Ανυπόταχτη Κρήτη: Δεν φταίει ο… κακός μας ο καιρός για τις καταστροφές

ανυπόταχτη-κρήτη-δεν-φταίει-ο-κακός-μ-840711

Την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί από την πρόσφατη κακοκαιρία και αποζημίωση των πληγέντων στην Ανατολική Κρήτη, ζητά με ανακοίνωσή της τη Δευτέρα η Ανυπόταχτη Κρήτη – Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Μετά τις τεράστιες καταστροφές στη Δυτική Κρήτη λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, ήρθε δυστυχώς και η ώρα για την Ανατολική Κρήτη και ιδιαίτερα για τον νομό Λασιθίου. Μία πολύωρη βροχόπτωση ήταν αρκετή για να μετατρέψει σε «πλωτές πολιτείες» πολλές περιοχές των Δήμων Ιεράπετρας, Σητείας και Βιάννου. Είχαμε διασώσεις ανθρώπων ακόμα και με βάρκες, καταστροφές κατοικιών και περιουσιών, ενώ η ιστορική γέφυρα 135 ετών στον Μύρτο κινδύνεψε να έχει τη μοίρα της γέφυρας του Κερίτη στα Χανιά.

Φυσικά, για ακόμα μία φορά τοπικό κράτος και πολιτεία επιλέγουν να κρυφτούν πίσω … απ’ τον κακό μας τον καιρό. Είναι γνωστό ότι πλέον για τη σχεδίαση, κατασκευή και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων, γεφυριών και δρόμων υπάρχουν αυστηρές επιστημονικές προδιαγραφές που προβλέπουν τέτοια φαινόμενα. Όμως για να γίνουν σωστά χρειάζονται χρηματοδότηση και δημόσιο έλεγχο. Την ώρα που μνημόνια και ΕΕ αποψιλώνουν τις τεχνικές υπηρεσίες, τέτοια αναγκαία έργα δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν επιλέγονται μέσω του ΕΣΠΑ λόγω μεγαλύτερης κερδοφορίας του κεφαλαίου σε άλλα επιλέξιμα έργα.

Με ευθύνη της Περιφέρειας, των Δήμων και κεντρικού κράτους επιβάλλεται άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι καταστροφές, και αποζημίωση των πληγέντων. Επίσης πρέπει να γίνει έλεγχος στο οδικό δίκτυο και σε υποδομές -όπως οι γέφυρες- που άντεξαν μεν την κακοκαιρία, όμως δέχτηκαν ισχυρή καταπόνηση κι ενδέχεται να κινδυνεύσουν από πολύ πιο ήπια φαινόμενα στο μέλλον. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα, ώστε να μην κατηγορούμε τα καιρικά φαινόμενα και την κακιά την … ώρα στο μέλλον, θρηνώντας ακόμα και θύματα.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook