Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη κατάθεσης φορολογικών δηλώσεων – Οι φετινές αλλαγές

αντίστροφη-μέτρηση-για-την-έναρξη-κατ-791356

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων με βάση τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου που έχει αναφέρει ότι εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Μάη θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Φέτος βέβαια αναμένεται να ισχύουν μια σειρά από ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, στα μέτρα που έχουν ήδη περάσει από τη Βουλή περιλαμβάνεται ακόμη η μείωση στο μισό του πέναλτι 22% για όλους τους φορολογούμενους που θα έχουν συγκεντρώσει με e-αποδείξεις τουλάχιστον το 20% του εισοδήματος τους και θα υπολείπονται από το 30% που προβλέπει ο νόμος.

Επίσης όσοι το προηγούμενο έτος πήραν αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ καθώς και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αποζημιώθηκαν από το κράτος για τα ενοίκια που έχασαν στην διάρκεια των μηνών της καραντίνας τα ποσά θα δουν τα πεδία αυτά προσυμπληρωμένα. Τα ποσά βέβαια θα είναι αφορολόγητα.

Σε τεχνικό επίπεδο οι αλλαγές τείνουν να ολοκληρωθούν από την ΑΑΔΕ που έχει προσθέσει εννέα νέους κωδικούς όχι μόνο στο βασικό έντυπο Ε1 αλλά και στα υπόλοιπα, όπως το Ε2 που υποβάλλουν όσοι εκμισθώνουν ακίνητα και το Ε3 που υποβάλλεται από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Αναλυτικά για φέτος ισχύουν τα εξής:

1. Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

2. Η παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτή καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.

3. Η δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων.

4. Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2021.

5. Η άρση της φορολόγησης βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο (2) προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.

6. Η μη επιβολή, στους πληττόμενους υπόχρεους και στους φορολογούμενους άνω των 60 ετών, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει εάν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος.

7. Η μείωση, στο ήμισυ, για υπόχρεους που δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω περίπτωση, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει για δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές το οποίο υπερβαίνει το 20% και υπολείπεται του 30% του πραγματικού εισοδήματος.

8. Η εξαίρεση των έκτακτων εισοδημάτων από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

9. Η πρόβλεψη ότι τα εισοδήματα από ενοίκια, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά τους, με μόνη προϋπόθεση την κοινοποίηση εξωδίκου στον μισθωτή.

10. Η παράταση της δυνατότητας για επιλογή υποβολής χωριστών δηλώσεων των συζύγων μέχρι τις 6 Μαΐου 2021.

11. Ενεργοποιείται ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής για όσους ασχολούνται με την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, αγαθών ή ειδών σχετικά με τα ηλεκτρικά οχήματα.

12. Προστίθεται νέος κωδικός στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 για τα stock options. Σύμφωνα με το νόμο το εισόδημα που προκύπτει για εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών, όπως αυτά προσδιορίζονται κατά τον χρόνο άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης και ανεξαρτήτως εάν συνεχίζει να ισχύει η εργασιακή σχέση, αποτελεί εισόδημα από υπεραξία, εφόσον μεταβιβαστούν οι μετοχές μετά από τη συμπλήρωση είκοσι τεσσάρων μηνών από την απόκτηση των δικαιωμάτων προαίρεσης και υπόκειται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

13. Νέος κωδικός στον πίνακα 7 προκειμένου του εντύπου Ε1 στον οποίο θα δηλωθεί το ύψος των ποσών για όσους εισέφεραν κεφάλαια σε κεφαλαιουχική εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο νεοφυών Επιχειρήσεων.

14. Νέος κωδικός στον πίνακα 7 του εντύπου Ε1 στον οποίο θα δηλωθούν οι δαπάνες για την αναβάθμιση των κτιρίων.

zarpanews.gr – Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook