόπιους και μετανάστες, να επεκτείνεται, οδηγώντας τους σε απολύσεις, περικοπές μισθών και καταπάτηση των δικαιωμάτων σε άδειες και εργασιακό ωράριο.

Η Περιφέρεια σιωπά απέναντι σε αυτό που πραγματικά δολοφονεί μαζικά, την αδυναμία πρόσβασης του λαού σε σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες περίθαλψης. Μετά τις αναπτυξιακές φανφάρες για εξορύξεις υδρογονανθράκων, αεροδρόμιο στο Καστέλι, δεν έχει να πει κουβέντα για την κατάσταση των νοσοκομείων, την απουσία στελέχωσης με μονιμοποίηση του απαραίτητου προσωπικού, τις ελλείψεις σε κλίνες και ΜΕΘ, εξοπλισμό και υλικά, για το πώς θα ανταπεξέλθουν στην επιδημία το πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ηράκλειο, σε Ρέθυμνο, Λασίθι και Χανιά, αλλά και τα Κέντρα Υγείας της επαρχίας. Κανένα μέτρο στήριξης και έγκαιρης πληροφόρησης δεν έχει παρθεί, αφήνοντας κύματα παραπληροφόρησης να αιωρούνται, εντείνοντας το κλίμα τρομοκράτησης και πανικού, παρέα την κεντρική αφήγηση του εθνικισμού, του ρατσισμού, του σύγχρονου σκοταδισμού και του ανορθολογισμού της εκκλησίας.

Την ίδια εκκωφαντική σιωπή κράτησε και για το κρούσμα που εμφανίστηκε στη χιλιοτιμημένη από τη μεριά της Περιφέρειας, βάση του «θανάτου» στη Σούδα. Εν μέσω πανδημίας, στρατιώτες από όλο τον κόσμο, διέμεναν σε ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης των Χανίων για να κάνουν σχολεία πολέμου που θα τα εφαρμόσουν στην πράξη στη Μέση Ανατολή, ξεριζώνοντας λαούς, οδηγώντας τους στην προσφυγιά. Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι καμιά ασφάλεια δεν παρέχει στον Κρητικό λαό η ολοένα και αυξανόμενη παρουσία των Νατοϊκών φονιάδων στο νησί.

Ως Ανυπόταχτη Κρήτη θεωρούμε ότι η τοπική και περιφερειακή κοινότητα πρέπει να λειτουργήσει ως πυλώνας στήριξης, άσκησης κοινωνικής πολιτικής και κινητοποίησης των κατοίκων του νησιού. Να υποστηριχθούν όλοι οι δημότες υλικά και ψυχολογικά, κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, είτε πρόκειται για φτωχές οικογένειες, άτομα με αναπηρία ή ηλικιωμένοι, αλλά και να προστατευτούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι.
• Μπροστά στο διαλυμένο από τις αστικές πολιτικές δημόσιο υγειονομικό σύστημα που το κρατούν όρθιο οι μάχιμοι γιατροί και νοσοκόμοι/ες ακολουθούμε με ψυχραιμία και αυστηρότητα τις υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας.
• Δίνουμε χέρι αλληλεγγύης και βοήθειας σε κάθε γειτονιά, σε κάθε συνάνθρωπο, απέναντι στον κυνισμό της κυβέρνησης, περιφερειακών και δημοτικών αρχών.
• Δεν μένουμε άπραγοι, τώρα είναι η στιγμή. Δίνουμε αγώνα να αναδείξουμε την ανάγκη για πλήρες δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας ως αγαθό, με αποκλειστική υποχρέωση του κράτους και όχι ατομική ευθύνη και μετατροπή του σε πεδίο ιδιωτικής κερδοφορίας.
• Τώρα πρέπει να αγωνιστούμε για να μην διαλυθούν και τα τελευταία δικαιώματα και ελευθερίες στη δουλειά και στη ζωή! Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα που θα δώσουν όλοι οι εργαζόμενοι/ες των κουτσουρεμένων μισθών, η νεολαία που ζει στην επισφάλεια και στην ανεργία, οι συνταξιούχοι με τις συντάξεις πείνας, οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Δηλώνουμε ότι η ΥΓΕΙΑ, η ΑΣΦΑΛΙΣΗ, η ΕΡΓΑΣΙΑ, η ΖΩΗ δεν είναι εμπόρευμα και ως τέτοια καλούμε τον λαό της Κρήτης να τα υπερασπίσει.

Απαιτούμε:
• Άμεση αναστολή πληρωμών για οφειλές προς τον Δήμο. Δραστική μείωση των δημοτικών τελών ΤΩΡΑ, για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους. Ο φτωχός λαός αυτή την εποχή παλεύει όχι μόνο να μην ασθενήσει, αλλά και με την τρομοκρατία των απολύσεων. Είναι απαράδεκτο ο Δήμος, η Περιφέρεια και η Κυβέρνηση να αδιαφορούν για αυτούς που πραγματικά θα πληγούν και να στηρίζουν με μέτρα αποκλειστικά τις επιχειρήσεις.
• Μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών των σχολικών μονάδων και όλων των συμβασιούχων εργαζόμενων στους Δήμους. Να ανατραπεί η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.
• Ειδική μέριμνα για πρόσφυγες και μετανάστες, άνεργους και άστεγους για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Ελεύθερη πρόσβαση στα δημοτικά ιατρεία χωρίς την απαίτηση ΑΜΚΑ. Κανένας ιός δεν κάνει διάκριση με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία. Απεναντίας, πλήττει τους πιο κοινωνικά ευάλωτους.
• Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ηλικιωμένους συνδημότες μας, ειδικά εκείνους που ζουν μόνοι.
• Άμεση ενίσχυση της πρωτοβάθμιας διάγνωσης των Δημοτικών Ιατρείων, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
• Άμεση ενίσχυση με μαζικές προσλήψεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, στους ΟΤΑ για την άμεση απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων. Όχι στις εργολαβίες που προσφέρουν πλουσιοπάροχα το δημόσιο χρήμα στους επιτήδειους.

Απαιτούμε τώρα από την κυβέρνηση:
• Να γίνουν άμεσα διορισμοί σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών. Άμεσα προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για την επαρκή στελέχωση των Κ.Υ. και των νοσοκομείων. Ένταξη των εργαζομένων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ και την πρόνοιας στα βαρέα κι ανθυγιεινά.
• Δωρεάν διάθεση μέσων προφύλαξης στον πληθυσμό ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συνωστισμός.
• Να εξασφαλιστεί η προμήθεια σε διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής (μασκών, στολών, κλπ) όλων των δημόσιων μονάδων υγείας.
• Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας.
• Συνολική Απαγόρευση των απολύσεων. Οι εργαζόμενοι που πλήττονται από τον κορονοϊό να συνεχίσουν να παίρνουν ολόκληρο το μισθό τους. Πλήρης μισθός για τα άτομα που αναγκάζονται να αφήσουν την εργασιακή τους θέση για να φροντίσουν μαθητές, ηλικιωμένους ή ασθενείς.
• Άμεση έκτακτη κρατική χρηματοδότηση σε όλους τους δήμους και περιφέρειες”.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ