Αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας η χαλαρή ψήφος

αντίπαλος-της-νέας-δημοκρατίας-η-χαλα-1636684

Ούτε μία ψήφο δεν θέλουν να χάσουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες κάλπες της 25ης Ιουνίου, καθώς επιδιώκουν να επιβεβαιωθεί η μεγάλη νίκη που σημείωσε το κόμμα τους την περασμένη Κυριακή. Γι’ αυτό άλλωστε η Πειραιώς απευθύνει προσκλητήριο όλα τα στελέχη της ζητώντας τους να μην εφησυχάσουν καθώς, όπως λέει, ακόμα δεν έχει κριθεί τίποτα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται την τακτική που θα ακολουθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να συγκρατήσουν τις δυνάμεις τους.

Κατ’ αρχάς η εντολή που έχει δοθεί σε όλους τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είναι στις τηλεοπτικές τους παρουσίες να εμφανίζονται «σεμνά και ταπεινά». «Όχι αλαζονεία, όχι έπαρση για το προηγούμενο αποτέλεσμα» είναι οι οδηγίες που έχουν δοθεί στους βουλευτές και τα στελέχη. «Δεν θα τσακωθούμε με κανέναν, θα συνεχίσουμε να μιλάμε στον κόσμο για τα προβλήματά του» σημειώνουν.

Οι συνεργάτες του Μητσοτάκη θεωρούν ότι βουλευτές και στελέχη δεν θα πρέπει να προκαλέσουν τους ψηφοφόρους με τη συμπεριφορά τους, καθώς ήδη υπάρχει η αίσθηση ότι το τόσο μεγάλο ποσοστό μπορεί να φοβίσει τους πολίτες που θέλουν μεν τη Ν.Δ. πρώτο κόμμα, όχι όμως με τόσο μεγάλο ποσοστό.

Παρά πάντως τις οδηγίες που έχουν δοθεί στα κυβερνητικά στελέχη, οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη πως η Ν.Δ. μπορεί να πάρει στις δεύτερες εκλογές 180 έδρες, ώστε να ορίσει τα άρθρα που θα αναθεωρήσει η μεθεπόμενη Βουλή, έφερε αρνητικές εντυπώσεις σε κάποια γαλάζια στελέχη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νίκος Δένδιας κράτησε αποστάσεις από αυτό το αφήγημα, συστήνοντας… σεμνότητα και θέτοντας ως στόχο τη διατήρηση ενός καλού ποσοστού.

«Τίποτα δεν έχει κριθεί»

Αν υπάρχει πάντως ένας φόβος για τις κάλπες του Ιουνίου, αυτός δεν είναι άλλος από τον… καλό καιρό, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει τους ψηφοφόρους στις παραλίες. Γι’ αυτό ο Μητσοτάκης το επόμενο διάστημα θα βάλει συγκεκριμένα διλήμματα προκειμένου να δώσει στους πολίτες να καταλάβουν ότι πριν από τη θάλασσα προηγείται η κάλπη.

Το αφήγημα της σταθερότητας αναμένεται να παραμείνει κεντρικός άξονας και της δεύτερης προεκλογικής εκστρατείας της Ν.Δ., αφού απέδωσε στις πρώτες κάλπες. Παράλληλα θα επιμείνουν ότι ακόμα δεν έχει κριθεί τίποτα καθώς, εάν το κυβερνών κόμμα χάσει 2-3 ποσοστιαίες μονάδες και τελικά υπάρξει επτακομματική κυβέρνηση, τα πράγματα θα πάρουν άλλη τροπή.

Εάν δηλαδή η Νίκη ή η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου ή και τα δύο κόμματα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή, το όριο της αυτοδυναμίας θα κυμανθεί από 37,5% έως και 39%.

Αν πάλι το ποσοστό της Ν.Δ. μείνει στις επόμενες κάλπες στο 40,79%, με το νέο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής το κόμμα θα κερδίσει 170 έδρες, δηλαδή θα καταφέρει να δημιουργήσει μία ισχυρή αυτοδυναμία.

Προκειμένου πάντως να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο της χαλαρής ψήφου ή την παγίδα της υπερβολικής σιγουριάς, ο Μητσοτάκης αναμένεται να τονίζει στις ομιλίες του ότι οι κάλπες το πρωί της 25ης Ιουνίου θα είναι άδειες, «δεν θα είναι γεμάτες από τις προηγούμενες εκλογές». Δηλαδή θα επιχειρήσει να δείξει ότι οι επόμενες εκλογές δεν είναι επαναληπτικές αλλά μία νέα αναμέτρηση.

Δίλημμα για το ΠΑΣΟΚ

Στα στελέχη της Ν.Δ. υπάρχει δίλημμα για το πώς θα αντιμετωπίσουν το ΠΑΣΟΚ, αφού από τη μία θέλουν να το προβάλουν προκειμένου να το ενισχύσουν έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη φοβούνται ότι υπάρχει ενδεχόμενο να τους πάρει ψήφους από τον κεντρώο χώρο.

Η στόχευση πάντως της Πειραιώς είναι τη συγκεκριμένη στιγμή να επιφέρουν ένα ακόμα χτύπημα στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τελειώνουν προσωπικά με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς θεωρούν ότι ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα δεν υπάρχει.

Ο Μητσοτάκης θα κάνει πάντως στοχευμένες περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, ενώ θα επισκέπτεται τους κεντρικούς δρόμους και τις πλατείες για να μιλήσει με τους πολίτες. Ταυτόχρονα θα κάνει πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και διαρκή επικοινωνία του μηνύματός του μέσω social media (Facebook, Instagram, TikTok, Twitter).

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα κλείσει και αυτή την προεκλογική περίοδο την Παρασκευή 23 Ιουνίου και πάλι στο Θησείο, καθώς οι συνεργάτες του το θεώρησαν… γουρλίδικο.

Παράλληλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος αναμένεται να αναλάβουν και αυτά δράση οργώνοντας όλη την Ελλάδα. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι πολλοί θα βρεθούν στη βόρεια Ελλάδα, όπου μπορεί η Ν.Δ. να κέρδισε τις εκλογές, ωστόσο η παρουσία του Κυριάκου Βελόπουλου και η εμφάνιση του κόμματος Νίκη προβληματίζουν σε έναν βαθμό την Πειραιώς.

Ο λόγος είναι ότι η Νίκη απέχει μία ανάσα από την είσοδό της στη Βουλή, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος δίνει μάχη για να αυξήσει τα νούμερά του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook