Αντιδρούν οι δικηγόροι των Χανίων στην κατάργηση του Διοικητικού Πρωτοδικείου: Θα δικάζει μόνο με τηλεδιασκέψεις με το Ηράκλειο | Video

αντιδρούν-οι-δικηγόροι-των-χανίων-στη-1576365

Την κατάργηση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Χανίων και την μετατροπή του σε δικαστήριο τηλεματικής, εισηγείται το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής του ΣτΕ, εξέλιξη που πυροδοτεί αντιδράσεις στον νομικό κόσμο των Χανίων με τους δικηγόρους να προχωρούν σε αποχή από τις συνεδριάσεις των διοικητικών δικαστηρίων στις 7 και στις 8 Δεκεμβρίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο δικηγόρος θα συνδέεται μέσω τηλεδιάσκεψης με τον δικαστή, ο οποίος θα βρίσκεται στο Ηράκλειο και θα αναπτύσσει τους ισχυρισμούς του ενώ θα έχει στερηθεί την δυνατότητα να γνωρίζει την δικογραφία, η οποία επίσης θα βρίσκεται στο Ηράκλειο. Παράλληλα, περιορίζεται σημαντικά η δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών που καθίσταται πρακτικά ανέφικτη.

Πραματευτάκης: Υποβαθμίζεται η δικαιοσύνη – Παραβιάζεται το Σύνταγμα

Συνέντευξη τύπου για το θέμα παρέθεσε το μεσημέρι της Τρίτης το διοικητικό συμβούλιο του δικηγορικού συλλόγου Χανίων, με τον πρόεδρο Χρήστο Πραματευτάκη και τα μέλη, Μανώλη Παπδομανωλάκη και Μαρικίτα Καλογεράκη, να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη και κάνοντας λόγο για «υποβάθμιση της δικαιοσύνης» για ψηφιακή υποκατάσταση των Δικαστηρίων και κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος».

«Η δικαιοσύνη δεν αποδίδεται σε ΚΕΠ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Χανίων, Χρήστος Πραματευτάκης, αναφερόμενος στα υπό σύσταση Κέντρα Εξυπηρέτησης Δικηγόρων (ΚΕΔ) η ίδρυση των οποίων προωθείται στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων.

«Αλλάζει ριζικά η μορφή της δικαιοσύνης και αλλάζοντας η μορφή της δικαιοσύνης αρχίζω να προβληματίζομαι αν τα Δικαστήρια θα υπάγονται πλέον στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ή στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης» τόνισε, κάνοντας

«Κατά το πόρισμα, στην Κρήτη θα υπάρχει ένα μόνο διοικητικό πρωτοδικείο, στο Ηράκλειο και το διοικητικό πρωτοδικείο Χανίων θα μετατραπεί σε δικαστήριο τηλεματικής» σημείωσε ο κ. Πραματευτάκης, υπογραμμίζοντας πως «το διοικητικό πρωτοδικείο Χανίων είναι τόσο από απόψεως επανδρώσεως όσο και από από απόψεως αιτιολογίας και ποιότητας αποφάσεων από τα πρώτα στην Ελλάδα. Εξυπηρετεί δύο νομούς, τα Χανιά και το Ρέθυμνο, με κορυφαία ανάπτυξη και οικονομία».

Τέλος, έκανε λόγο για μεθοδεύσεις που οδηγούν στην σταδιακή κατάργηση όλων των περιφερειακών πρωτοδικείων και στην διατήρηση μόνο του Πρωτοδικείου Αθηνών, σημειώνοντας πως στόχος της συνέντευξης τύπου είναι να ενημερωθούν οι πολίτες για τις εξελίξεις, να ζητηθεί η στήριξη των φορέων και των Αρχών των Χανίων και του κάθε Χανιώτη και της κάθε Χανιώτισσας, και να καταγγείλει πως οποιαδηποτε τέτοια εξέλιξη θα βρει τους δικηγόρους στις επάλξεις.

Για έναν νέο δικαστικό «Καλλικράτη» έκανε λόγο το μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Μανώλης Παπαδομανωλάκης, σημειώνοντας ότι «κινείται στην λογική του πώς η δικαιοσύνη θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα επιχειρηματικά συμφέρονται». «Με αυτήν την προσέγγιση το δικαίωμα πρόσβασης του κάθε πολιτη – διοικούμενου στην διοικητική δικαιοσύνη, κρίνεται με βάση την σχέση κόστους-οφέλους.» τόνισε.

Τέλος, για μια διάθεση σταδιακής αποδυνάμωσης των επαρχιακών δικαστηρίων, έκανε λόγο το μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Μαρικίτα Καλογεράκη, οι συνέπειες της οποίας, δεν αφορούν μόνο τους δικηγόρους αλλά όλους μας και πρωτίστως την κοινωνία των Χανίων. «Τα διοικητικά δικαστήρια ναι μεν αφορούν ένα συγκεκριμένο εύρος υποθέσεων αλλά δεν ξέρουμε τι σημαίνει αυτή η απόφαση, δεν ξέρουμε τι κρύβεται πίσω από την κουρτίνα (…) Επίσης, αφορούν φορολογικά, ασφαλιστικά, συντάξεις, επομένως μας αφορά όλους» τόνισε.

zarpanews.gr

3 thoughts on “Αντιδρούν οι δικηγόροι των Χανίων στην κατάργηση του Διοικητικού Πρωτοδικείου: Θα δικάζει μόνο με τηλεδιασκέψεις με το Ηράκλειο | Video

  1. Ντροπή σας ξεφτιλισμένοι!!! γίνεται μία προσπάθεια να μπορει ο απλός πολίτης να βρει τι δίκιο του στα δικαστήρια και εσείς θέλετε να το κωλυσιεργήσετε!! η συντεχνία των δικηγόρων μαζί με των μηχανκών είναι που λυμένονται τον συνάθρωπό τους χωρίς οίκτο! ντροπη! Να σας τα κάνει όλα ηλεκτρονικά και όποιος απο εσάς είναι ανίκανος – άχρηστος να πάει στο χωριό του να βόσκει πρόβατα. Ξεφτίλες!

  2. Αντί να κοιτάτε πως θα γίνονται γρήγορα οι δικές κοιτάτε τη συντεχνία σας. Ντροπή σας. Εύχομαι να γίνουν τα πάντα ηλεκτρονικά και να κοπούν απεργίες, σχολάσματα στις 13.59.59, κωλύματα, βόμβες κλπ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook