«Αντικλείδι» για πειραγμένες ταμειακές αναζητεί το Υπουργείο Οικονομικών μέσω των χάρτινων αποδείξεων

αντικλείδι-για-πειραγμένες-ταμεια-984358

Δε θα βγουν χαμένοι όσοι κρατούσαν στο … μπαούλο «βουνό» από χάρτινες αποδείξεις καθώς ένα νέο σύστημα οικοδόμησης του αφορολογήτου, ώστε πέραν των αποδείξεων των ηλεκτρονικών συναλλαγών να υπολογίζονται και οι αποδείξεις πληρωμής με μετρητά, εφόσον εκείνες κατατεθούν στην Εφορία εξετάζεται από την κυβέρνηση με βάση όσα είπε χτες στην εκπομπή του Αντ1 Πρωινοί Τύποι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Με δεδομένες τις δυσκολίες που επικράτησαν στη λειτουργία της αγοράς με τα συνεχή «απαγορευτικά» αλλά και την πτώση της κατανάλωσης το οικονομικό επιτελείο εξετάζει εναλλακτικές ιδέες για το πώς θα μπορεί ο φορολογούμενος να προχωρήσει σε κάλυψη του εισοδηματικού ορίου του 30% με δαπάνες ώστε να μην αντιμετωπίσει το πέναλτι έξτρα φόρου 22%. Υπενθυμίζεται ότι το «πέναλτι» αφορά τους φορολογούμενους που δεν θα καταφέρουν φέτος να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με e-αποδείξεις. Βέβαια το μεγάλο θέμα με τις e – αποδείξεις είναι ότι πολλοί δεν τις συγκέντρωσαν επειδή δεν είχαν να ξοδέψουν ή και βέβαια γιατί τα μαγαζιά παρέμεναν κλειστά για μεγάλα διαστήματα.

Πάντως το Υπ. Οικονομικών δε θέλει το οικονομικό επιτελείο να αναιρέσει ένα μέτρο που συνδυαστικά με την κατακόρυφη αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών έχει αποφέρει πολλά στο μέτωπο της διαφάνειας και προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή που θα επιτρέψει και τη συνέχιση με αποτελεσματικό τρόπο της μάχης κατά της φοροδιαφυγής. Γιαυτό όπως αναφέρεται από στελέχη του, η αξιοποίηση των χάρτινων αποδείξεων εξετάζεται ώστε να «κλείσει» άλλη μια «Κερκόπορτα» για απόκρυψη τζίρου μέσω της έκδοσης εικονικών αποδείξεων από «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές. Να σημειωθεί ότι το μέτρο εξαίρεσης των χάρτινων αποδείξεων από την εφορία και τη φορολοταρία οδηγεί τους φορολογούμενους στο να μην τις ζητούν στις συναλλαγές τους με μετρητά. Έτσι, είτε μένουν αδιάθετες και αξιοποιούνται εκ νέου είτε δεν μπορεί να εντοπιστούν εφόσον κατατεθούν σε φορολοταρίες για να φανεί εάν προέρχονται από πειραγμένες ταμειακές.

Πάντως οι αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων αναμένεται να ισχύουν για τη φορλογική χρονιά 2021. Έτσι σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη πέρα από το «χτίσιμο» του αφορολόγητου και με αποδείξεις με μετρητά αναμένεται

· Να δημιουργηθεί ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ( ΑΑΔΕ) όπου οι φορολογούμενοι θα μπορούν από το κινητό τους να σκανάρουν τις χάρτινες αποδείξεις αμέσως μετά τη συναλλαγή με το κατάστημα ή τον επαγγελματία. Η εφαρμογή θα διατίθεται από το Google Play και θα επιτρέπει στον φορολογούμενο να σκανάρει από το smartphone του τον ειδικό κωδικό QR Code, που είναι πάνω στην απόδειξη. Μάλιστα η εφαρμογή θα τον πληροφορεί εάν η απόδειξη είναι γνήσια ή έχει «κοπεί» από πειραγμένη ταμειακή. Από τη στιγμή που ο φορολογούμενος θα «περνάει» τις αποδείξεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, θα γίνεται αυτόματα έλεγχος για τη γνησιότητα της απόδειξης.

– Να δημιουργηθεί πλαίσιο κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων από όλες τις συναλλαγές με μετρητά.

Πάντως ακόμη και με τις χάρτινες παρεμβάσεις πολλοί είναι εκείνοι που δε θα μπορούν να «περάσουν τον πήχη» του 30% για να αποφύγουν το πέναλτι. Ειδικά όσοι επλήγησαν από την πανδημία και όσοι είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραστικά. Έτσι με βάση και τα όσα είπε στο ΣΚΑΙ το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα εξεταστούν παρεμβάσεις όταν θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων για της ηλεκτρονικές πληρωμές ώστε να μην επιβαρυνθούν πολλοί φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το οριζόντιο όριο του 30% Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» μέχρι τα τέλη Απριλίου, πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook