Αντώνης Μπαλωμενάκης, μια ζωή αγώνες με σεβασμό στις αξίες της Αριστεράς

αντώνης-μπαλωμενάκης-μια-ζωή-αγώνες-μ-979046

Ο Αντώνης Μπαλωμενάκης ως πρόεδρος διακρινόταν για την ψυχραιμία του ακόμα και σε φάσεις που τα πνεύματα οξύνονταν, αλλά και για την ευγένειά του απέναντι σε μάρτυρες και βουλευτές

Τα Χανιά αποχαιρέτησαν το περασμένο Σάββατο τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Μπαλωμενάκη, γέννημα θρέμμα της πόλης και έναν από τους πιο επώνυμους μάχιμους δικηγόρους της.

Εκπρόσωποι από όλο το κοινοβουλευτικό τόξο, την τοπική αυτοδιοίκηση και πολύς κόσμος, αληθινά συγκινημένος, πλημμύρισαν τον μητροπολιτικό ναό Χανίων και στη συνέχεια το κοιμητήριο της Αγίας Μαρίνας για το τελευταίο αντίο σε έναν άνθρωπο που κατάφερε να συγκεντρώσει στο πρόσωπό του μόνο θετικές κρίσεις και φιλικά συναισθήματα.

Ο ίδιος πάλεψε με αξιοπρέπεια την αρρώστια του μέχρι το τέλος έχοντας στο πλευρό του τη γυναίκα του, τα δυο του αγόρια, την αδελφή του και τους στενούς φίλους του.

Ποιος ήταν ο δικηγόρος Αντ. Μπαλωμενάκης

Ο Αντώνης Μπαλωμενάκης, γεννημένος το 1954 σε μια μεσοαστική οικογένεια, μεγάλωσε στα Χανιά τα μαύρα χρόνια της χούντας. Εχοντας κερδίσει έναν χρόνο, πέρασε πέμπτος στη Νομική στα δεκαεφτά του χρόνια.

Ηταν ένας από τους καλύτερους μαθητές στα Χανιά και πάντα σημαιοφόρος. Από την πρώτη στιγμή και παρά το γεγονός ότι αποφοίτησε απνευστί και χωρίς καμία έκπτωση στις σπουδές του, εντάχτηκε στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και συγκεκριμένα στην ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ (η φοιτητική αντιστασιακή οργάνωση του ΚΚΕ). Ήταν γραμματέας της θρυλικής φοιτητικής Ένωσης Κρητών με πρόεδρο την Ιωάννα Καρυστιάνη.

Συνδέθηκε αμέσως μετά την εισαγωγή του στη Νομική με το ΚΚΕ και ήταν από τους πρώτους που την περίοδο του κινήματος της Νομικής η χούντα αποφάσισε να ντύσει στο χακί με βίαια διακοπή των σπουδών τους.

Ο Μπαλωμενάκης κλήθηκε να παρουσιαστεί, αλλά λόγω του πολύ νεαρού της ηλικίας του (δεν είχε κλείσει ακόμα τα δεκαεννιά) τον γύρισαν πίσω. Συνέχισε την αντιδικτατορική δράση του μέχρι που στη Μεταπολίτευση γύρισε στα Χανιά προκειμένου να εργαστεί πλέον ως δικηγόρος, συνεχίζοντας παράλληλα ασταμάτητα την πολιτική του δράση.

Ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Χανίων το 1981 και το 1985, ενώ υπήρξε και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της Αριστεράς. Στη συνέχεια υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συνασπισμού των Χανίων, ενώ συνέχισε την πλούσια πολιτική δράση του στον ΣΥΝ και μετά τη διάσπαση του 1991 -όταν αποχώρησε από το ΚΚΕ- μέχρι και τον σχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις αποσπούσε μεγάλο αριθμό ψήφων και αρκετές φορές βγήκε πρώτος. Ο Μπαλωμενάκης ήταν από την αρχή μέχρι το τέλος στην πρώτη γραμμή. Υπήρξε ένα από τα βασικά στελέχη του μαζικού κινήματος κατά των αμερικανικών βάσεων στην Κρήτη.

Εκλέχτηκε βουλευτής τον Σεπτέμβριο του 2015. Δεν εντάχτηκε -σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συντρόφων του- ποτέ σε κάποια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας πάντα ένα δικό του πολιτικό λόγο και μια δική του αριστερή πολιτική θεώρηση. Δεν υπήρξε επίσης ποτέ άνθρωπος των πάσης φύσεως μηχανισμών, παρά το γεγονός ότι ήταν από τα πιο προβεβλημένα στελέχη στην Κρήτη. Πιστός στον πολιτικό χώρο του, ακόμα κι αν συχνά σε επιμέρους θέματα διαφωνούσε.

Ο όγκος, ο παλμός και το κλάμα στην κηδεία του Αντώνη Μπαλωμενάκη αδιάψευστος μάρτυρας τού πόσο αγαπητός ήταν στον κόσμο, ειδικά της Κρήτης. Οι φίλοι του λένε ότι από πολύ νέος διακρινόταν για την τόλμη του, για το ότι δεν έκανε πίσω ακόμα και στα μαύρα χρόνια, ωσάν να είχε μια ιδιότυπη άγνοια κινδύνου.

Η κοινοβουλευτική δράση του

Στη Βουλή υπήρξε πρόεδρος των εξεταστικών επιτροπών για τα σκάνδαλα στην Υγεία και για τα υπέρογκα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, κερδίζοντας τον σεβασμό όλων των κομμάτων με την ήρεμη και συναινετική στάση του. Μελέτησε πλήρως όλες τις υποθέσεις πράγμα που εύκολα διαπιστώνει κανείς ανατρέχοντας στα πρακτικά των Επιτροπών οι συνεδριάσεις των οποίων -για προφανείς λόγους- δεν έβλεπαν το φως της δημοσιότητας παρά μέσα από ελάχιστα ΜΜΕ. Δούλεψε ακούραστα και στη σύνταξη των τελικών πορισμάτων, παρά το γεγονός ότι ήδη αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα υγείας.

Ο Αντώνης Μπαλωμενάκης ως πρόεδρος διακρινόταν για την ψυχραιμία του ακόμα και σε φάσεις που τα πνεύματα οξύνονταν αλλά και για την ευγένειά του απέναντι σε μάρτυρες και βουλευτές. Η μοναδική φορά που αντέδρασε με απολύτως δικαιολογημένη φόρτιση ήταν τον Δεκέμβριο του 2018, όταν στη διάρκεια παρουσίασης του πορίσματος για το ΚΕΕΛΠΝΟ συνέβη το πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά δρώμενα, να στείλει προσωπικό εξώδικο στον ίδιο ο τότε αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Αδωνις Γεωργιάδης, για δήθεν διαρροή του πορίσματος της επιτροπής.

Αμεσα πολλοί βουλευτές αντέδρασαν θεωρώντας απειλητική και αδιανόητη την ενέργεια Γεωργιάδη, ενώ στη συνέχεια αποφασίστηκε η σύνταξη κειμένου από την επιτροπή προς τους αρχηγούς των κομμάτων για την προσπάθεια εκβιασμού και εκφοβισμού της στη διάρκεια διερεύνησης των μεγάλων υποθέσεων δημοσίου συμφέροντος.

Μάλιστα κάποιοι εγκάλεσαν τότε τον πρόεδρο για την υπερβολική πραότητα που επέδειξε ακόμα και σε αυτές τις κατάφωρα αντιδημοκρατικές ενέργειες ακριβώς πριν η επιτροπή λάβει τις όποιες αποφάσεις της.

ΑΝΤ. ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να κάνω μια ανακοίνωση προσωπική. Προ ολίγου έλαβα ένα έγγραφο το οποίο έχει συνταχθεί και υπογράφεται από τον κ. Γεωργιάδη και αποτελεί μια εξώδικη δήλωση-πρόσκληση προσωπικά προς εμένα. Ο κ. Γεωργιάδης διατείνεται ότι εκ μέρους μου έχει διαρρεύσει στα Μέσα το πόρισμα, πράγμα το οποίο δεν είναι αληθές, και ισχυρίζεται με αυτό ότι γίνεται υπέρβαση εξουσίας μέσω του πορίσματος […] Εγώ θέλω να εκφράσω τη λύπη μου γι’ αυτή την ενέργεια. Είναι πρωτοφανής. Ενδεχομένως εκλαμβάνεται και ως μια απειλή ή μια απόπειρα, αν θέλετε, εκβίασης στο φρόνημα όλων ημών και είναι απαράδεκτο και πρωτοφανές. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο […] Πάντως, ειλικρινά σας λέω -και θέλω να κάνω σαφή την προσωπική μου θέση- ότι εγώ δεν έχω φοβηθεί ποτέ στη ζωή μου -σας το λέω- και σε πολύ σκληρότερες καταστάσεις, που δεν τις ξέρετε» (πρακτικά επιτροπής 4.12.2018).

Για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας

Μία από τις τελευταίες δηλώσεις του στον ανταποκριτή της «Εφ.Συν.» στην Κρήτη, Μ. Διονέλλη, έγινε τον Αύγουστο του 2019 με αφορμή τον σχεδιασμό του πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης και σημερινού υφυπουργού Παιδείας, Β. Διγαλάκη, να εκποιήσει την ιστορία των Χανίων, για να δημιουργηθεί ξενοδοχείο στα ιστορικά κτίρια της Μεραρχίας Κρητών στον λόφο Καστέλλι.

«Θεωρώ αδιανόητο το ότι πάρθηκε μια τόσο σημαντική απόφαση για τη φυσιογνωμία της ιστορικής πόλης μας χωρίς δημόσιο διάλογο, ενώ η απόφαση αυτή ελήφθη όχι από έναν ιδιώτη επιχειρηματία, αλλά από τη διεύθυνση ενός ιδρύματος που φιλοδοξεί να εντάσσεται οργανικά στη ζωή αυτής της πόλης. Η απερχόμενη διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης ανέλαβε σημαντική ευθύνη. Τα ιδιωτικά του θέματα μπορεί κάποιος να τα ρυθμίζει όπως θέλει, μέσα στα πλαίσια του νόμου. Τη δημόσια περιουσία, ασφαλώς όχι! Εναλλακτικές υπήρχαν και υπάρχουν. Δεν είμαι σίγουρος ότι αναζητήθηκαν. Φοβάμαι πως σε βάθος χρόνου θα φανεί ότι διαπράττεται ένα λάθος που οφείλεται σε έναν άκριτο όσο και ανιστόρητο οικονομισμό».

Ο Αντώνης Μπαλωμενάκης στήριξε νομικά την επιχειρηματολογία περί αντισυνταγματικότητας της παραχώρησης με βάση το άρθρο 109 του Συντάγματος.

Σήμερα τα κτίρια έχουν ήδη παραχωρηθεί σε μια offshore ξενοδοχειακή εταιρεία η οποία περιμένει την εφαρμογή του τελεσίγραφου Χρυσοχοΐδη για την εκκένωση των καταλήψεων, καθώς σε ένα από αυτά στεγάζεται η Rosa Nera. Ωστόσο η κοινωνία των Χανίων στέκεται αρνητικά με γνώμονα τον σεβασμό στην ιστορική μνήμη αλλά και τις νομικές επισημάνσεις του Αντώνη Μπαλωμενάκη.

Γράφει η Άντα Ψαρά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook