Αντίστροφη μέτρηση για την «φιέστα» Ερντογάν και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

αντίστροφη-μέτρηση-για-την-φιέστα-ε-1079269

Νέα επίσκεψη στην Αγία Σοφία πραγματοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μεταδίδει η  «Hurriyet», ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε και πάλι στο Ναό της Αγίας Σοφίας προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των εργασιών, ενόψει της αυριανής  ημέρας.

Οι πρόβες στο εσωτερικό του ναού γίνονται με εντατικούς ρυθμούς, καθώς λίγες ώρες απομένουν μέχρι να πραγματοποιηθεί η μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία.

Οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα ανοίξουν στις 10 το πρωί και θα μείνουν ανοικτές έως την άλλη μέρα το πρωί. Τα τιρκουάζ χαλιά έχουν ήδη τοποθετηθεί στο μαρμάρινο πάτωμα του ναού, ενώ ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησαν να γίνονται δοκιμές ήχου, για την απαγγελία του κορανίου.

Σε ολόκληρο το μαρμάρινο πάτωμα του ναού, εκτός από το σημείο όπου βρίσκεται ο νοτιοανατολικός πεσσός (στύλος) όπου κοσμείται με μαρμαροθετημένο ομφάλιο του 14ου αιώνα και το οποίο είχε προστεθεί στην μεσοβυζαντινή εποχή, έχουν τοποθετηθεί τυρκουάζ χαλιά. Ενώ γύρω από το μαρμάρινο αριστούργημα έχουν τοποθετηθεί διακοσμητικοί μπρούτζινοι στύλοι, που λειτουργούν ως όρια για τους πιστούς.

Ταυτόχρονα, από την Τετάρτη έχουν ξεκινήσει και οι δοκιμές στο ηχοσύστημα του ναού με γνωστό στην Τουρκία ιμάμη να διαβάζει το Κοράνι και συγκεκριμένα τους στίχους 285 και 286 της Surat al-Baqara, γνωστή ως η προσευχή Amenerresulu.

Μάλιστα, αναρτήθηκε στα social media βίντεο από τις πρόβες, όπου οι Τούρκοι θέλησαν να προκαλέσουν δείχνουν πως μέρος εργασιών που γίνονται, αλλά και το πώς θα είναι ο υπέρλαμπρος ναός στη νέα του μορφή. Στα πλάνα φαίνεται και το κομμάτι εκείνο της αψίδας, όπου βρίσκεται το περίφημο ψηφιδωτό της Παναγίας με το Θείο Βρέφος αγκαλιά, της περιόδου μετά την εικονομαχία, όπου οι Τούρκοι προσπαθούν να καλύψουν.

Και όλες αυτές οι εργασίες γίνονται υπό το βλέμμα του επικεφαλής των θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς.

Τι θα πρέπει να έχουν μαζί τους οι πολίτες

Το μεσημέρι ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε τι θα πρέπει να έχουν μαζί τους οι πολίτες που θα πάνε την Παρασκευή στην Αγιά Σοφιά: «Ζητούμε από τους πολίτες μας να φέρουν μαζί τους 4 πράγματα όταν θα έρθουν στην Αγία Σοφία. Μάσκα, χαλί προσευχής, υπομονή και κατανόηση», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος άνοιξε την Αγιά Σοφιά η οποία ήταν μουσείο επί 86 χρόνια και τώρα γίνεται τζαμί.

Οι απόντες από τη «φιέστα» Ερντογάν

Απόντες από την αυριανή πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία ως τζαμί, θα είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου και ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δήλωσε πως την ώρα της προσευχής θα παρίσταται σε εκδήλωση για την επέτειο υπογραφής της Συνθήκης της Λοζάνης, στην Άγκυρα, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κιλιτσντάρογλου σημείωσε ότι «είναι απρεπές να γίνεται ναμάζι (προσευχή) μπροστά στις κάμερες».

Πηγή:real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook