Αντώνης Βαρδάκης: Ψάχνουμε νέους χώρους για νηπιαγωγεία των Χανίων που μένουν χωρίς στέγη

αντώνης-βαρδάκης-ψάχνουμε-νέους-χώρο-959360

Στην εξεύρεση νέων κτιρίων για τα ιδιόκτητα νηπιαγωγεία που ζητούνται για ιδιοκατοίκηση από τους ιδιοκτήτες τους, προχωρά ο Δήμος Χανίων, αφού αρκετά είναι τα σχολικά κτίρια τα οποία ουσιαστικά μένουν… άστεγα.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Χανίων και πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής, Αντώνης Βαρδάκης σε συνέντευξη που παρέθεσε στην ενημερωτική εκπομπή του Super FM 89.6, με τον Περικλή Κουκλάκη.

Συγκεκριμένα ο κ. Βαρδάκης είπε ότι η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, θα εκκινήσει τις διαδικασίες μέσω διακήρυξης για ανεύρεση χώρων σε πολλά νηπιαγωγεία, που ο Δήμος Χανίων νοικιάζει από ιδιώτες και ζητούνται πίσω για ιδιοκατοίκηση. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το 1ο Νηπιαγωγείο Χανίων στον Άγιο Λουκά, όπου αν ο διαγωνισμός λήξει άγονος τότε το νηπιαγωγείο θα μεταφερθεί και θα συστεγαστεί στο αμέσως κοντινότερο σχολικό κτίριο, το οποίο είναι το 7ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ένα ακόμα ζήτημα στην εύρεση στέγης για τα νηπιαγωγεία αυτά, είναι ο χώρος που θα βρεθεί να πληρεί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που απαιτεί το Υπουργείο Παιδείας στη στέγαση σχολικών μονάδων τέτοιου τύπου.

Αλλαγές στα 8 νέα σχολεία μέσω ΣΔΙΤ

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας αναφέρθηκε και στο μεγάλο έργο της δημιουργίας των 8 νέων σχολικών μονάδων μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με αφορμή και την ολοκλήρωση της α’ φάσης των διεργασιών για την εύρεση του αναδόχου.

Τόνισε, ότι το έργο συνεχίζεται με τη β’ φάση, τον ανταγωνιστικό διάλογο μεταξύ των τεσσάρων εταιριών που προκρίθηκαν από τον Δήμο, ενώ με το που καταλήξουμε σε ανάδοχο, τα σχολεία αλλά και το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, θα είναι έτοιμα εντός 2ετίας.

Ωστόσο, αναφέρθηκε σε αλλαγή των σχεδίων που αφορούν τον τύπο των σχολείων που θα στεγαστούν στα κτίρια αυτά, αφού «οι περιοχές έχουν πλέον άλλες ανάγκες σε σχέση με το 2016 που ξεκίνησε η διαδικασία», όπως είπε χαρακτηριστικά. Η δημοτική αρχή εξετάζει το ποια σχολεία θα γίνουν που και βάσει των συνθηκών κορεσμού που επικρατούν στην περιοχή.

Τα οικόπεδα πάντως, σε κάθε περίπτωση έχουν αγοραστεί σε Παρηγοριά, Κλαδισσό, Σόδυ, Καθιανά, Καλυκά, Λίμνη Τσόντου όπου αναμένεται να γίνει η κατασκευή, ενώ σε Περιβόλια και Χωραφάκια, η κατασκευή των μονάδων θα γίνει πλησίον των ήδη υπαρχόντων σχολικών κτιρίων.

Επίσης ο κ. Βαρδάκης ανάφερε το πόσο σημαντικό είναι το ότι για 25 χρόνια ο ανάδοχος θα έχει την ευθύνη της συντήρησης των κτιρίων, ειδάλλως θα πιστώνεται πρόστιμο στην αποπληρωμή του, υποχρέωση που αποτελεί «ανάσα» για τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Χανίων, που θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν μακροπρόθεσμα την ένταξη των νέων σχολείων στην αρμοδιότητά τους.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook