Αντιδράσεις για τις «εκβιαστικές» συμβάσεις του Jumbo – Επιβάλλει το 6ήμερο στους εργαζομένους

Στην επιβολή εξαήμερης εργασίας προχωράει η γνωστή εταιρεία παιχνιδιών Jumbo προκαλώντας τις αντιδράσεις του σωματείου εργαζομένων και του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Με τη χθεσινή κίνησή της η επιχείρηση επιβάλλει ένα καθεστώς που δοκιμαστικά (και υπό την απειλή των απολύσεων) εφάρμοσε από τις αρχές του προηγούμενου χρόνου (γιορτές, Πάσχα και Χριστούγεννα) εκβιάζοντας το προσωπικό της να υπογράψει τροποποιητικές συμβάσεις, κάτι που αρχικά οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι τροποποιητικές συμβάσεις που είχε προτείνει από τις αρχές του χρόνου και επαναφέρει σήμερα προβλέπουν:

* Για τους υπευθύνους καταστημάτων και εργασιακών πόστων η εξαήμερη εργασία αφορά: 1 εβδομάδα τον Ιανουάριο, 2 εβδομάδες τον Αύγουστο, 1 εβδομάδα τον Σεπτέμβριο, 1 εβδομάδα τον Οκτώβριο και 1 εβδομάδα τον Νοέμβριο!

* Για τους απλούς εργαζόμενους η εξαήμερη εργασία αφορά: 2 εβδομάδες τον Μάρτιο (σ.σ.: Απόκριες), 1 εβδομάδα τον Απρίλιο (Πάσχα), 1 εβδομάδα τον Σεπτέμβριο (έναρξη σχολικής χρονιάς), 1 εβδομάδα τον Νοέμβριο και 1 εβδομάδα τον Δεκέμβριο!

Παράλληλα υποχρεώνουν όλους τους εργαζόμενους (θέλουν – δεν θέλουν οι ίδιοι) με 30 ώρες εργασίας την εβδομάδα να εργαστούν 40ωρο όποτε και όταν το ζητήσει η εταιρεία!

«Η εξαήμερη εργασία στην Jumbo έρχεται να προστεθεί στους χαμηλούς μισθούς, την ημιαπασχόληση, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την εντατικοποίηση και τα ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας που είναι καθεστώς. Όλα αυτά με τη βούλα νόμων που έχει εξασφαλίσει η εργοδοσία από όλες τις κυβερνήσεις για να αυξάνει τα κέρδη της» σημειώνει ο σύλλογος. Και προσθέτει:

«Τον Ιανουάριο του 2019 η Jumbo, επικαλούμενη την αυξημένη δουλειά στις περιόδους σχολικού, Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού, ουσιαστικά δηλαδή όλο τον χρόνο, υποχρέωσε τους εργαζόμενους να υπογράψουν μια τροποποιητική σύμβαση εργασίας η οποία μετατρέπει την πενθήμερη εργασία σε εξαήμερη. Σήμερα επιβάλλει την εξαήμερη εργασία με το ‘έτσι θέλω’ και σε συναδέλφους που δεν δέχτηκαν την τροποποίηση των συμβάσεών τους.

Αντί να προσλάβει προσωπικό, αντί να κάνει μόνιμους και πλήρους απασχόλησης τους τετράωρους και τους εποχιακούς, εντατικοποιεί ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εργασίας, επιβάλλοντας εξαήμερη εργασία, στερώντας στους συναδέλφους το ρεπό τους.

Απαιτούμε η Jumbo να πάρει πίσω το εξαήμερο. Όλοι οι εργαζόμενοι να παίρνουν το ρεπό τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν υπογράψει την τροποποιητική σύμβαση. Το ωράριο εργασίας να είναι συνεχές. Να σταματήσουν οι επιπλήξεις, οι αξιολογήσεις και η άσκηση πίεσης που μόνο σκοπό έχουν να τρομοκρατούν τους συναδέλφους και να τους εξωθούν στην παραίτηση ή να γίνονται άλλοθι για απολύσεις”.

Πηγή: avgi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ