Αντίσταση στα χρέη και τις κατασχέσεις ετοιμάζει η ΟΕΒΕΝΧ μαζί με φορείς των Χανίων

αντίσταση-στα-χρέη-και-τις-κατασχέσει-1242088

Την 24/6/2021 ύστερα από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ν. Χανίων (ΟΕΒΕΝΧ) σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων υπήρξε ενημέρωση του σώματος των επαγγελματιών του Νομού.  Συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΔΣΧ Γιάννης Δασκαλάκης, ο αντιπρόδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτ. Κρήτης Γιώργος Μπαρκούρας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν Χανίων Γιώργος Τοπολιανάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Χανίων Κώστας Σταυρουλάκης και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΧ Γιάννης Παυλάκης.

Άπαντες οι ομιλητές επιβεβαίωσαν την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας εξ αιτίας των χρεών τους και δη του Νομού Χανίων. Καταγράφονται πανελληνίως οφειλές ύψους 108 δις στην ΑΑΔΕ, 38 δις στον ΕΦΚΑ, και 97 δις στις Τράπεζες (το προηγούμενο έτος ήταν 70 δις); Συνολικά έφτασαν στα 242 δις όταν το ΑΕΠ της Ελλάδος φτάνει στα 165 δις !! Η δε ύφεση έκλεισε το 2020 περίπου με 8,2 % και το Α τρίμηνο του 2021 έχει μείωση 2,3% έναντι του αντίστοιχου περυσινού.

Κοινοτική νομοθεσία οδήγησε υποχρεωτικά την χώρα στον Ν.4738/2020 βάζοντας τους οφειλέτες σε δύσβατα μονοπάτια εξωδικαστικού συμβιβασμού, προπτωχευτικής διαδικασίας ή πτωχευτικής διαδικασίας. Η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει πια και την θέση της λαμβάνουν πρόσκαιρες συμβιβαστικές λύσεις (όπως π.χ. η απώλεια της Α’ Κατοικίας με επαναμίσθωση της στον οφειλέτη για 12 χρόνια).

Οι φορείς που παραχώρησαν την ενημέρωση την Πέμπτη, θέλουν να υψώσουν ασπίδα προστασίας απέναντι στις παραπάνω απειλές και διαβεβαίωσαν ότι στα Χανιά υπάρχουν ικανοί επαγγελματίες για κάτι τέτοιο.

Θα συνταχθεί σχετική λίστα η οποία θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας (ΟΕΒΕΝΧ) για πάσα χρήση.

Οι φορείς επέστησαν την προσοχή για την απαιτούμενη τριπλή συνεννόηση του κάθε ενδιαφερόμενου επιχειρηματία:

α) Με ειδικευμένο δικηγόρο διότι το νομικό πεδίο προστασίας κατέχει προεξέχουσα θέση.

β) Με ειδικευμένο οικονομολόγο μελετητή για την ορθή σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας που θα υποστηρίζει σθεναρά το όφελος του αιτούντα της ρύθμισης και τέλος

γ) με τον Λογιστή Φοροτεχνικό του ενδιαφερόμενου για την πλήρη απεικόνιση των οφειλών – και εν γένει όλων των οικονομικών δεδομένων – στις σχετικές οικονομικές καταστάσεις που θα αποτελέσουν βάση για την εργασία του Οικονομολόγου Μελετητή και του Ειδικευμένου Δικηγόρου με τελικό στόχο την προστασία του οφειλέτη προφανώς σε ένα δίκαιο πλαίσιο.

Περαιτέρω εφιστούν την προσοχή να αποφεύγονται συνεργασίες με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε την επαγγελματικότητά και την επιστημονικότητα τους, ιδίως για τόσο σοβαρά θέματα, διότι μπορεί μια αίτηση να καταλήξει τελικώς σε όφελος μόνο του συμβούλου και σε δράμα του οφειλέτη. Άμεσα θα διοργανωθούν δωρεάν σεμινάρια ενημέρωσης των επαγγελματιών οφειλετών από τους πλέον ειδικούς.

Τέλος καλούμε όλους τους φορείς σε εγρήγορση καθ’ ότι, όπως καταλαβαίνουμε πλέον όλοι μας ότι το θέμα της διαχείρισης και τακτοποίησης των χρεών των οφειλετών θα λάβει σύντομα τεράστιες διαστάσεις.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook