Αντώνης Ροκάκης: «Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν την ακριβεια – Θετικά τα μέτρα αλλά δεν φτάνουν»

αντώνης-ροκάκης-οι-επιχειρήσεις-δεν-1414561

Για το κύμα ακρίβειας που πλήττει τις Χανιώτικες επιχειρήσεις μίλησε στο ZAPRA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων (ΕΒΕΧ) Αντώνης Ροκάκης.

Για το κύμα ακρίβειας

«Το κύμα ακρίβειας, είναι αυτό που προβληματίζει όλους τους επιχειρηματίες στα Χανιά και σε όλη την Ελλάδα. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή και ως προς την επισιτιστική κρίση και στο κομμάτι της ακρίβειας στην ενέργεια είναι κάτι το οποίο δεν έχουν βιώσει ποτέ ξανά οι επιχειρήσεις τα τελευταία τουλάχιστον 30- 40 χρόνια» τόνισε ο κ. Ροκάκης.

Ο ίδιος διαπίστωσε πως γίνονται «θετικά βήματα» και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο «σε μια προσπάθεια απορρόφησης της αύξησης στην ενέργεια αλλά αυτό πρέπει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί γιατί πραγματικά οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να το αντέξουν αυτό το κύμα ακρίβειας».

Όπως προσέθεσε, «αυτό το οποίο το οποίο μεταφέρουμε εμείς ως ΕΒΕΧ -αλλά πιστέψτε με σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας επικρατεί η ίδια ανησυχία- είναι ότι τώρα πιο πολύ από ποτέ, οι επιχειρήσεις χρειάζονται Κυβερνητική στήριξη στο κομμάτι της ενέργειας. Πραγματικά δεν μπορούν να το αφομοιώσουν, δεν μπορούν να το απορροφήσουν. Δεν μιλάμε για μια αύξηση 2%-5% άντε 10%, μιλάμε για μια τεράστια αύξηση, η οποία, επηρεάζει κυρίως τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την μεταποίηση αλλά επηρεάζει και όλο το φάσμα των προϊόντων. Και βέβαια συν το ότι τα προϊόντα αυτά δεν μπορούν να πωληθούν διότι οι καταναλωτές δεν μπορούν να αντέξουν αυτήν την ακρίβεια»

Για το Παγκρήτιο Φόρουμ στο ΟΑΚΑ

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ αναφέρθηκε στο παγκρήτιο φόρουμ που προγραμματίζεται για τις 27 και 28 Μαϊου στο ΟΑΚΑ και έχει στόχο να ενισχύσει την εξωστρέφεια των Χανιώτικων επιχειρήσεων και να τις φέρει σε απευθείας επαφή με μεγάλους «παίκτες» της αγοράς.

Το ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΟΡΟΥΜ θα περιλαμβάνει προκαθορισμένες ΔΩΡΕΑΝ ημίωρες συναντήσεις (Β2Β) για τη διάθεση φρέσκων και μεταποιημένων Κρητικών αγροτικών προϊόντων στα ξενοδοχεία της χώρας και στην ευρύτερη ελληνική αγορά, μέσω των δικτύων διανομής.

«Επιλέξαμε να πάμε σε ένα μοτίβο συναντήσεων πολύ συγκεκριμένων, μεταξύ κρητικών παραγωγών και είτε αλυσίδων σούπερ μάρκετ, είτε ξενοδόχων είτε οποιουδήποτε άλλου δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.

Θεωρούμε ότι έχει ήδη ξεκινήσει πολυ δυναμικά, εισπράτουμε πολύ θετικές αντιδράσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Ροκάκης.

Ανάγκη στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα

Ο κ. Ροκάκης, αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα στην Κρήτη ως αντίδοτο στις κρίσεις. «Στο πλαίαιο μιας παρέμβασης το ΕΒΕΧ εδώ και 2,5 χρόνια έχει ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της Κρήτης που έχει μείνει πίσω σε σχέση με τον τουρισμό. Όμως τώρα το καταλαβαίνουμε πολύ καλά με τον χειρότερο τρόπο το πόσο σημαντικό είναι για να έναν τόπο να παράγει ο ίδιος τα είδη πρώτης ανάγκης. Κι εμείς εδώ στην Κρήτη έχουμε την δυνατότητα, έχουμε τη γη, έχουμε το κλίμα, έχουμε το νερό, πρέπει να ενισχύσουμε την αγροτική μας παραγωγή και να γίνει μία αναδιάρθωση με τρόπο ώστε να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες μας» είπε χαρακτητιστικά.

zarpanews.gr

One thought on “Αντώνης Ροκάκης: «Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν την ακριβεια – Θετικά τα μέτρα αλλά δεν φτάνουν»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook