Αντιδράσεις για την επίσκεψη της Μίνας Γκάγκα στο νοσοκομείο Χανίων

Αντιδράσεις προκάλεσε η επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, στο Νοσοκομείου Χανίων.

«Καμιά ανοχή στην πολιτική την υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της υγείας που υπηρετούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις» αναφέρει η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ.

«Υπεράσπιση της λαϊκής απαίτησης για δημόσια και δωρεάν Υγεία, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες» λέει ηΛαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Κρήτης.

Πιο αναλυτικά:

Η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ

Η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στο Νοσοκομείο Χανιών για εγκαίνια, μόνο πρόκληση είναι για τον Χανιώτικο λαό και για τους εργαζόμενους σε ένα Νοσοκομείο υποστελεχομένο, με εξαντλημένο το προσωπικό από την εντατικοποίηση της εργασίας με τις εκατοντάδες απλήρωτες υπερωρίες, με υποδομές κακοσυντηρημένες κ.α.

Φαίνεται ότι η αναπληρώτρια υπουργός δεν έκανε τον κόπο να περάσει από το ισόγειο του νοσοκομείου και δεν ενημερώθηκε για τις τρύπιες σωληνώσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα να ζεσταίνονται παιδιά και βρέφη στα επείγοντα με θερμαντικά σώματα(!). Ούτε φυσικά ενημερώθηκε για τις πολύωρες αναμονές παιδιών με υψηλό πυρετό, εξαιτίας της υποστελέχωσης που αποτελεί έργο τόσο της σημερινής, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Και εννοείται ούτε κουβέντα για την αναζήτηση φαρμάκων από τις λαϊκές οικογένειες που ξεκινούν από τα Χανιά και φτάνουν μέχρι το Καστέλι ή τον Αποκόρωνα μπας και βρουν ένα αντιπυρετικό ή μια απλή αντιβίωση στην καρδιά της έξαρσης των ιώσεων. Προφανώς επίσης δε μίλησε με τους εργαζόμενους ή τους ασθενείς για να διαπιστώσει την
αγανάκτηση που κυριαρχεί μετά και την ψήφιση του νόμου για το νέο ΕΣΥ, που στέλνει τον κόσμο πελατεία στα νύχια των επιχειρηματιών της ιδιωτικής υγείας.

Απέναντι στις φιέστες που στήνει η κυβέρνηση είναι τώρα ανάγκη να ενταθεί η πάλη για ένα δημόσιο νοσοκομείο και δομές υγείας στον νομό, που θα καλύπτει τις ανάγκες του λαού και σε προσωπικό και σε υποδομές.

Καμιά ανοχή στην πολιτική την υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της υγείας που υπηρετούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ!

Το ΚΚΕ καταθέτει όλες του τις δυνάμεις στην πάλη για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία, με πλήρως στελεχωμένα νοσοκομεία και ανεπτυγμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με ισχυρό ΚΚΕ και οργανωμένο λαό μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια πραγματικά ελπιδοφόρα διέξοδο!

Η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Κρήτης

Σχέδιο ψηφίσματος: Ενάντια στην υποβάθμιση των δομών της δημόσιας υγείας στην Κρήτη. Υπεράσπιση της λαϊκής απαίτησης για δημόσια και δωρεάν Υγεία, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.

Η κατάσταση με την υποβάθμιση των δομών της δημόσιας υγείας στην Κρήτη, όπως και πανελλαδικά, έχει φτάσει στο απροχώρητο! Τα προβλήματα είναι πλέον εκρηκτικά!

Η κατάσταση αυτή, που έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία του κρητικού λαού, είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης και της μετατόπισης των δαπανών για την υγεία στα λαϊκά νοικοκυριά και τα ασφαλιστικά ταμεία, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Οι δαπάνες μειώνονται ενώ αυξάνονται οι ανάγκες των νοσοκομείων, των οποίων η χρηματοδότηση πλέον εξαρτάται από την αυτοχρηματοδότησή τους, από τη λειτουργία τους δηλαδή ως επιχειρήσεις, με τους ασθενείς πελάτες.

Την ίδια ώρα, καλά κρατεί η αποψίλωση των δομών της δημόσιας υγείας από μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ οι προσλήψεις που διαφημίζει η κυβέρνηση, δεν καλύπτουν ούτε το 50% των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδοτήσεων της τελευταίας τριετίας, όπως ακριβώς έκανε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τη διακυβέρνησή της συνταξιοδοτήθηκαν πάνω από 2500 μόνιμοι υγειονομικοί, ενώ οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ήταν μόλις 1.000!

Η αποψίλωση αυτή, είναι ένας βασικός παράγοντας που εξωθεί τον λαό να πρέπει να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για να πληρώσει -από το λεηλατημένο εισόδημά του- και για την υγεία του, με βάση και τον τελευταίο νόμο – έκτρωμα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, ενώ οι επιχειρηματίες της υγείας θησαυρίζουν.

Ταυτόχρονα, εντείνεται η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις των νοσοκομειακών γιατρών, του συνόλου των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Εντατικοποίηση της εργασίας, υπερεφημέρευση, αναγκαστικές μετακινήσεις, χαμηλοί μισθοί, συμβασιούχοι με ημερομηνία λήξης, υγειονομικοί των Δημοσίων Μονάδων Υγείας εκτός των ΒΑΕ κλπ.

Αυτοί οι παράγοντες διαμορφώνουν και το κύμα παραιτήσεων μεταξύ των υγειονομικών, που χτυπά τα νοσοκομεία της Κρήτης πχ αίτηση παραίτησης στις 19/1/2023 του μοναδικού παθολόγου του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, παραίτηση της διευθύντριας της παθολογικής κλινικής του ΓΝΡ, άλλων γιατρών του νοσοκομείου, ειδικευόμενων και ειδικευμένων αλλά και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, της διευθύντριας του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του Βενιζέλειου κτλ. Οι περιπτώσεις αυτές, όπως και τόσες άλλες όλων των δομών Υγείας στην Κρήτη, είναι απόρροια της διαχρονικής απαξίωσης, υποστελέχωσης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας.

Συνολικά, το αστικό κράτος αποσύρεται σταδιακά από την ευθύνη του για κάλυψη του λαού σε υπηρεσίες Υγείας. Δεν προστατεύει τη ζωή του λαού, αφού η Υγεία είναι εμπόρευμα. Αυτό είναι και το σχέδιο της ΕΕ που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ,  με στόχο ένα Δημόσιο πιο φτηνό στο κράτος, ευέλικτο και φιλικό στις επενδύσεις. Από κοντά και το τοπικό κράτος και ειδικά η περιφέρεια Κρήτης αποδέχεται και αθωώνει αυτή την πολιτική, βάζοντας πλάτη σε «μπαλώματα» και μη διεκδικώντας ουσιαστική θωράκιση των δημόσιων δομών υγείας.

Απέναντι όμως σε αυτή την πολιτική της υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, δυναμώνει ο αγώνας για την υπεράσπιση όλων των δομών Υγείας στο νησί μας, που οργανώνουν οι υγειονομικοί που έχουν δίπλα τους το εργατικό λαϊκό κίνημα σε ολόκληρη την Κρήτη. Στα πλαίσια αυτά οργανώνεται και η παγκρήτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη 26/1.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι το περιφερειακό συμβούλιο, ως ελάχιστη κίνηση, οφείλει μπροστά και στην παγκρήτια κινητοποίηση για την Υγεία να εκφράσει την αλληλεγγύη και στήριξή του στους αγώνες των υγειονομικών στη δημόσια υγεία και να διεκδικήσει από την κυβέρνηση την κάλυψη των δίκαιων αιτημάτων τους.

Ψήφισμα

«Το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης, εκφράζει την αλληλεγγύη και στήριξή του στους αγώνες των υγειονομικών στη δημόσια υγεία και αξιώνει από την κυβέρνηση αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών στα δημόσια Νοσοκομεία και τα Κ.Υ της Κρήτης και όλης της χώρας. Αυξήσεις στους μισθούς των εργαζόμενων στη δημόσια υγεία-πρόνοια. Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους».

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ