Αντιφάσεις υπουργών για το αν… αποφασίστηκαν μειώσεις στους μισθούς

αντιφάσεις-υπουργών-για-το-αν-αποφασ-1044768

Τη «συνταγή» που εφάρμοσε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων με κορωνίδα της τις μειώσεις μισθών, φαίνεται πως «ξεσκόνισε» η ΝΔ και στην παρούσα κρίση, αυτήν του κορονοϊού, με τον μεν υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον δε κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να τον διαψεύδει, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ψεύτικη» κριτική και προτάσσοντας την απειλή του λουκέτου.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση της χθεσινές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, «οι επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να εξανεμίζεται και τώρα αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση θα μπορούν, έως τα τέλη Οκτωβρίου, να προσαρμόζουν ανάλογα και τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους». Οι τελευταίοι, ωστόσο, «αν χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο, θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό (το κράτος με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα καλύπτει μέρος της διαφοράς στον μισθό, αλλά όχι όλη τη διαφορά)». Η ρύθμιση αυτή, λοιπόν, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για μειώσεις μισθών υπό το φόβητρο του λουκέτου, κάτι που αποτέλεσε αντικείμενο σφοδρής κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας, λοιπόν, τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Πέτσας τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών: «Η κριτική ότι δήθεν με αυτή την πολιτική μειώνονται οι μισθοί κατά 20%, όπως προβάλλει από χθες η αντιπολίτευση, είναι επιπόλαια. Ανεύθυνη. Και ψεύτικη. Δεν υφίσταται σύγκριση με κάποιον αριθμό εκεί που θα έμπαινε λουκέτο. Αλλά, μόνο με το μηδέν. Με την ανεργία».

Ενώ, λοιπόν, ο κ. Πέτσας απέρριπτε ως «ψεύτικη» της κριτικής της αντιπολίτευσης, ο κ. Βρούτσης την… επιβεβαίωνε και με παράδειγμα, μιλώντας στον ρ/σ «Θέμα 104,6»: «Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μισθό προ πανδημίας 1.000 ευρώ, αν ο εργοδότης επιλέξει να τον απασχολεί στο 50% του ωραρίου του, θα λαμβάνει 500 ευρώ από τον εργοδότη και από την πολιτεία, η οποία επιδοτεί το 60% του νέου μισθού, άλλα 300 ευρώ (σ.σ συνολικά δηλαδή εκεί που ο εργαζόμενος έπαιρνε 1.000 ευρώ, με την εν λόγω ρύθμιση θα παίρνει 800 ευρώ)».

Μάλιστα, ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε ως «ακραία περίπτωση» το 20% που παραθέτει η αντιπολίτευση ως ποσοστό μείωσης μισθού, αναφέροντας ότι «η οροφή της απώλειας (σ.σ στους μισθούς) είναι 16% και απέχει πολύ από τους πηχυαίους τίτλους των εφημερίδων της αντιπολίτευσης». Με λίγα λόγια, η μείωση στο εισόδημα των εργαζομένων δεν θα είναι 20%, αλλά… 16% στο μέγιστο.

Συμπερασματικά, κρίνοντας από τα αντικρουόμενα λεγόμενα Πέτσα και Βρούτση, δεν θα γίνουν μειώσεις μισθών, αλλά θα είναι σαν να έγιναν…

Πηγή: altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook